Обявявам ви за съпруга и съпруга

Капитал

Обявявам ви за съпруга и съпруга

Лили и Дари искат признаването на сключения си в Англия брак и в България. Посланието им е, че тяхната победа няма да е загуба за никогo

Светослав Тодоров
29657 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Защитата им се води от адвокат Деница Любенова от организацията "Действие". Непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди: многобрачие на едно от лицата, данъчни измами, декларации с невярно съдържание и други подобни. В жалбата е посочена и дискриминация по признак сексуална ориентация.
Освен тестващо местната среда легализирането на брака им в България е част и от по-глобални събития – по-рано през декември гей браковете станаха законни в Австралия и Австрия.

Лили и Дари са заедно повече от осем години, а миналата година сключват брак по съвсем лесна процедура в град Бевърли във Великобритания в присъствието на свои близки и роднини.

На 7 декември в Административен съд – София, се проведе изслушване на делото, заведено от двете българки, поради отказа на Столична община да впише техния брак в личните им регистрационни картони. Делото-прецедент се води на базата на Кодекса за международно частно право, който урежда брака, ако е сключен между български граждани пред компетентен орган на чужда държава. Иначе казано, случаят им няма общо с конституцията на България, тъй като съюзът им не е сключен на територията на страната.

Двете очакват решението на съда в едномесечен срок и са готови да обжалват в случай на негативен отговор.

"Основната причина да се оженим е намерението да имаме деца", казва Лили. "Искаме да имаме документ, който действа като застраховка в случай, че нещо лошо се случи с една от нас. Много хора не си дават сметка, че това правно уреждане предпазва децата, ако настъпи подобна неприятна ситуация с единия родител – при правни неуредици те губят и другия родител. Направихме го с ясното съзнание, че бракът ще има повече значение във времето, тъй като няма как да се признае автоматично у нас. Но поне имаме откъде да тръгнем. Решихме, че ще сме повече в законово нарушение, ако не го регистрираме в България, отколкото, ако го регистрираме."

Лили и Дари, преводачки по професия, говорят открито, но не е трудно да се предположи, че не са очаквали тази част от личния им живот да стане обществено достояние.

"Не предполагахме, че ще има интерес от страна на медиите, тъй като такъв рядко има освен обичайните дискусии около Sofia Pride", казва Дари. "След седмица всичко утихва и после все едно ни няма."

Дали публичността може да бъде в ущърб на техния казус, ако голяма част от медиите не използват правилните думи, а коментарите под статиите са често изпълнени с омраза? "Интересът е една стъпка към това по-голяма част от обществото да разбере за съществуването на такъв проблем", казва Дари. "Но този път заедно с обичайните обидни коментари имаше и много интелигентни, това беше приятна изненада."

За Лили това е и възможност повече хора да видят, че става въпрос за реални проблеми на реални личности, а не на "абстрактно малцинство". Впечатлението им е, че темите за брака и децата са еднакво актуални при дългогодишните двойки около тях, независимо дали са хетеросексуални или не.

"През годините наблюдавам една еволюция в отношението на част от медиите. Сериозният плюс за мен е, че все повече хора искат да ни чуят, а не да не слагат думи в устите ни". Прогресът идва и от други места. За това, че повече семейства реагират адекватно по темата засвидетелстваха историите в книгата "Смелостта да бъдеш", в която двете имат участие. Но с една важна уговорка.

"Тези, които са склонни да говорят за преживяванията си, са тези, които имат положителни истории за разказване. Дори и да има буря от реакции около тях, те намират пристан в лицето на приятели и семейство. Тези, които нямат, не са склонни да говорят, не ходят по медии, не участват в книги и все още се притесняват от реакцията на околните. Част от нас имат страхотни родители и живеят спокойно, но все още има хора, които се крият от семейството си или просто негласно са се разбрали, че тази тема не се повдига."

