Защо нападението над мюсюлманки не бива да се замита като обикновено хулиганство

Престъпленията от омраза са особено опасни, тъй като се преживяват от цялата общност, срещу която са насочени, но властите у нас традиционно ги неглижират

Забрадката е традиционна част от облеклото на българската мюсюлманка. Това прави нападението в столицата още по-смущаващо.
Забрадката е традиционна част от облеклото на българската мюсюлманка. Това прави нападението в столицата още по-смущаващо.    ©  Цветелина Белутова
Забрадката е традиционна част от облеклото на българската мюсюлманка. Това прави нападението в столицата още по-смущаващо.
Забрадката е традиционна част от облеклото на българската мюсюлманка. Това прави нападението в столицата още по-смущаващо.    ©  Цветелина Белутова

Криминалните хроники в родината и пред тази седмица преливат от прояви на брутална агресия срещу уязвими хора, която стигна до абсолютното дъно с побоя над незрящи словашки туристи в Несебър от млад мъж с луксозен мерцедес. Но дори и в този контекст нападението над българско мюсюлманско семейство в София заслужава особено внимание, защото това е поредното престъпление от омраза с нескрит ислямофобски мотив. А отказът на българската правоохранителна система да преследва престъпленията от омраза е трайна диагноза от години.

На излизане от столичен хипермаркет във вторник предиобед жена с мюсюлманска забрадка е станала обект на словесна агресия от две момичета. Когато дъщерите на жената се намесват в нейна защита, се стига и до физическа саморазправа. Освен ругатни към трите жени са отправяни и изрази като: "Не ви искаме в България!", "Тръгвайте си от България!". Оказа се, че пострадалото семейство е на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали, а за случая пред медиите разказа главният секретар на мюсюлманското изповедание Джелал Фаик.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  hanseatic avatar :-|
  hanseatic

  Докато има религии ще има и разделение! Въпрос с голямо неизвестно е, колко са действително вярващите и колко са демонстриращите "религиозност". Религията, без значение дали Католицизъм, Православие, Ислам или Юдаизмът си е бизнес, който има големи и малки странични явления. Обикновенно, големите са войни за влияние и пари, а дребните дърпане, бутане и скубане по улици и магазини.

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  А какво са нападенията на роми срещу българи и защо те може да се квалифицират като битова престъпност? Визирам изказванията на политици относно събитията в Асеновград.

 • 3
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Да бе, нападението над мюсюлмани заслужавало "особено" внимание спрямо нападението над незрящи! Вие нормални ли сте? Как можете да степенувате нападенията? Едните да не са по-малко хора от другите?

 • skn50490486

  Прочетете чл. 162 ал. 2 от Наказателния кодекс за Асеновград и алинея 1 за София. Всичко друго е неглежиране на проблемите от мързеливи прокурори и полицаи

 • 5
  destino avatar :-|
  destino

  Капитал, станахме нация от простаци. Давам ви още година-две, и вие ще се "обългарите".

 • 9
  p3n3ff avatar :-|
  p3n3ff

  Никой не заслужава особено внимание. Всички сме равни пред законите на страната. Или поне на хартия. А онова леке Хафъзов ли какъв беше докога ще си агитира на турски и ще си плаща смешни глоби? А мангалите докота ще си безчинстват? Пред закона всички под един аршин! И никакви компромиси. Иначе ще хванем ловджийските пушки и ще заемем финкциите, от които държавата УМИШЛЕНО абдикира.

 • 10
  koala avatar :-|
  piano_lady

  На мен също може да не ми харесват мюсюлманските забулвания,но това не е причина да се нападат невинни хора,само защото не ни харесват.Всяко престъпление заслужава наказания,просто тези от омраза са особено опасни за обществото. Има разлика между това да нападнеш някой с цел грабеж и това да го направиш,само защото не ти харесвал и не го понасяш. В едно общество живеят различни хора и те имат право да бъдат такива.Останалото е диктатура.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал