С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 5 сеп 2019, 8:46, 3763 прочитания

Пържолата или природата

Kак да променим диетата си, ако искаме да помогнем в битката с климатичните промени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Изкуственото месо е алтернатива за най-месоядните. Умерените консуматори могат да заложат на устойчиво отгледани продукти от малки местни ферми.

Част от темата

Промяната на климата и храната

Да изядеш планетата Земя

Климатичните промени застрашават способността на земята да ни изхранва, предупреждава ООН. Налагат се спешни мерки, включително да променим диетата си

Къде е България в новия климат

Промяната на климата застрашава земеделието у нас и въпреки предприетите вече мерки институциите трябва да решат някои спешни проблеми

Макар все повече да осъзнаваме екологичните вреди от месодайната индустрия, да очакваме, че светът изведнъж ще спре месото, е напълно нереалистично. Първо, то е важна част от човешката диета, стига да не се прекалява. И второ, населението расте, както и калориите в диетата му. За последните 30 години консумацията на месо се е удвоила. А с повишаването на доходите в развиващите се страни стотици милиони в Китай, Югоизточна Азия и Южна Америка тепърва ще включват месо в менюто си.

Дори в Африка засилените инвестиции рано или късно ще променят финансите и апетита на част от местното население.

Баланс вместо крайности


Всъщност докладът на ООН не апелира пряко за спиране на месото, а казва, че промяна в баланса на диетата - с по-малко месо и повече растителни продукти, би била една от мерките с много позитивен ефект върху климатичните промени.

Това послание е насочено в голяма степен към богатия западен свят, където месото доминира менюто. Свръхконсумеризмът е довел до двойно по-голям прием на калории от нужното (виж графиките), наднорменото тегло е близо до епидемични стойности, а изхвърлянето на храна е нещо нормално.

И макар през очите на медиите и социалните мрежи да ни се струва, че в последните години веганството и здравословното хранене са тотален хит в западния свят, истината е друга: промяната засега засяга основно малка, сравнително платежоспособна общност в скъпите квартали на големите градове. А реалната статистика е безмилостна - в САЩ и Западна Европа през 2018 г употребата на месо на глава от населението е близо до най-високите си нива.



Да се откажеш от месото наистина е трудно. От една страна са дългогодишните традиции и навици, от друга е изключително лесният достъп до месни продукти в магазините, а от трета - месото доминира напълно менюто на масовите ресторанти. Това важи в пълна сила и за България, където неконсумиращите месо обикновено трябва да се задоволят с гарнитури, а веганските заведения са по-редки от бяла лястовица. Редом с това храненето и готвенето без месо у дома изисква повече време, планиране, усилия, креативност, информираност.

Огромни площи в Амазонка се палят или изсичат, за да се превърнат в пасища

[Reuters]
Алтернативата на изкуственото месо

Доста по-лесно е просто да заменим месото с изкуствено. Затова и точно тази ниша засега показва огромен потенциал. Независимо дали говорим за продукти от соя или друг растителен заместител или за новата технологична мания - лабораторно отгледано месо, според някои оценки този пазар ще надхвърли 100 милиарда долара в следващите десетина години, като конкуренцията расте и продуктите пробиват във все повече супермаркети и дори ресторанти.

Миналата година всички говореха за т.нар. Невъзможен бургер - създаден в Силициевата долина, чийто вкус е неразличим от този на истинското месо. Днес в играта са вече и веригите за бързо хранене - само преди седмица например KFC обяви, че пуска за тестов период в САЩ "пилешки" хапки от изкуствено месо.

Засега пазарът на изкуствено месо е основно в САЩ, Западна Европа, Япония и други развити икономки, но това бързо се променя. Отскоро продуктите на американската start-up компания Beyond meat, която създава "месни" продукти от растителен протеин, са на ритейл пазара и в България. Идната седмица столичният бъргър ресторант Boom!Burgers например ще представи и първия си вегетариански бургер от изкуствено месо - Beyond! Burger, с продукта на калифорнийската компания.

Обещанията са, че изкуственото месо би било голямо облекчение за земята. Според проучване на Масачузетския университет например, ако то замени 50% от световната консумация на истинско месо, около 35% от площите, които се използват за пасища и производство на фураж сега, биха се освободили.

Изкуственото месо обаче има и своите критици. Като всяка разрастваща се производствена индустрия и тази създава значителни емисии и отпадъци, които се трупат към общата екосметка. Да спреш месото в името на земята и да го замениш с изкуствен, опакован в найлон продукт, транспортиран от хиляди километри това наистина има спорен смисъл.

А защо не пробваме с истинска храна?

Има и друга алтернатива - балансирано меню от органични, пресни, локални и сезонни продукти, закупени директно от малки местни производители и фермери, които отглеждат животните и храната по методите на алтернативното земеделие и не вредят на природата. Тази опция дори не изисква да се лишим изцяло от месото, ако знаем, че животните се отглеждат по устойчив начин. Достатъчно е да го дозираме до веднъж или два пъти седмично за пълноценна диета.

Т.нар. фермерски пазари, на които се предлагат такива продукти, набират популярност в много части на света. И прохождат и в София. Ползите от тях са големи - те са не само устойчива алтернатива на голямата месна индустрия, а и на цялото интензивно монокултурно земеделие, което изтощава почвите и отделя значителни емисии. Редом с това генерират много по-малко опаковки, имат по-нисък транспортен отпечатък и са от значителна полза за местните икономики.

За съжаление тази алтернатива засега е достъпна за малцина. Както броят, така и производителността на тези ферми са ограничени. Стойността на продуктите пък е по-висока - както заради малките мащаби, така и заради факта, че земеделските субсидии често подминават дребните производители. Това отблъсква част от потребителите, въпреки че крайната цена, която плащат за промишлени продукти с ниска хранителна стойност и за здравето си, впоследствие не е по-ниска.

Но тук много по-сериозна роля за промяна може и трябва да имат държавните органи. Тя може да се постигне с по-ефективно управление на субсидиите и другите публични ресурси, с регулаторни мерки за насърчаване на алтернативното производство и създаването на още пазари, с информационни кампании, които да образоват хората за явните и скритите вреди от "евтината" диета. В този смисъл правителствата по света са длъжници на обществата и земята, като това важи с особена сила за българското.
Месото като екологичен враг

Бойкот на бразилските стекове, заради които гори джунглата! Яжте само американско телешко! Подобни призиви се появиха в социалните мрежи в САЩ в последния месец, но изглежда потребителите не схващат основния проблем: където и по света да се намира, мащабното говедовъдство е сред най-мръсните индустрии.

В САЩ например за няколко десетилетия тихо и без медиен шум са изсечени над 210 млн дка гори, а 30% от зърнените насаждения в страната днес изхранват животните вместо хората. Индустрията e отговорна и за огромната част от особено вредните метанови емисии, а също така хаби умопомрачителни количества вода - според някои изчисления за производството на само един телешки бургер са нужни над 3000 литра.

Малко по-добре стоят нещата с отглеждането на свинско месо, което заедно с пилешкото, е например предпочитаната диета в Европа, включително и в България. Но и двете индустрии са далеч от невинни. Промишлените свинеферми отделят голямо количество вредни газове като амоняк. Те са и сериозен замърсител на водоемите, в които често се изливат отпадни продукти. Индустрията допринася значително за разпространението на патогени и за антибиотичната резистентност. Последното е основен проблем и при индустриално гледаното пилешко, което иначе има най-малък емисионен отпечатък от трите.

Капитал #36

Текстът е част от седмичния "Капитал". В броя ще видите още:

- Ще загуби ли ГЕРБ София
- Как климатичната криза заплашва хранителната индустрия
- Валентин Златев влезе официално в хотелиерския си бизнес

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Букурещ въвежда такса за замърсяващи автомобили 5 Букурещ въвежда такса за замърсяващи автомобили

Коли със стандарт Euro 2 няма да могат да влизат в центъра на града, по-новите ще плащат "кислородна винетка"

30 окт 2019, 4113 прочитания

Въглеродното мито на ЕС е риск за отношенията с търговските партньори на блока 1 Въглеродното мито на ЕС е риск за отношенията с търговските партньори на блока

Брюксел иска допълнително облагане на вноса от страни, които нямат климатично законодателство

16 окт 2019, 2300 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Климат" Затваряне
ЕС обмисля въвеждането на нови енергийни данъци

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен иска Европа да е лидер по темата

Още от Капитал
Сбогом, кабели

Първите дошли в автосектора се изнасят първи към по-евтини дестинации

Мениджърът, който удвои гиганта VMware

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на американската технологична компания, пред "Капитал"

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

К като "Култура", К като "край"

"К - вестник за критика, дебати и културни удоволствия" спира да излиза в началото на следващата година

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10