Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 7 юли 2017, 17:15, 10619 прочитания

Краков диша

Историята на полското движение за чист въздух, което издейства забрана за отопление на твърдо гориво и пребори смога

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Спасители в града

Новите градски революционери

От Варшава, през Букурещ до София и Скопие нов тип движения започват да преобразяват градовете. Те тръгват като съпротива срещу десетилетия на сбъркана градска политика, често са малки и неопитни, но някои порастват до реална политическа алтернатива

Белият град няма да потъне

Движението Ne da(vi)mo Beograd не успя да спре спорния мегапроект за крайбрежен бизнес и жилищен комплекс, но остава последната гласовита опозиция на президента Александър Вучич в Сърбия

"Нема правда, нема мир!"

Масовите протести, които свалиха режима на Груевски в Македония, започнаха като ярък и цветен бунт срещу мегаломанския проект "Скопие 2014"

Букурещ е голям и спасение дебне отвсякъде

От движение, което се противопоставя на разрушаването на исторически сгради, "Спаси Букурещ" пораства в национална партия, трета сила в румънския парламент

Още по темата

Сто компании са отговорни за 71% от глобалните емисии

Малко на брой производители на изкопаеми горива държат ключа към справянето с климатичните промени, показва Carbon Majors Report

11 юли 2017

Новите градски революционери

От Варшава, през Букурещ до София и Скопие нов тип движения започват да преобразяват градовете. Те тръгват като съпротива срещу десетилетия на сбъркана градска политика, често са малки и неопитни, но някои порастват до реална политическа алтернатива

7 юли 2017

Белият град няма да потъне

Движението Ne da(vi)mo Beograd не успя да спре спорния мегапроект за крайбрежен бизнес и жилищен комплекс, но остава последната гласовита опозиция на президента Александър Вучич в Сърбия

7 юли 2017

Чий е този град?

Шарената революция на Македония

22 юни 2016
В един мрачен ноемврийски ден преди пет години на гражданите на Краков им писва. Над втория по големина полски град се стеле непрогледен смог. Буквално дъх да не можеш да си поемеш. Замърсяването на въздуха с фини прахови частици в този ден, оказва се, надвишава седем пъти нормата. И това не е инцидент. Така е всяка зима. Ако ЕС определя лимит на замърсяване, който не бива да бъде надвишаван повече от 35 дни в годината, за да става за живеене (и дишане) един европейски град, Краков, в който живеят 758 хиляди души, го надскача, забележете - 180 дни в годината.

Първата реакция на краковчани, разбираемо, е да излеят гнева си във Facebook. Но не като порой от възмутени думи. Младото семейство Анна Двораковска и Андрей Гула решава да започне от нещо по-конструктивно - да създаде Facebook страница, в която да публикува всекидневно актуална информация за нивата на фини прахови частици в града. Тези данни се събират от местната екологична инспекция, но дотогава са се намирали в никому неизвестен сайт, описани по сложен и технически начин. Гула, който има бекграунд в икономиката на околната среда, решава да извади тази информация на светло и да започне да я "превежда" на човешки език с помощта на свои приятели, експерти в областта.

Когато Гула и съпругата му виждат с каква скорост страницата им трупа популярност в социалната мрежа, разбират колко дълбоко вълнува хората този проблем. И решават да основат гражданското движение "Тревога за смога в Краков" с една-единствена цел - да направят въздуха в града годен за дишане.

Информация = действие

"Хората са разочаровани, ако живеят в град, в който нищо не се променя", казва Анна Двораковска. "Те чакат с години и всичко е същото. Отговорност на властите е да излязат с разумен план от мерки, които след това да приложат, а въздухът да се подобри. Ако не - да се търсят други неща, които могат да бъдат направени. Толкова е просто", добавя тя.Това, което според Андрей е ключово за техния успех, e, че имат много добра диагноза на ситуацията с мръсния въздух в Краков. За целта си партнират с регионалната екологична инспекция, която ги снабдява не само с точни мониторингови данни, но и със задълбочени анализи кои са източниците на замърсяването в града. Най-големият виновник за високите нива на фини прахови частици, показват научните изследвания, е битовото отопление на твърдо гориво. Затова и активистите нямат съмнение какво е решението и стартират петиция сред съгражданите си с искане местната управа да забрани използването на дърва и въглища за отопление.

Наясно са от самото начало, че това е непопулярна кауза и ще срещне съпротива, защото масово хората се топлят на печки, за които няма никакви стандарти и регулация. Както и че местните политици няма да предприемат лесно подобна антипопулистка мярка. Затова повтарят във всички свои медийни изяви и контакти с местната власт, че е необходима общинска програма, която да подпомага гражданите да модернизират отоплителните си системи и да осигурява субсидии за бедните семейства, така че да има плавен преход.

Явно посланието им работи, защото хиляди краковчани не само подписват петицията, но пишат лични съобщения до регионалния парламент. В тях споделят своите истории как близките и децата им страдат от лошия въздух и предизвикват политиците към действия. Дни наред ходят на протестни маршове. "Когато получиха лесен достъп до информация, хората осъзнаха, че това е техен проблем - че засяга тяхното здраве и това на децата им. И настояваха за своето право на чист въздух много активно - упражняваха демокрацията на всекидневна база", разказва Анна. "В крайна сметка политиците никога нямаше да гласуват в полза на такава забрана, ако нямаше такъв силен натиск от краковчани", добавя Андрей.

Не врагове, а партньори

Движението им първоначално се състои от общо пет души - те самите и техни приятели, които правят всичко това в извънработно време. Когато инициативата се разраства, някои от тях напускат професиите си, за да се отдадат само на каузата, а към тях се присъединява армия от доброволци, в която влизат лекари, учени, студенти, артисти, журналисти, адвокати и хора от рекламния бизнес - всички допринасят със своите професионални умения за каузата. "Всички, които се свързваха с нас, ни казваха - това ще е про боно, защото живеем в Краков и искаме да променим нещата. И това е наистина възнаграждаващо, защото чувстваш, че не си сам в този проблем и имаш подкрепата на обществото около себе си", спомня си Анна.

А за да ангажират общината действително да предприеме действия срещу мръсния въздух, "Тревога за смога в Краков" следват стратегия хем да оказват непрекъснат натиск чрез протести, петиции и медийни кампании, хем да показват, че са отворени за диалог и сътрудничество с местните власти. Така, през 2013 г. регионалният парламент приема забраната за отопление с дърва и въглища, а гражданското движение започва да прави активна информационна кампания сред гражданите за субсидиращата програма, която разработва заедно с общината. Впоследствие забраната е обжалвана в регионален съд, но миналата година е окончателно потвърдена на по-висока инстанция и от 2019 г. Краков официално ще бъде свободен от смог град.

Битката на "Тревога за смога" обаче не приключва тук. Сега движението обхваща над 20 организации от шест региона в Полша, които се борят да въведат подобни антисмог регулации или стандарти за вредни емисии в други градове и области на страната. Имат последователи дори и в по-малки градове и села, въпреки че признават, че там им е доста по-трудно да убедят хората да минат на друг тип отопление, защото мнозинството използват старите печки. На някои места обаче разчитат на подкрепата на местни свещеници, които дори им позволяват след литургия да използват църквата, за да разговарят с местните и да им разясняват проблема.

Една кауза, не повече

Другият им успех е, че вдигат темата за мръсния въздух от местен в национален проблем и успяват да убедят управляващата партия в Полша и президента да подкрепят промени в националното законодателство. Сега движението е фокусирано тъкмо в регулаторни промени на национално ниво, които да наложат норми за качеството на въглищата, които се използват както от индустрията, така и за битови цели. Телефоните на Андрей, Анна и говорителят на групата във Варшава звънят непрекъснато, а медиите ги канят от сутрин до вечер да разясняват на публиката темата за мръсния въздух. Благодарение на тяхното упорство информацията за нивата на фини прахови частици вече е задължителна част от прогнозата за времето в националните телевизии.

Въпреки че гражданската енергия на краковчани успява да предизвика реална политическа промяна в техния град, а впоследствие и в страната, Андрей и Анна са много категорични, че тяхното движение не преследва политическо бъдеще. "Това е нещо, което винаги сме подчертавали - нямаме никакви политически цели, не сме свързани с никоя партия и не искаме да сме", уверява ни Двораковска. И добавя с усмивка: "Ние имаме само една тема - качеството на въздуха - така че бихме били доста скучни."

За изследователя на гражданското общество в посткомунистическа Полша и преподавател в университета по социални науки във Варшава Михал Венцел нежеланието на тази гражданска група да премине в политическия живот е обяснима. "Тук политиката е мръсна дума и ако от гражданско се превърнеш в политическо движение, това поставя хората нащрек", казва той. Според него истинският успех на "Тревога за смога" не е толкова законодателната промяна, която успяват да издействат, колкото промяната на общественото отношение към проблема с въздуха.

Венцел добавя, че подобни местни групи, които се опитват да решат конкретен проблем на градското планиране в тяхното населено място или дори квартал се появяват на все повече места в страната. Някои си намират място в местните общински съвети, други предпочитат да влияят на политиците отвън, но системната промяна, която лека-полека извоюват всички те, е разбирането у местните власти, че диалогът им с гражданите е техен ангажимент всеки ден. И тяхното мнение повече не може да бъде игнорирано.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Народът срещу Facebook Народът срещу Facebook

15% от американците във Facebook не харесват социалната мрежа

5 яну 2018, 2860 прочитания

2017: Тенденции и поп култура 1 2017: Тенденции и поп култура

Навън и у нас

29 дек 2017, 4391 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Новите градски революционери

От Варшава, през Букурещ до София и Скопие нов тип движения започват да преобразяват градовете. Те тръгват като съпротива срещу десетилетия на сбъркана градска политика, често са малки и неопитни, но някои порастват до реална политическа алтернатива

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

По-малко университети, по-малко проблеми. Дали?

Какво не е наред с висшето образование в България

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Човешка "Въртележка"

Театърът на живота в новия филм на Уди Алън

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сривът на криптовалутите - пукане на балон или нова нормалност

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2018 Прочетете