С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 5 сеп 2019, 8:46, 3178 прочитания

Пържолата или природата

Kак да променим диетата си, ако искаме да помогнем в битката с климатичните промени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Изкуственото месо е алтернатива за най-месоядните. Умерените консуматори могат да заложат на устойчиво отгледани продукти от малки местни ферми.

Част от темата

Промяната на климата и храната

Къде е България в новия климат

Промяната на климата застрашава земеделието у нас и въпреки предприетите вече мерки институциите трябва да решат някои спешни проблеми

Да изядеш планетата Земя

Климатичните промени застрашават способността на земята да ни изхранва, предупреждава ООН. Налагат се спешни мерки, включително да променим диетата си

Макар все повече да осъзнаваме екологичните вреди от месодайната индустрия, да очакваме, че светът изведнъж ще спре месото, е напълно нереалистично. Първо, то е важна част от човешката диета, стига да не се прекалява. И второ, населението расте, както и калориите в диетата му. За последните 30 години консумацията на месо се е удвоила. А с повишаването на доходите в развиващите се страни стотици милиони в Китай, Югоизточна Азия и Южна Америка тепърва ще включват месо в менюто си.

Дори в Африка засилените инвестиции рано или късно ще променят финансите и апетита на част от местното население.

Баланс вместо крайности


Всъщност докладът на ООН не апелира пряко за спиране на месото, а казва, че промяна в баланса на диетата - с по-малко месо и повече растителни продукти, би била една от мерките с много позитивен ефект върху климатичните промени.

Това послание е насочено в голяма степен към богатия западен свят, където месото доминира менюто. Свръхконсумеризмът е довел до двойно по-голям прием на калории от нужното (виж графиките), наднорменото тегло е близо до епидемични стойности, а изхвърлянето на храна е нещо нормално.

И макар през очите на медиите и социалните мрежи да ни се струва, че в последните години веганството и здравословното хранене са тотален хит в западния свят, истината е друга: промяната засега засяга основно малка, сравнително платежоспособна общност в скъпите квартали на големите градове. А реалната статистика е безмилостна - в САЩ и Западна Европа през 2018 г употребата на месо на глава от населението е близо до най-високите си нива.



Да се откажеш от месото наистина е трудно. От една страна са дългогодишните традиции и навици, от друга е изключително лесният достъп до месни продукти в магазините, а от трета - месото доминира напълно менюто на масовите ресторанти. Това важи в пълна сила и за България, където неконсумиращите месо обикновено трябва да се задоволят с гарнитури, а веганските заведения са по-редки от бяла лястовица. Редом с това храненето и готвенето без месо у дома изисква повече време, планиране, усилия, креативност, информираност.

Огромни площи в Амазонка се палят или изсичат, за да се превърнат в пасища

[Reuters]
Алтернативата на изкуственото месо

Доста по-лесно е просто да заменим месото с изкуствено. Затова и точно тази ниша засега показва огромен потенциал. Независимо дали говорим за продукти от соя или друг растителен заместител или за новата технологична мания - лабораторно отгледано месо, според някои оценки този пазар ще надхвърли 100 милиарда долара в следващите десетина години, като конкуренцията расте и продуктите пробиват във все повече супермаркети и дори ресторанти.

Миналата година всички говореха за т.нар. Невъзможен бургер - създаден в Силициевата долина, чийто вкус е неразличим от този на истинското месо. Днес в играта са вече и веригите за бързо хранене - само преди седмица например KFC обяви, че пуска за тестов период в САЩ "пилешки" хапки от изкуствено месо.

Засега пазарът на изкуствено месо е основно в САЩ, Западна Европа, Япония и други развити икономки, но това бързо се променя. Отскоро продуктите на американската start-up компания Beyond meat, която създава "месни" продукти от растителен протеин, са на ритейл пазара и в България. Идната седмица столичният бъргър ресторант Boom!Burgers например ще представи и първия си вегетариански бургер от изкуствено месо - Beyond! Burger, с продукта на калифорнийската компания.

Обещанията са, че изкуственото месо би било голямо облекчение за земята. Според проучване на Масачузетския университет например, ако то замени 50% от световната консумация на истинско месо, около 35% от площите, които се използват за пасища и производство на фураж сега, биха се освободили.

Изкуственото месо обаче има и своите критици. Като всяка разрастваща се производствена индустрия и тази създава значителни емисии и отпадъци, които се трупат към общата екосметка. Да спреш месото в името на земята и да го замениш с изкуствен, опакован в найлон продукт, транспортиран от хиляди километри това наистина има спорен смисъл.

А защо не пробваме с истинска храна?

Има и друга алтернатива - балансирано меню от органични, пресни, локални и сезонни продукти, закупени директно от малки местни производители и фермери, които отглеждат животните и храната по методите на алтернативното земеделие и не вредят на природата. Тази опция дори не изисква да се лишим изцяло от месото, ако знаем, че животните се отглеждат по устойчив начин. Достатъчно е да го дозираме до веднъж или два пъти седмично за пълноценна диета.

Т.нар. фермерски пазари, на които се предлагат такива продукти, набират популярност в много части на света. И прохождат и в София. Ползите от тях са големи - те са не само устойчива алтернатива на голямата месна индустрия, а и на цялото интензивно монокултурно земеделие, което изтощава почвите и отделя значителни емисии. Редом с това генерират много по-малко опаковки, имат по-нисък транспортен отпечатък и са от значителна полза за местните икономики.

За съжаление тази алтернатива засега е достъпна за малцина. Както броят, така и производителността на тези ферми са ограничени. Стойността на продуктите пък е по-висока - както заради малките мащаби, така и заради факта, че земеделските субсидии често подминават дребните производители. Това отблъсква част от потребителите, въпреки че крайната цена, която плащат за промишлени продукти с ниска хранителна стойност и за здравето си, впоследствие не е по-ниска.

Но тук много по-сериозна роля за промяна може и трябва да имат държавните органи. Тя може да се постигне с по-ефективно управление на субсидиите и другите публични ресурси, с регулаторни мерки за насърчаване на алтернативното производство и създаването на още пазари, с информационни кампании, които да образоват хората за явните и скритите вреди от "евтината" диета. В този смисъл правителствата по света са длъжници на обществата и земята, като това важи с особена сила за българското.
Месото като екологичен враг

Бойкот на бразилските стекове, заради които гори джунглата! Яжте само американско телешко! Подобни призиви се появиха в социалните мрежи в САЩ в последния месец, но изглежда потребителите не схващат основния проблем: където и по света да се намира, мащабното говедовъдство е сред най-мръсните индустрии.

В САЩ например за няколко десетилетия тихо и без медиен шум са изсечени над 210 млн дка гори, а 30% от зърнените насаждения в страната днес изхранват животните вместо хората. Индустрията e отговорна и за огромната част от особено вредните метанови емисии, а също така хаби умопомрачителни количества вода - според някои изчисления за производството на само един телешки бургер са нужни над 3000 литра.

Малко по-добре стоят нещата с отглеждането на свинско месо, което заедно с пилешкото, е например предпочитаната диета в Европа, включително и в България. Но и двете индустрии са далеч от невинни. Промишлените свинеферми отделят голямо количество вредни газове като амоняк. Те са и сериозен замърсител на водоемите, в които често се изливат отпадни продукти. Индустрията допринася значително за разпространението на патогени и за антибиотичната резистентност. Последното е основен проблем и при индустриално гледаното пилешко, което иначе има най-малък емисионен отпечатък от трите.

Капитал #36

Текстът е част от седмичния "Капитал". В броя ще видите още:

- Ще загуби ли ГЕРБ София
- Как климатичната криза заплашва хранителната индустрия
- Валентин Златев влезе официално в хотелиерския си бизнес

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика Чешкият акционер в Le Monde не гарантира независима журналистика

Доверието между ръководство и редактори във френския вестник все повече намалява

22 сеп 2019, 1168 прочитания

Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас Нина Серкова: Моята работа е да ги запаля, а те знаят повече от нас

Учителката от 105-о СУ в София Нина Серкова пред "Капитал"

13 сеп 2019, 1809 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Общество" Затваряне
Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Константинос Милонас: Съкровищата на България са данъците и IT талантите

Изпълнителният директор на клъстера на Adecco Group за Гърция и България пред "Капитал"

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Летящите линейки, които властта не дава на хората

Частните хеликоптери работиха на загуба пет години. Сега е ред на държавата

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Ново място - Cafe 1920

Традиционната българска кухня с модерен прочит

Кино: "Далеч от брега"

Обикновеният човек срещу статуквото в новия филм на Костадин Бонев