Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина

Университет

Готвим приема на първите студенти по хуманна медицина

Проф. д-р Магдалена Миткова, ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.

Университет

© Университет


Профил

Проф. д-р инж. Магдалена Миткова е родена в град Бургас. Средното си образование получава в немската езикова гимназия, а висшето – във ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров" по специалност "Технология на органичния синтез". Професионалният ѝ път е свързан с родния Бургас и университета, където започва работа като асистент, минава през ръководител на катедра, заместник-ректор, а понастоящем е ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Омъжена, има 2 дъщери.

Проф. Миткова, докъде стигна работата ви по акредитацията на новия Медицински факултет в Бургас?

- Готвим се първата кандидатстудентска кампания по специалност "Хуманна медицина". Медицинският факултет получи положителна оценка от Националната агенция по оценка и акредитация, в момента тече останалата част от процедурата за разкриване на новия факултет – решение на МС и на Народното събрание. Въпрос на време е да изпълним и тези условия, за да можем официално да обявим първата кандидатстудентска кампания за прием на студенти по медицина в нашия университет.

Междувременно работим по подготовка на кампанията, така че да имаме пълната готовност за обявяване на началото ѝ след получаване на официалните решения. Вярвам, че наесен ще можем да се поздравим с първите студенти по медицина. Проучванията, които правихме преди началото на акредитационния процес, показват, че не само община Бургас, но и целият Югоизточен регион изпитва сериозни затруднения с осигуряване на лекари специалисти за лечение. Хората най-често търсят решение на проблемите си в болниците в Пловдив, Варна и София. Ще ви спомена само няколко факта като илюстрация на потребността от обучението и изграждането на лекари специалисти. Данните на РЗИ - Бургас, показват, че средно около 30% от специалистите са на възраст над 60 години. Сравнителният анализ на ситуацията в съседните области показва, че най-висок е този процент в Ямбол - 40%. В област Сливен 25% от общия брой лекари са на възраст над 60 години. По-задълбочено анализиране на възрастовата структура на лекарите по специалности показа, че има специалности, в които над 50% от работещите са на възраст над 60 години. За област Бургас това са специалностите по гастроентерология, детска хирургия, ендокринология и болестите на обмяната, клинична хематология, нефрология, ревматология, съдебна медицина, паразитология. В момента в областта ни работят само двама специалисти по неонатология, а от практикуващите специалисти по психиатрия около 30% са на възраст над 60 години.

В този ред на мисли каква е потребността от лекари за регион Бургас?

- Общата осигуреност с лекари за населението на област Бургас е 324 на 100 000 души при средно за Европейския съюз 350 на 100 000. За държави като Австрия, Гърция, Литва, Норвегия, Португалия, Швейцария, Швеция този брой е 399 на 100 000 души население. Всичко това ни кара с такава убеденост да работим по разкриването на факултет "Хуманна медицина". Този факултет ще гарантира бъдещето на системата на здравеопазването в регион Бургас, а и в съседните региони, ще осигури развитието на лечебните заведения, като едновременно с това ще се създадат по-добри условия за въвеждането и прилагането на иновативни методи за диагностика и лечение.

Какви ще бъдат условията, при които ще се обучават младите лекари?

- Мога смело да кажа, че бъдещите студенти медици ще се обучават в най-добри и модерни условия – такива, каквито няма в много факултети в България. Благодарение на изключителната подкрепа на община Бургас, която подкрепи университета в изграждането на новия корпус за медицински науки, вече разполагаме с всичко необходимо като зали, аудитории и лаборатории, както и пълно оборудване за теоретично обучение през първите три години на образованието по медицина. Заедно с това ще се погрижим да осигурим достъп до необходимата литература за обучителния процес, така че студентите да имат всички необходими условия, за да се посветят на ученето. Инфраструктурата е важна, но тя няма да има значение, ако няма преподаватели, които да научат студентите не само как да откриват болестта на тялото на пациента, но и как да се справят с тревогите на неговата душа, как да подкрепят болните в техните битки с болестите. Затова работим усилено, за да осигурим преподаватели, които могат да поведат новите студенти медици по пътя към науката и практиката на лечение.

Имате ли готовност за осигуряване на клинични бази за обучение на студентите по медицина, които да отговарят на всички съвременни изисквания?

- Част от клиничните бази вече съществуват, други са в процес на подготовка. Практическото обучение на студентите започва от третата година, така че дотогава ще бъде осигурено всичко необходимо за качествената им практика в лечебните заведения, до леглото на болния – най-доброто място за учене по медицина.

Има ли интерес към новите специалности, които открихте през миналата година?

- Сериозен интерес у кандидат-студентите предизвика специалността "Хранителни биотехнологии", която е със 100% реализиран прием за учебната 2018-2019 г., както и "Технология на стъклото, керамиката и строителни свързващи материали". Забелязваме и повишаване на интереса към инженерните специалности.

Предвиждате ли да откриете нови специалности в университета?

- Ние сме държавен университет и като такъв сме призвани да откликваме на нуждите на обществото от кадри. В настоящия момент страната ни има изключителна нужда от кадри в областта на здравеопазването, педагогиката, туризма, индустрията. През изминалата година акредитирахме специалност "Акушерки" и тази година за пръв път ще имаме прием по тази специалност. Предвиждаме, както вече казах, и прием по "Медицина". В колежа ни по туризъм имаме нова специалност - "Управление на туроператорската и турагентската дейност", както и нова магистърска програма - "Управление на туристическа дестинация".

Какви изисквания поставя пред вас бизнесът на Бургас?

- За наша радост бизнесът започва да разбира, че сме му необходими не само след като обучим студентите, но и преди това, за да покажем на кандидат-студентите перспективите за намиране на работни места. Бизнесът иска знаещи и можещи студенти и ние можем да му ги осигурим.

Кои са основните ви задачи като ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров" до края на годината?

- За мен е важно да работя по изграждането и поддържането на оптимална образователна среда, която отчита нуждите на студентите и на всички заинтересовани страни, стимулира пълното разгръщане на способностите на студентите, осигурява възможности за мобилността и участието им в различни форми на обучение през целия живот. А оптималната образователна среда включва както материалната база, така и наличието на качествени преподаватели.

Профил

Проф. д-р инж. Магдалена Миткова е родена в град Бургас. Средното си образование получава в немската езикова гимназия, а висшето – във ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров" по специалност "Технология на органичния синтез". Професионалният ѝ път е свързан с родния Бургас и университета, където започва работа като асистент, минава през ръководител на катедра, заместник-ректор, а понастоящем е ректор на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Омъжена, има 2 дъщери.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите от запаса

Новите от запаса

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.