За двете промяната и постигането на нормализация се крие във все по-усиленото говорене по тези тема. Поне докато не се превърнат в пълноценна част от ежедневните теми. "Проблемният начин, по който се приема ориентацията на определен член от семейството, се дължи и на това, че то има някакви представи какво е да си в ЛГТБ спектъра. Общественото мнение е огромен фактор – какво ще си помисли разширеното семейство, съседите, хората в града."

Според нея, ако общественото мнение лека-полека се смекчава, това ще помогне на разрешаването на казуса. "Това е постепенен процес и една от стъпките е семейства като нашето да спрат да са извън закона. Не че обществото ни изпитва респект към законите. Но би дало вътрешна убеденост на хората, че това не е маргинален проблем. Простото ни послание е, че нашата победа не би била загуба за никого."

Защитата им се води от адвокат Деница Любенова от организацията "Действие". Непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди: многобрачие на едно от лицата, данъчни измами, декларации с невярно съдържание и други подобни. В жалбата е посочена и дискриминация по признак сексуална ориентация.
Освен тестващо местната среда легализирането на брака им в България е част и от по-глобални събития – по-рано през декември гей браковете станаха законни в Австралия и Австрия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  cinzano avatar :-|
  CINZANO

  "Не предполагахме, че ще има интерес от страна на медиите, тъй като такъв рядко има освен обичайните дискусии около Sofia Pride", казва Дари."
  ---------------------------------
  Тези мацки сефте ги чувам и не знаех, че има засилен медиен интерес към тях. Но не може да се отрече, че казусът им е любопитен...

 • 2
  eminem9876 avatar :-|
  eminem9876

  В Сащ Обама разреши еднополовите бракове.
  България е изостанала.
  Тези двете жени да съдят държавата.

 • 3
  beky avatar :-?
  beky

  Постигане на нормализация било. Това ли?

 • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  До коментар [#1] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  казусът им е любопитен...

  Безспорно. И остава любопитен, докато дъщеря ти не доведе някоя Лили и не каже: Татко, мамо, ние се обичаме и се оженихме...
  Тогава любопитството и лицемерието свършват. Започва хорора.

 • 5
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme


  До коментар [#4] от "
  vaticana
  ":

  И какво толкова страшно се случва, ако дъщеря ми доведе Лили вкъщи? Антени ли ѝ изникват? Или какво? Защо на мен като родител трябва да ми пука кого обича дъщеря ми, стига този някой или тази някоя да е свестен човек?

 • 6
  djeimi1 avatar :-|
  djeimi1


  До коментар [#4] от "
  vaticana
  ":
  “...Започва хоръра.” ?!?! В първия момент прочетох “... започват ХОРАТА.” и се замислих, но като видях какво всъщност пише — изсмях се с глас. Явно “хоръра” във вашата глава е много голям. Само човек, чийто живот е “хорър” може да си представя любовта на две жени като “хорър”. Да, любовта може да бъде “хорър”, но само, когато се страхуваш от нея. А Вас май мнооого Ви е страх, а?! ;)
  Но моят съвет е да обърнете повече внимание на граматиката, вместо да се занимавате с хомофобски изказвания из интернет — “хорър” в случая би трябвало да бъде в пълен член ;) Сигурен съм, че Лили и съпругата ѝ познават и прилагат успешно правилата на езика ни... за разлика от Вас.

 • 7
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  става въпрос за реални проблеми на реални личности, а не на "абстрактно малцинства........
  мдааа......
  то и зоофилите и некрофилите и копрофилите са реални личности, а не са "абстрактно малцинства........

 • 8
  fiona avatar :-|
  fiona

  Много объркани хора и предразсъдъци има у нас. Най-важното е едно семейство да се състои от мама и татко. Ами ако в такова семейство започне "хорора"? Не е ли по-важно партньорите в една връзка да се обичат и да могат да разчитат един на друг? Независимо от какъв пол са.

 • 9
  kilgore avatar :-?
  kilgore

  Как ще стане това с децата?

 • За да останат ХОРА в България.

  Не знам дали Капитал и лесбийките си дават сметка, че колкото повече реват за измислените си проблеми, толкова ПО-ПРОТИВНИ НИ СТАВАТ..
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал