Бащата днес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Бащата днес

Бащата днес

Модерният мъж вече не е задължително традиционната фигура, която осигурява само парите и дисциплината в семейството. От това печелят всички - децата, майките и, разбира се, самите мъже

148294 прочитания

© Поли Бонева & Петя Савова


Темата накратко

- Модерният мъж вече не е задължително традиционната фигура, която осигурява само парите и дисциплината в семейството.

- Бащата днес има шанс да е много по-свързан с децата.

- От това печелят всички - децата, майките, самите мъже и обществото като цяло.

Привързаността на бащите и нарасналото им участие в живота на семейството допринасят много за социалното и емоционалното развитие на децата.

В началото на август 37-годишната Джасинда Ардърн, майка на новородено момиченце, се върна на работа само след 6 седмици отпуск по майчинство. "Чувствам се привилегирована – до себе си имам партньор, който поема огромна част от отговорността по отглеждането на нашата дъщеря. Той също е родител, а не просто детегледач."

Джасинда Ардърн е министър-председател на Нова Зеландия и втората жена в историята, родила, докато е действащ премиер (след Беназир Бхуто, която роди през 1990 г. по време на мандата си).

Историята на Джасинда и Кларк (избрали да бъдат семейство без брак) предизвика разпалено обсъждане не само в Нова Зеландия, където реакциите бяха предимно положителни. Хора от цял свят коментираха промяната в обществените роли – работещата, свръхзаета майка и бащата, който остава вкъщи, за да се грижи за детето.

Според дефиницията на Американската психологическа асоциация модерният баща има различни превъплъщения. Той вече не е задължително традиционната фигура на женен мъж, който осигурява хляба и има дисциплинираща функция в семейството. Днешният баща може да е разведен, необвързан, да прави бурна корпоративна кариера или да работи от вкъщи, да е гей, да е осиновител или втори баща, но да полага пълноценни грижи за децата, готов да посрещне всякакви предизвикателства.

Образът на българския баща също се променя, макар и бавно. Той става много повече от спорадичен помощник в домакинството и гост-звезда на неделната разходка. "Не мисля, че у нас има стигма около това мъжът да поеме грижите за децата. Реакцията [когато сменяш памперс] е по-скоро повдигане на вежди, все едно това е някакво екстравагантно поведение", започва разговора Свилен Иванов от Варна - баща на две деца, преподавател и сценарист на "Сънчо".

Berlin’s Father Center e oснован през 2002 г. от Еберхард Шефер (на снимката) – автор, лектор и консултант, и се занимава основно с обучения на семейства и бащи. Центърът предлага различни занимания, образователни програми и забавления за бащите и техните деца, като много от събитията са отворени и за майки. Целта е да бъде подпомогната връзката баща - дете, както и да се осигури среда, в която бащите могат да намерят подкрепа помежду си и от специалисти. Центърът организира семинари, консултации, пътувания, събеседвания и други събития, така че дори бащи, които не живеят в един и същи дом с децата, си да получат пространство, в което могат да се сближат с тях.

Ако някога основната отговорност на бащите е била да осигуряват прехрана и материални блага на семейството, сега техните функции са много по-всеобхватни, но и по-удовлетворяващи, твърдят различни български бащи. Според Еберхард Шефер, лектор, писател, консултант и основател на центъра за подпомагане на бащи Berlin Fathers’ Center: "Морално остаряла е обществената система, която подкрепя представата за бащата като човек, който изкарва прехрана за семейството, но не е ангажиран с децата извън финансовата грижа."

Свилен Иванов е убеден, че ролята на бащата е въпрос на решение: "Тя е главна роля, няма как да бъде епизодична. Или пък да се затвориш в други роли, например на сериозния мъж, който ходи на работа и се грижи за това вкъщи да има всичко необходимо, но не иска да бъде закачан за нищо друго."

Обикновено говорим за това колко очаквания има към съвременните жени – да бъдат хладнокръвни професионалисти, изрядни домакини, нежни партньорки, отлични майки, в перфектна физическа форма и с коси като от реклама на шампоан. Но сякаш не отчитаме факта, че обществените и личностните изисквания към мъжа също се променят. От една страна, в сравнително консервативни общества като българското често се чуват реплики за това как "истинският мъж" трябва да бъде суров, сръчен, безстрашен, да плаща сметките и да е непоклатим като скала. От друга страна, все по-нормално става същият този мъж да бъде наясно с вътрешния си свят, да изразява чувства, да дава емоционална подкрепа, да си позволява понякога да бъде уязвим – точно обратното на скърцащите патриархални ценности.

"Честно казано, нямам проблем с това, че мъжът ми не шофира и не може да закачи една картина на стената, въпреки че притежава внушителна колекция от бормашини. Важното е, че е прекрасен с децата, обича ме, разбира нуждите ми и снощи пак ме отмени вкъщи, за да се видя с приятелки", усмихва се Драга Павлова (32 г.).

Проучване в семейства с различен етнически профил показва, че привързаността на бащите и нарасналото им участие в живота на семейството допринасят много за социалното и емоционалното развитие на децата.

Ето защо е важно да си дадем сметка за обществените нагласи, които моделират представата за BG татко днес. Дали е този, който препуска, смеейки се, след детето си на площадка в градска градинка в делничен ден, или онзи, който държи строга дистанция от "женските" задължения, свързани с децата, и не знае как да прекарва качествено време с тях, освен като ги наставлява.

"Може би това, което те прави добър баща, е щастието да си с детето и в този момент да няма нищо по-важно. Да не гледаш на времето, отделено на детето, като на саможертва, защото това винаги си проличава", подсказва Свилен Иванов.

Мъжете не плачат

"Всеки мъж е напълно способен да стане чудесен родител, но е важно да поеме отговорност и да встъпи в тази роля съзнателно", казва Том Бърдшоу, баща, дигитален стратег и консултант, който помага на мъже в Англия и по света да съчетаят ролята си на бизнесмени с тази на бащи. "Знаем, че и при мъжа настъпват биохимични промени, когато партньорката му е бременна, и това го подготвя да стане по-компетентен и уверен родител. Истинската промяна обаче идва от самата грижа – сменянето на памперси, храненето, къпането, играта – всичко това изгражда умението и увереността да бъдеш баща. Когато това се случи, разбира се, ще извличаш и повече удоволствие от бащинството."

Норвежко изследване, публикувано пред 2013 г., взима под внимание доходите на бащи, възползвали се от 4-седмичен отпуск за отглеждане на дете, и открива, че за период от 5 години доходите на тези мъже са спаднали с около 2%, което се обяснява с тяхната повишена заетост у дома за сметка на служебните задължения. Изследването подчертава още, че въпреки пренебрежимата финансова загуба бащите са спечелили нещо много ценно – връзка с детето си.

Привързаността между детето и родителя се изгражда още от съвсем ранна възраст, а отсъстващият родител трудно би могъл да навакса впоследствие.

По думите на Еберхард Шефер "много бащи с изненада научават, че могат да се сближат с детето точно толкова силно, колкото може и майката, а тяхната способност за изграждане на дълбока емоционална връзка е не по-лоша от тази на жените." В същото време в много общества, включително нашето, битува схващането, че мъжествеността се изразява в това човек да се справя сам с трудностите, без да иска помощ, като стоически мълчи и крие емоциите си. По този повод Еберхард добавя: "Идеята, че мъжът трябва да се справи с всеки възникнал проблем сам, без подкрепа, е тясно свързана със здравни проблеми, които по-често се срещат при мъжете. Например знаем, че средната продължителност на живота при мъжете е с около пет години по-ниска, отколкото при жените; мъжете по-рядко ходят на лекар; значително по-малък процент мъже, отколкото жени, са склонни да потърсят подкрепа от психотерапевти и консултанти; има много повече бездомни мъже, отколкото жени."

Пряката работа с родители на Berlin Fathers’ Center показва, че майките и бащите имат много сходни терзания, но обществото е по-подкрепящо, когато ги изразяват жените.

Никола Кръстев е баща на две деца, влязъл в тази роля след 53-ата си година. Според него бащинството на тази възраст е много по-различно от същото преживяване на 25-30 години. "Преди да се роди първото ни момче, не можех да спя от притеснение - за възрастта, за работата, за доходите, за здравето, за отговорността, за енергията, която се изисква, а не бях сигурен, че все още имам. Лягах си късно и уморен, но въпреки това след час-два се будех и мозъкът ми трескаво започваше да обмисля варианти, понякога до сутринта. Когато Калоян се роди и го взех на ръце за пръв път, обхвана ме паника - ами сега какво? Бях объркан емоционално, въпреки че имах пред себе си здраво, хубаво бебе... раждането мина без усложнения - та това е сбъдната мечта! Преминаването от теория към практика беше първоначално много стресово за мен. С времето и грижите обаче този страх постепенно премина, между мен и бебето започна да се оформя емоционална връзка. Някъде около шестия месец осъзнах, че вече съм преодолял първоначалните си страхове, и го отчетох като успех."

Консултантът на бащи Том Бърдшоу смята, че основните разлики между мъжа и жената, когато в семейството се появи дете, се крият в очакванията: "От жените априори се очаква да бъдат отдадени, компетентни родители, което стоварва огромно напрежение върху тях. Същевременно в много култури от мъжете не се очаква почти нищо, освен да осигуряват прехрана за семейството." Все повече мъже обаче се включват активно в домашната работа и отглеждането на децата: "Това се случва най-вече защото животът на жените се променя, а оттам съвсем естествено и поведението на мъжа. Все повече жени влизат в бизнеса, дори в политиката и все по-малко са склонни да се примиряват с уговорката, че на тях се пада цялата отговорност за дома и семейството. Затова мъжете правят крачка напред и заявяват готовност да поемат част от задълженията. В исторически план за мъжете дълго време не е било норма да имат стабилна връзка с децата си и сега, когато обществото се променя, бащите на драго сърце се впускат в тези важни отношения", допълва Бърдшоу.

Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал

По-активното включване на мъжете у дома дава възможност на жените да се реализират професионално, без да са притиснати от избора между кариера и семейство. Сравнение между два доклада на Европейския парламент – относно отпуска, полагащ се за отглеждане на дете (от 2016 г.), и дяловото разпределение на пазара на труда между мъже и жени (от 2015 г.), показва, че в страните, в които мъжете имат право на повече отпуск по бащинство, участието в трудовия пазар на двата пола е почти изравнено. От друга страна, в три от четирите държави, в които на таткото се полагат само 2 дни отпуск (Италия, Гърция, Малта), между 20 и 30% по-малко жени работят на пълен работен ден.

Българските мъже могат да се възползват от 2 седмици отпуск при раждане и осиновяване на дете, а разпределението на труда по полове е почти изравнено и ни поставя в средата на класацията от страни - членки на ЕС. Интересно е да се отбележи, че делът на хората, официално регистрирани като работещи на непълен работен ден, е най-нисък в България – 2% при жените и 1% при мъжете. Освен това съвсем актуално датско изследване, публикувано през юли 2018 г., показва, че когато бащата също си вземе платен отпуск за отглеждането на дете, майката се чувства по-комфортно да се върне на пазара на труда, било то и на непълен работен ден. По този начин икономическата стабилност на семейството расте.

Велислав Панчев отскоро е баща, но вече вижда колко важна е връзката с детето и има наблюдения защо някои мъже все още гледат на ролята си в семейството като на "помагане": "Най-вероятно не осъзнават, че времето, прекарано с бебето, е нещо, което не можеш да си върнеш, ако го пропуснеш." Лъчезар Соколов съвсем скоро ще стане баща и има ясно виждане за това какво означава тази роля и доколко мъжете трябва да споделят грижите: "Детето е и на двамата, не само на майката, така че отговорността е споделена. Това е най-прекрасното нещо, за което да будуваш дни наред, да се притесняваш, да се чудиш защо плаче и т.н." Мирослав Мирославов прекарва цялото си време със семейството, тъй като с партньорката му са избрали да се преместят в малко населено място и да отглеждат децата си сред природата, като си помагат с други родители като част от кооператив. "Определено патриархалният модел вече не е актуален, което, предполагам, се дължи на това, че все повече се приемаме като хора, вместо да се делим по полов признак", казва той.

Автор: Капитал

Докато бащите все по-често намират отговорността за децата и емоционалната инвестиция в тяхното отглеждане за споделени между двамата родители, законодателството все още не е догонило тази тенденция. Според терминологията на Европейския парламент съществуват три вида отпуск за отглеждане на дете – по майчинство (maternity leave), по бащинство (paternity leave) и по общо родителство (parental leave), но за България от НОИ подчертават: "Никъде в нормативните текстове не се говори за "бащинство" и не съществува "отпуск по бащинство". Вероятно, за да се чувстват по-комфортно бащите с това да поемат грижата за децата, би било добре терминологията на държавата да подкрепя равните права на двамата родители, а не да принуждава мъжете да си взимат отпуск по майчинство.

Изследване от 2013 г. показва колко е важно бащите да се възползват от тези 2 седмици. Според резултатите майките, чиито партньори не са отделили това време на семейството, се чувстват много по-зле през третия месец на бебето и е по-вероятно да страдат от депресия и тревожност.

Психотерапевтите като проф. Орлин Тодоров, който е директор на университетски център за консултиране и психотерапия, говорят за това колко е важно и двамата родители да се включват в процеса на отглеждане на децата.

"Жена ми на няколко пъти сподели, че не я интересува толкова участието ми в практическите аспекти на родителството - дали съм напазарувал или изчистил къщата и други битови дейности, а иска да усеща, че се интересувам от нея и нейния живот извън отглеждането на децата."

Никола Кръстев, журналист

Да бъдат и мъжът, и жената еднакво включени в семейството не означава непременно да носят еднакво тежки пазарски торби или пък мъжът да не отваря вратата на партньорката си. "Нашето родителство е споделено и не правим разделение по сфери, а всеки върши каквото може и в каквото се усеща силен. Жена ми няколко пъти сподели, че не я интересува толкова участието ми в практическите аспекти на родителството - дали съм напазарувал, или изчистил къщата и други битови дейности, а иска да усеща, че се интересувам от нея и нейния живот извън отглеждането на децата", разказва Никола Кръстев.

Какво е да си добър баща

Да си добър баща е относително и едва ли има една универсална дефиниция, която може да предаде цялата комплексност на тази роля. Колкото и различна да е всяка ситуация, пълноценно участващите в семейството мъже споделят няколко общи характеристики – обичат децата си, обичат да прекарват време с тях, дават им свобода и зачитат индивидуалността им. "Най-трудно е да се овладеят родителските амбиции. Важно е да приемаме неуспехите, както своите, така и на децата си, те са неизбежни", обобщава Георги Милев, баща и лекар. Том Бърдшоу добавя: "Вслушвайте се в инстинктите си."

Въпреки че обикновено на интуицията се гледа по-скоро като на женско качество, явно доста бащи смятат за важно да следват вътрешния си глас. Ангел Спасов дълбоко цени ненормираното си работно време, тъй като то му позволява да прекарва повече време със семейството. Казва, че възпитава децата си "според традиционните български разбирания. "Най-важното е да оставяме децата да бъдат свободни, а не постоянно да тичаме след тях. За много български мъже от предишни поколения основен принцип е бил да предпазят децата си от грешките, които те самите са допуснали. Аз пък се опитвам да подкрепя децата си в това да направят своите грешки възможно най-бързо, така че да се учат от тях. Не смятам за вярно, че човек се учи от чуждите грешки – собствените дават най-ценните уроци".

Ангажираните в семейния живот бащи днес вярват, че на децата трябва да се дава свобода и вероятно така отглеждат едно по-самостоятелно и уверено поколение. "Важно е да приемем, че животът и интересите на децата невинаги ще се развиват така, както ние, родителите, сме си представяли. От нас се иска най-вече да ги подкрепяме и да им даваме свобода да се развиват", обобщава своите родителски възгледи Александър Паздерски.

Подобна житейска философия изглежда популярна сред съвременните бащи и идва като глътка въздух след стереотипа на свръхобгрижващата майка-орлица. Любовта към децата означава най-вече силата да им дадеш свобода, формулира и Деян Дяков, след като се представя като "баща на най-добрия си приятел": "Естествено, има татковци, които четат много и се стремят да приложат всичко, което според мен е прекалено. Моето разбиране е, че децата имат нужда единствено от любов. Чиста, безусловна, безкрайна любов. Всичко останало е просто неин израз. Затова вместо да се страхувам прекалено, предпочитам да се гоня със сина си по мократа трева. После може да сме кални и дори леко настинали, но има моменти, които са прекалено ценни за да бъдат пропускани."

"Достатъчно добрият баща трябва да съвместява обич, съчуствие, нежност, едновременно с авторитетност, решителност и сила. Да събереш всички тези способности в едно не е лесно и не вярвам някой да се справя идеално, така че бих посъветвал бащите да бъдат спокойни."

Орлин Тодоров, психотерапевт

От психологическа гледна точка думата "татко" също е пълна с много съдържание: "Достатъчно добрият баща трябва да съвместява обич, съчувствие, нежност едновременно с авторитетност, решителност и сила. Да събереш всички тези способности в едно не е лесно и не вярвам някой да се справя идеално, така че бих посъветвал бащите да бъдат спокойни", казва Орлин Тодоров. И добавя: "Най-същественото нещо, което разбрах, е, че не е нужно постоянно да се тревожиш и заради това маниакално да контролираш изборите на децата си. Достатъчно добрият баща не е идеален, но ако е емоционално присъствен в семейството си, той се превръща в модел. Лошото родителство се случва, когато човек се бори със собствените си недостатъци и страхове през децата. Колкото по-спокойни сме със себе си, толкова по-естествена е връзката с децата."

За добрия баща подкрепата на неговата партньорка е от огромно значение. "Имам до себе си човек, който ми помогна да преодолея страховете си и да се измъкна от тресавището на съмненията, в което бях затънал", разказва Никола Кръстев от Ню Йорк. Мирослав Мирославов довършва: "Един баща има нужда от подкрепата на човека до себе си. Ако си намерил сродната си душа и тя те подкрепя, няма непреодолими неща."

Бащата като обществена роля

Ако се съди по мненията и поведението на много днешни бащи, тяхната роля се простира далеч отвъд това да създадат и изхранят деца. Съвременните татковци се стремят да бъдат емоционално отговорни и да посветят много време и търпение на отглеждането на осъзнати, самостоятелни, уверени хора, а за да се случи това, обществената подкрепа е много важна. Съветът на Орлин Тодоров е семействата да насърчават реализацията на мъже чрез бащинство; приятелите да се подкрепят взаимно за това да възприемат бащинството като престижна позиция, а обществото "да има осмислен модел за ролята и образа на бащите, който да обвързва с конкретни политики и действия, финансова подкрепа, социална солидарност, курсове и промотиране на възможността за отпуск по бащинство".

Подкрепата в работната среда на мъжа също е от голямо значение, както показва изследване върху мъже адвокати от Хелзинки и Монреал. При професии, които традиционно се смятат за мъжки, за бащите е по-трудно да се възползват от правото си на отпуск за отглеждане на дете и го правят само тогава, когато корпоративната среда осигури подходящи за това условия, както и социално приемане.

Отговорният и обичащ баща има огромно влияние върху развитието на децата, а липсата на такава фигура вероятно влияе още по-сериозно. Лъчезар е израснал без баща и сега, когато очаква своя първи син, преосмисля значението на тази роля: "Не съм имал мъжкото влияние и сила, мъжкия пример. Чувството на изоставеност, когато виждаш как другите деца играят с бащите си, е неизбежно. Много ми липсваше, когато не можех да споделя мъжките си проблеми и въпроси с него, докато растях, да го помоля за съвет, да отидем на планина и да се накаляме заедно. Липсва ми и сега - да пия една бира с него, да му кажа, че ще има внук и че ще трябва да се потруди, за да си спечели титлата дядо."

Успешна кампания

Визии (кликнете на картинката вляво, за да я видите в пълен размер), използвани в националната кампания "Да бъдеш баща", инициирана от група неправителствени организации в България през 2014 г. като част от международната кампания MenCare. Идеята: да насърчи бащите, а и останалите мъже от живота на детето да участват пълноценно в отглеждането му.

Първите проучвания на бащинството в България показаха, че най-често тласнати от желанието си да осигуряват парите вкъщи, все още много мъже в България остават извън грижите за децата.

Първата по рода си "Седмица на бащата" беше една от най-интересните инициативи в рамките на кампанията.

"Мъжете са недостатъчно използван ресурс в семейството, категорична е Мария Петкова, директор на фондация "Лале", която и този ноември ще бъде сред организаторите на Седмицата на бащата. "Ако баща заведе детето си на педиатър, го питат "а къде е майката", дава пример тя. И обръща внимание, че децата прекарват голяма част от живота си в силно феминизирана среда с много малко мъже учители, детски лекари, социални работници. Което пречи на децата да опознаят мъжките модели на поведение.

Ако имате нужда от малко бащинско вдъхновение, съвет или подкрепа, кампанията "Да бъдеш баща" може да се окаже точно това. Повече на mencare.bg

Темата накратко

- Модерният мъж вече не е задължително традиционната фигура, която осигурява само парите и дисциплината в семейството.

- Бащата днес има шанс да е много по-свързан с децата.

- От това печелят всички - децата, майките, самите мъже и обществото като цяло.

Привързаността на бащите и нарасналото им участие в живота на семейството допринасят много за социалното и емоционалното развитие на децата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  dggm avatar :-|
  dggm

  Важна тема.

 • 2
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  Ах, традиционното българско семейство загива!

 • 3
  fcap123 avatar :-|
  fcap123

  Според законите на социалния пол цитираните неща те правят жена. Международна конвенция бате, дефиниция - трепач.

 • 4
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Важно е бащите да изграждат емоционална връзка с децата още от първите дни след тяхното раждане.
  Българската бюрокрация, обаче, е поставила изисквания за представяне на куп справки и декларации, които са в състояние да откажат бащите да ползват прословутите 15 дни отпуск.
  http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/pravo/bashtata-sashto-ima-pravo-na-otpuska-kogato-mu-se-rodi-dete

 • 5
  kilgore avatar :-|
  kilgore

  До коментар [#4] от "Bramasole":

  Глупости! Хайде стига хейт!

  Правил съм го три пъти - попълваш една декларация и даваш копие от акта за раждане и бележката от родилното.
  Счетоводителката се оправя после и след 5-10 дни си получаваш парите.

 • 6
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#5] от "kilgore":

  На първо място - поздравления за повода на трикратното попълване на коментираната декларация! :)
  Не мисля, че квалификацията Ви е коректна по повод становището на експерти в областта на трудовото право. Защото, ако Вие сте подал само една декларация, някой друг /във Вашия случай - счетоводителят на дружеството, в което работите/ е доокомплектовал небходимите документи, т. е. все някой е загубил време за това. А ако лице, упражняващо свободна професия, или самоосигуряващо се искат да ползват това си право? И ако те посещават счетоводител само за изготвяне на год. данъчна декларация? Или ще трябва да платят на въпросния счетоводител, или ще се заемат с внасянето на документите сами.
  А цялата изисквана информация би следвало да е достъпна по ел. път и държ. служители да изискат единствено това, което Вие сте подал.

 • 7
  kilgore avatar :-P
  kilgore

  До коментар [#6] от "Bramasole":

  Явно всеки гледа от собствената си камбанария!
  За мен беше лесно :)

 • 8
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  Аз съм излизал в бащинство два пъти и от скромния си опит като баща мога да кажа, че половината от писаното в статията има почва - изграждане на емоционални връзки, помощ на майката не само в пелените, но и във възпитание, игри, може би образование в бъдеще.

  Въпреки всичко традиционното семейство не случайно е такова. Няма как бащата да кърми. Тези мъже с подплънките с мляко на гърдите ....моля да ме извинят, но ... те си знаят :). Аз не карам жената да прави ремонти, да вдига тежко, дори и да тича с децата, да се бори с тях, помагам с пелени, с гледане, с какво ли не, но няма как бащата да замести майката. Това е пълен абсурд - та детето дори не може да заспи вече с мен (снощи се умори много и по изключение). Не че не правя опити, но иска не някой друг, а точно и единствено "МАМА".

 • 9
  land avatar :-?
  land

  До коментар [#8] от "Един Българин":

  Никъде не видях призив бащата да замести майката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK