Пържолата или природата
Kак да променим диетата си, ако искаме да помогнем в битката с климатичните промени
Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Макар все повече да осъзнаваме екологичните вреди от месодайната индустрия, да очакваме, че светът изведнъж ще спре месото, е напълно нереалистично. Първо, то е важна част от човешката диета, стига да не се прекалява. И второ, населението расте, както и калориите в диетата му. За последните 30 години консумацията на месо се е удвоила. А с повишаването на доходите в развиващите се страни стотици милиони в Китай, Югоизточна Азия и Южна Америка тепърва ще включват месо в менюто си.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
5 коментара
Аре стига глупости бе. Вие си яжте киноа и прочее гадости, човешкият организъм не може да функционира без месо и есенциалните мазнини и протеини в него. Сигурно има причина единствените вегетарианци да са 2-3% от човечеството, живеещи в най-богатите общества без истински проблеми?
Да не говорим, че за да задоволите калорийните потребности на човечеството с растителна храна, означава да засеете (и обезлесите) огромни площи.
Да не говорим още и че не можете да имате растениевъдство без животновъдство, защото е нужно за ротацията на почвите и тяхното наторяване, наред с много други неща.
Да не говорим, че изобщо не е ясно дали климатът се изменя именно поради човешка дейност. А и да се изменяше заради човешка дейност, точно месната индустрия ли трябва да засегнем, при положение че здравето и животът ни зависи от нея?
Както казах, аре стига глупости!
Малки ферми и дигитални приложения за директна връзка между производители и потребители - това би трябвало да е решението.
Малките ферми и локалното производство са именно това, което се случва на Амазонката - палят я местните (а не Монсанто или бразилския Градус/Бони) , за да отгледат 4-5 крави повече. Всичко е и органик - никакви пестициди, защото са скъпи. Забранено е да построиш кравеферма с 7-8000 крави в Амазонката,която да дава прехрана на местните с минимален екологичен отпечатък, но нейсе. Болсаноро не напразно се заканва да премахне подобни регулации.
Малко по-сериозен проблем е, че модерното либерално ляво вече въобще не крие човеконенавистната си природа (за разлика от старото марксистко ляво, което поне поставяше обикновените работници на пиедестал). Сега, ако органичните храни бяха решение, нека авторката да каже колко човека могат да си ги позволят!? Колко земя трябва да се отдели, за да се произведат 100 кила органични домати, в сравнение при ползването на изкуствена тор? Според най-различни изследвания над 30% повече площи са необходими, за да се отглежда същото количество реколта. Къде отиват Амазонката и Сибир!? А да е погледнала статистиката от Америка, че от органичната храна се умира (малко) повече - заради заразите в естествената тор, както и липсата на обработване при събирането й после, но това също е бял кахър. Засега е по-вероятно че ще имаш диария на Черноморието отколкото от органични зеленчуци.
Никакви ограничения не могат да спасят света освен глобален контрол над отпадъците и раждаемостта. С 10 млрд. човека земята се задъхва и не може да се възстанови от експлоатирането си.
Обезлесяването вече доведе до изчезването на хиляди животински видове. Тепърва очакваме ефектите от глобалното затопляне и унищожителното замърсяване на околната среда.
Нищо от това няма да престане, когато не ядем телешко. Консуматорското ни поколение не може да понесе дори ограничените несгоди на сегашните екологични мерки. Накрая ще достигнем баланса само с война за контрол над ограничените ресурси.
Щуротиите, които се бълват из медиите по цял ден нямат край, по-добре е човек да не чете новини и най-вече да не гледа телевизия...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.