Путиновата клептокрация - кой притежава Русия?

Американската изследователка проф. Карън Дауиша изследва възхода на "обръчите" около руския президент

Има книги, които стават известни още преди да видели светлина.  Такъв е случаят с "Путиновата клептокрация", чийто автор проф. Карен Дауиша е име в областта на транзитологията и академичните изследвания на постсъветското пространство. Тя си спечели още по-голяма слава, когато миналия март Cambridge University Press отказа да публикува нейния ръкопис поради притеснения от евентуални дела за клевета. Международният редактор на The Economist Едуард Лукас (автор на "Новата студена война", изд. "Прозорец", 2008 г.) даде гласност на кореспонденцията между Дауиша и престижното академично издателство, а също така съдейства книгата да мине под печат в Simon and Schuster.

Изборът на комерсиална издателска къща в съчетание с момента на издаване - точно, когато Западът наложи санкции на редица бизнесмени и висши чиновници, близки до Кремъл (в т.ч. и Генадий Тимченко, чийто "Стройтрансгаз" трябваше да строи българския участък на "Южен поток"), са гаранция за успех.  Дауиша го заслужава.  Книгата й документира подробно, систематично и безжалостно възхода на политико-олигархичната мрежа около Путин от кметството на Петербург до върховете на властта.  Корупционни афери бушуват още от мътните времена в началото на 90-те, когато сивият оперативен работник в резидентурата на КГБ в Дрезден заема поста на зам.-кмет на втория руски град с ресор "външни връзки". Например скандал във връзка с внос на месо от Германия 1991-1992 г., когато потъват 11.5 млн. долара, или инсталирането в Питер на "Дрезднер банк" с ръководител някогашният колега на Владимир Владимирович Матиас Варниг – в по-ново време шеф на "Северен поток". 

Тези и ред други казуси са отдавна познати на руската публика, разследващи журналисти са ги осветлили, стигали са дори и до прокурор.

Приносът на Дауиша е, че ги прави достояние на световната аудитория. Това ни най-малко не прави книгата лесна за четене, тъй като читателят може бързо да се изгуби в безкрайния лабиринт от имена, заплетени връзки, зависимости и скандали.  Тя определено не е за начинаещи и е добре да се чете, след като човек е прегледал други заглавия, като например "Човекът без лице: невероятният възход на Владимир Путин" на Маша Гесен (Гранта, 2013), която има по-увлекателен стил.

Целта на "Путиновата клептокрация" е да развенчае легендата за държавника, спасил с твърда ръка Русия от упадъка и повсеместната корупция. Разчитайки изцяло на свободно достъпни източници като статии в руските медии и грамите от "Уикилийкс" (включително от Джон Байърли, който бе посланик на САЩ и в София), книгата показва приемствеността между периода след възцаряването на Путин и 90-те (а дори и предишното десетилетие, когато, както знаем, съветските служби изнасят значителни финансови средства на запад, които по-късно се връщат обратно под формата на частен капитал). Прословутият "вертикал на властта" е преди всичко средство за лично обогатяване на новия елит с корени в КГБ и приятелския обръч на Владимир Владимирович от годините в Питер. Корупцията не само, че не е изкоренена, а, напротив, тя е култивирана и преобразувана в инструмент на управлението. Лоялността към Кремъл се заплаща с привилегирован достъп до държавните ресурси.

Магнатите от времето на Елцин като Борис Березовски или Владимир Гусински са заменени от приближени на Путин, циркулиращи между Кремъл и големите публични компании, като Игор Сечин, някога зам.-шеф на президентската администрация, а днес начело на "Роснефт",  Алексей Милер ("Газпром"), братята Ротенберг, Владимир Якунин (някога съсед на Путин по дача в небезизвестния кооператив "Озеро", понастоящем ръководител на руските железници) и т.н.

Един от въпросите, които Дауиша не засяга в пълнота, е защо обсебването на държавата от Путиновия клан не делегитимира управлението, както се случва по време на Елцин. Това донякъде е разбираемо, понеже задачата не е да се обрисува цялостна картина на Русия от 2000 г. насам, а единствено да се проследят генезисът и развитието на групата силовици бизнесмени. Последната глава на книгата, посветена на завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г. и перспективите пред "клептократичния авторитаризъм", дава и отговора на въпроса за обществената подкрепа. В първите два мандата режимът се радва на популярност заради покачващите се жизнени стандарти, съживяването на градската средна класа, свободата в личната сфера, подхранвани от високите цени на нефта и другите суровини в благоприятната конюнктура в световната икономика. Но сривът през 2008 г. има особено тежко отражение върху Русия. Недоволството в ключови слоеве расте и придобива политическо изражение, както показаха многохилядните демонстрации в Москва и Петербург през зимата на 2011-2012 г.  Дауиша подчертава и провала на властта да модернизира руската икономика и общество – тема добре развита и в бестселъра на Бен Джуда Fragile Empire: How Russia Fell In and Out of Love with Putin (Yale University Press, 2013).  При това разломът между бедни и богати е нараснал през последните 15 години. По думите на Дауиша "35% от общото богатство в страната се притежава от 110 милиардера. Русия се е превърнала в стана, където супербогатите получават най-голяма защита от държавата. Това не би било възможно без личната намеса на Путин". 

Какво е бъдещето за Путин и неговите приятели и бизнес партньори? Дауиша е скептик и предрича, че Кремъл ще прибягва все по-често към принуда и репресия, за да се крепи на власт, изчерпал възможностите да си купува обществена подкрепа.  Според нея властта няма как да бъде предадена по мирен и легитимен път. В книгата е цитиран Глеб Павловски, някогашен пиар на Кремъл, по чиито думи Путин веднъж подхвърлил "Един ден, като се дръпнем настрани, ще ни унищожите, ще ни изправите до стената. А ние не искаме да бъдем изправени до стената". Подобни предсказания може да изглеждат преувеличени, но войната в Източна Украйна и убийството на фигура като Борис Немцов са ясен знак, че политическото насилие се превръща в норма в руския обществен живот.

Един от най-интересните аспекти на авторитарно-клептократичното управление, видим и в анализа на Дауиша, е, че то процъфтява благодарение на отварянето на Русия към света. Както добре знаем и у нас, корупционните мрежи оперират трансгранично, а свободното движение на капитали подпомага както приватизирането на публичните средства от приближените на властта, така и купуването на външнополитическо влияние. Тепърва ще видим дали изолацията на Москва заради войната в Украйна и западните санкции ще консолидират влиянието на Кремъл или, напротив, ще доведат до неговата бавна и мъчителна ерозия.

Още от Капитал