Църковни братя или не съвсем

Признаването на македонската църква, или когато политиката и държавата влязат в църквата

Внезапно вдигнатия въпрос с признаването на македонската църква предизвика изключително широк отзвук, както в България, така и в Македония
Внезапно вдигнатия въпрос с признаването на македонската църква предизвика изключително широк отзвук, както в България, така и в Македония    ©  Георги Кожухаров
Внезапно вдигнатия въпрос с признаването на македонската църква предизвика изключително широк отзвук, както в България, така и в Македония
Внезапно вдигнатия въпрос с признаването на македонската църква предизвика изключително широк отзвук, както в България, така и в Македония    ©  Георги Кожухаров
Темата накратко:

- Македонската църква изненадващо поиска признание от българската, което би направило БПЦ "църква-майка"

- Решението е трудно, тъй като не отговаря на строгия канон, създава геополитически напрежения

Еуфорията от подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между София и Скопие тези дни се пренесе на неочаквано място. Македонската православна църква помоли с писмо българската да я признае, като приеме да бъде "църква-майка". Случайно или не това става само няколко дни след като българското правителство одобри споразумението и няколко дни преди съвместното заседание на двете правителства в Струмица. Въпреки че на хартия църковните дела са отделни от държавните, без съмнение зад жеста прозира добре подбран момент.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Може, ама когато.. ??..
  - МПЦ признае цар Борис-Михаил като основател,
  - който е пратил Климент Охридски (заедно с други светии) да я основе - - който като деец на Българската Патриаршия е създал Кирилицата, на която пишем днес. Вкл. сърби и руснаци...(Сърбите може и да ползват и методиевица - ама тва е техния начин да салуват пръцника на Австро/унгария)
  - Да признае сърбо- и гръкоманията като един вид
  отклонение от историческите корени.
  - да признае значимостта и влиянието на БПЦ през вековете до ВСВойна,
  - след която Георги Димитров и Йосип Тито решават да се създадат нови нации /дивиде ет импера/като македонската, шопската или добруджанската, и която е основа на македонския супернационализъм “Ой ти Луно, Луно /... земя македонска...“

  Ясно е, че македонските миряни са се отдалечили от нас, местните, по политически и исторически причини след ВСВ... Ние бяхме руска губерния, докато те са били.. сръбска.
  Искаме ли са се съберем отново? И как да стане това? Хиляди са си дали живота за обединението... но това не прави пари нито за маке, нито за буга.политици и клирици..
  Е, добре е за народите ни, ама има там и едни шиптари.. косовари.. мафия на държавно и локално ниво.. и ги предизвиква.. хм. македонците..
  Не са ли се справили Британия и Русия много добре дългосрочно.. с Балканите? Толкова се мразим още - 100 г. след Гаврил Прищип...
  МПЦ и БПЦ е нужно да признаят обременеността си. Когато това стане - тогава и може да се продължи...
  Но не едната да ляга на другата като овца за оешване... Не не//

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Публиката на Капитал е достатъчно интелигентна, за да направи сама своите изводи и без олото цитиране какво бил казал този или онзи. Просто авторът трябваше да се потруди да прочете и опише историческите корени на драмите около Охридската архиепископия.
  БПЦ сама не може да реши въпросите, поставени в писмото, без да отчете сложно преплетените наслоения от канонични и исторически факти, политически и народо-психологически собености. И в този смисъл трите ТРЯБВА, с които г-н Янакиев „нарежда“ на Св. Синод на БПЦ пътя, по който следва да тръгне, са най-малкото нахални. Това, че професорът набляга повече на свои актуални геополитически пристрастия, а не търси опора в историята и в канонични текстове, говори зле за нивото на експертизата му.
  Каква е същината на въпроса?
  В Р.Македония днес има две Охридски архиепископии: охридската Охридска архиепископия (онази с писмото), непризнатата от нито една поместна църква и под схизма, и белградската Охридска архиепископия призната от Сръбската православна църква, а оттам и от всички поместни църкви.
  Защо непризнатата Охридска архиепископия държи да влезе в ефхаристийно общение именно с БПЦ, а не със СПЦ, от която се е самоотлъчила през 1967 г. и от която й е наложена схизмата?
  Малко история.
  Понятието Охридска архиескопия се появява за пръв път през 1019 г, една година след падането на Първото българско царство. Автокефалната дотогава Българска църква със седалище в Охрид е понижена в ранг на архиескопия: Охридска архиепископия, и е подчинена на Константинополската патриаршия. След този държавно-църковен акт тръгва дълга поредица от властови произволи и канонични нарушения, които довеждат до днешната църковна драма.
  През 1767 г. елинофилетичният Константинополски патриарх издейства от султана премахване на българската Охридска архиепископия, както една година преди това по същия начин е премахната и Сръбската (Печката) патриаршия.
  През 1918 г, когато в границите на Кралствота на сърби, хървати и словенци е включен и историческият диоцез на Охридската архиепископия, тя не е възстановена, а православният народ е поставен под юрисдикцията на Сръбската православна църква и насилствено е сърбизиран и с нейно участието.
  В Нишкото споразумение, подписано през 2002 г. СПЦ призна на отлъчилата се Охридска архиепископия „най-широка църковна автономия“, което бе на стъпка от признаването на автокефалия, но общественото мнение в Македония счете това за недостатъчно и го отхвърли. В контекста на остатъчна Югославия след трагедията в Косово, падането на Милошевич и продължаващото доразпадане, признаването от СПЦ на автокефалия на Охридската архиепископия също щеше да бъде посрещнато като предателство. Затова лудостта с двете Охридски архиепископии остана.
  БПЦ е призвана да действа за приемането на охридската Охридска архиепископия в евхаристийно общение, но въпросът следва да се реши в единство от Българската и Сръбската патриаршии и от схизматичната Охридска архиепископия. Този въпрос не може да има решение без предварителното взаимно признаване и обединение между двете съществуващи Охридски архиепископии.

 • 3
  vaticana avatar :-?
  vaticana

  През 1967 г Македония в СФРЮ "възстановява" българската Охридска архиескопия, което е кражба на история. Можеха да си направят Скопска, Велешка, Битолска, Струмишка и т.н. Защо Охридска?

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  МПЦ явно е работно понятие. Няма такава църква. Нарича се Охридска архиепископия. И има още една със същото название.

 • 5
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Тоест, няма проблем Русия да защитава своите геополитически интереси чрез своята Църква. Няма проблем и Сърбия да защитава своите геополитически интереси чрез своята Църква. Обаче има проблем ако България евентуално дръзне да направи това. И (естествено!!!) за да не разсърдим другите, България отново ще пренебрегне своите национални интереси, за да може Русия и Сърбия да са доволни. Каква логика, по дяволите, е това?!?

 • 6
  beky avatar :-|
  beky

  До коментар [#5] от "olga_kokoshkina":

  Колкото и пъти да копираш тук-там това съждение, то няма да стане по-умно.
  Имаш офундаментална грешка: православната църква не е отдел на Външно и не се занимава с геополитика, и с международни стратегии, а с вярата и стриктно следва канона на православието.
  Трудно ти е да го разбереш, нали? Нейсе..

 • 7
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  До коментар [#6] от "beky":

  Радвам се, че четеш моите коментари. Но очевидно от руското посолство не са те инструктирали как да развиеш някакъв логичен коментар по темата.

  И защо православните църкви на Русия, Гърция и Сърбия могат да провеждат геополитиката на своите държави, а българската църква не?

 • 8
  vaticana avatar :-|
  vaticana


  До коментар [#6] от "
  beky
  ":

  Хвърляш камък в тиня...

 • 9
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Брано Олга!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал