"Добре, не е ли тъпо?"

Протестиращи се блъскат с полицаи, защото не ги допускат до ромската част от квартал "Орландовци"

"Добре, не е ли тъпо?"

"Орландовци" е новото име на края на търпимостта в обществените отношения. И на провала на решенията еднодневки

Зорница Стоилова
15620 прочитания

Протестиращи се блъскат с полицаи, защото не ги допускат до ромската част от квартал "Орландовци"

© Георги Кожухаров


"Бъл-га-ри ю-на-ци!", с пълни гърди крещят четири хлапета и нетърпеливо се шмугват в навалицата на площада пред читалището "Райна Княгиня" в столичния квартал "Орландовци". Мъжът, който ги води, вероятно баща на някое от децата, пък се дере по посока на полицаите: "Защо ги пазите, беее... тия мангалиииии?!" Протестът вече наброява повече от 200 души, сред които жители на квартала, тийнейджъри, веещи български знамена, здрави момчета с тениски на възрожденски герои и двулитровки бира в ръка, представители на крайнодясната формация "Национална съпротива" и, разбира се, предводителката на Сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка, която през по голямата част от времето нарежда по телефона за "мръсните цигански физиономии". 

Пет минути по-късно цялото това множество ще започне да се бута със служителите на реда, които възпират шествието да се насочи към ромската част на квартала. Това е тактиката на полицията, след като предишната вечер уж мирният протест премина в обсада на ромски къщи. Към прозорците им летяха камъни и дървета под звуците на викове и песни "циганите на сапун, турците под ножа".

Няколко преки по-надолу гробарят Спас, още в униформата си от работа, изпраща децата и жена си с автомобила на свой приятел (българин, както той подчертава). Който е могъл да намери решение семейството му да не прекара втора нощ като предишната, го е направил. "Всички днес разкарахме децата. Ако се трепем - да се трепем", обобщава мъж от събралите се роми на улица "Градини". А Спас на свой ред пита: "Добре, бе, не е ли тъпо? Аз съм общински служител. Жена ми е чистачка. Към Фандъкова сме. Децата ни имат дипломи. И за това, че някъде някакви са се били, аз даже не ги познавам, идват тук да ни нападат."

Доста е тъпо наистина. В рамките на месец "Орландовци" е вторият случай, в който битова свада се манифестира като етнически конфликт, разтяга се като медийна дъвка, превръща се в терен за помпане на мускули и плиткоумни анализи в стил "кой пали черджето". Банално стана и да се броят политиците, които се "рекламират" на аудиторията си през подобни протести, и да се хаби енергия в разсъждения дали агитките самоволно искат да бият цигани, или някой им плаща да го правят.

Чергата всъщност отдавна е изгоряла. Давността на решенията еднодневки е изтекла. Търпимостта си е отишла от обществените отношения. Доверието в институциите, че могат да ни посочат изход, е изчерпано. А гражданската ни култура да изискаме от властта ред, законност и справедливост е толкова ниска, че се изчерпва до унищожителното противопоставяне "българи юнаци"- "циганите на сапун". И сега стоим в пепелищата на конфликта в "Орландовци", докато медиите не посочат друго място, друг сюжет, който да вдигне температурата, и забравим да настояваме за смислени решения, които ще убедят гражданите и от едната, и от другата страна на полицейския кордон в "Орландовци", че са сигурни и защитени в своя квартал.

Кой с кого се би и защо

Сръбски турбофолк се носи от колата на 19-годишният Асен Коцев, младеж от ромски произход от квартал "Бенковски" в съботния следобед и огласява парка "Орландовци". Възмутени, към него се приближават младежи, които ритат футбол наоколо, и го молят да спре музиката. Става спречкване, което по-късно се пренася пред заведението пред читалището "Райна Княгиня". Там според версията на близките на момчетата от "Бенковски" те са нападнати и бити от голяма група младежи. След което се прибират до вкъщи, връщат се с подкрепление от роми с брадви и пръти. Става масов бой, който завършва с трима сериозно пострадали и четирима арестувани.

Обвиняеми за предизвикването на побоя са тримата братя от квартал "Бенковски" Жони, Асен и Георги Коцеви и техният 16-годишен съсед Даниел Колев. Последният е от български произход, бил е с Асен от началото на случката и се е включил в мелето в подкрепа на своя приятел. Българки са били и девойките с тях, които са успели да избягат от боя навреме. Според семейството на братята Коцеви те се движат повече с българи, защото са "хубави и бели". Близките им също така подозират, че мелето е започнало заради младежка завист за коли и момичета. Роми от квартала разказват, че Асен Коцев си е купил автомобил само преди седмица и в съботния следобед просто й се е "радвал". Младежите от другата страна на конфликта пък твърдят, че братята всяка вечер правели демонстрации със свистене на гуми в центъра на квартала, които нарушавали спокойствието, държали се арогантно и размахвали ножове по дискотеките.

Семейството на ромите от своя страна разказва, че в деня на побоя провокациите към момчетата не са били една и две. Любезната покана да спрат музиката всъщност била отправена с думите: "Махни тая песен да не ти спукам веждите!" А после, когато спречкването се пренесло пред читалището, младежи от квартала са уринирали върху предния капак на автомобила на Асен. Бабата на ромските момчета недоумява защо са задържани и тримата братя, след като според нея само един от тях - Асен, е присъствал от началото на конфликта. По-малкият - Жони, по думите й се прибирал от работа, когато го нападнали и били младежи на спирката. А най-големият брат въобще не е би там и е задържан от полицаите чак на следващия ден.

Нито в МВР, нито в район "Сердика" има постъпили други жалби и сигнали срещу фамилията Коцеви от квартал "Бенковски" досега. Същевременно младежите от "Орландовци", свидетели на боя, казват, че и преди са имали проблеми с тях. Но хората от квартала не подавали оплаквания, защото получавали заплахи, че ще им запалят къщите. И четиримата обвиняеми имат предишни криминални прояви, като неофициално става дума за кражби. Бабата на братята казва, че само Жони е правил бели като по-малък, като предимно се забърквал в кавги заради гаджета. Семейството им не е новонастанило се в квартал "Бенковски", живеят в общинско жилище повече от 20 години. И тримата младежи са посещавали училище - някои до 8 клас, други са завършили средното си образование. Работят - в "Илиянци" и на гробищата.

Основен свидетел по делото срещу братята Коцеви е Симон Милков, който се представяше като студент, преди да стане ясно, че е и ивент мениджър в партията на Николай Бареков "България без цензура". Той живеел на квартира в "Орландовци" и минавал случайно през парка в деня на боя. Близките на пострадалите младежи казват, че се познават с него, защото са танцьори в брейк група, част от трупата на Нешка Робева. Любимата на Бареков Мария Календерска пък плати лечението и престоя в болницата на най-тежко раненото момче, тъй като се оказа, че не е здравноосигурен.

Защо нападнаха роми, несвързани с боя

Дори и малкото известни факти за случилото се в квартал "Орландовци" в събота показват, че животът не е черно-бял, а оплетен в противоречия и лесните генерализации защо и как е започнал конфликтът и каква е природата му са плоски и погрешни. Така например в нито една от вечерите на протестите шествието не тръгна към къщата на братя Коцеви в квартал "Бенковски", нито агитки са тормозили близките им.

В различни интервюта пред медиите хора от района повтаряха, че те нямат проблеми с ромите, които живеят в "Орландовци" отдавна, а само с тези, които са придошли от страната в последните години и са се устроили в бараки. Братята Коцеви от "Бенковски" не пасват на този профил, нито пък ромите от "Орландовци", над чиито къщи полетяха камъни и дървета и с които множеството искаше да се саморазправя в неделя през нощта.

"Можете да попитате нашите съседи какво мнение имат за нас. Питайте ги дали някоя къща е била обрана", казва млада жена от ул. "Градините" и сочи към българските домове по-нагоре по улицата. "Сутринта те самите ни казаха: "Ние се чудим защо ви нападат. Живеем тук от толкова години. Ако имаше нещо, щяхме да подадем оплакване."

Когато попитахме протестиращите от квартала защо бяха нападнати техните съседи роми в "Орландовци", които нито са взели участие в боя, нито уж създават проблеми, отговорът беше: "Ами нали знаете. Кой не е страдал от цигански кражби и набези? На хората им писна вече." И още: "Законът трябва да се промени. Не може ние да имаме закон, те да нямат." На което ромите в "Орландовци" отговарят така: "Защо ние сме им виновни? Нали българите създават законите, нали те хващат престъпниците, нали те ги пускат после."

Висока ли е престъпността в "Орландовци" 

Статистически "Орландовци" не се различава съществено от други райони на София по размера и обхвата на битовата престъпност. По данните на СДВР не се наблюдава увеличение през последните години в регистрираните престъпления от този характер. Но не се наблюдава и спад. От началото на 2015 до края на май  в "Орландовци" са подадени 50 сигнала за кражби на вещи, грабежи, взломни кражби и неправомерно отнемане на МПС, а в "Бенковски" - 14. Според официалните данни в "Орландовци" живеят около 18 хиляди души, а в "Бенковски" - малко над 4200. Според СДВР най-честите жалби до полицията в двата квартала са за междусъседски и семейни конфликти, като подчертават, че те не са непременно между българи и роми, а между роми и роми и българи и българи. Като оплакванията за нарушаване на нощната тишина и обществения ред не са преобладаващи. Най-честите сигнали от граждани, подавани в общината, пък са свързани със спорове за материално право между жителите и инфраструктурни проблеми, казва кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев. 

Едва ли обаче статистиката може да успокои хората от "Орландовци" и "Бенковски", ако се страхуват да се прибират вечер след работа. Ако поне веднъж са били ограбвани, нападани или преживели друг епизод на насилие. Или ако просто чувстват, че е станало по-опасно да се живее тук напоследък. Възможно е една голяма част от тези случки да остават недокладвани на полицията. Също така е факт, че има част от "Орландовци", която е сред 11-те големи джобове на бедност в София според изследване, поръчано от Столичната община преди три години.

"Аз също смятам, че не трябва да има такива миязми в града. Оставете, че е мръсно и мизерно, но е и опасно и безнадеждно за децата, които растат там. Утре ще станат възрастни и ще живеят дори по-зле от родителите си", казва по този повод Мариана Писарска, изпълнителен директор на сдружение "Деца и юноши" - една от организациите, които работят на терен в "Орландовци" и които тогава са съдействали за изготвянето на изследването. Тя разказва, че тогава са предложили да има по една патрулка, която обикаля района, за да се вижда, че има контрол. Още по-добре, ако е с ромски полицаи. "За да може, ако хората са недоволни, да отидат и да кажат: "Ето с този имам проблем. Или с другия", дава пример Писарска и добавя: "Там, където ние работим, на "Градините", няма полицейско присъствие изобщо. А живеят предимно майки с деца, баби, които са мачкани от лихварите, защото не могат да си връщат заемите."

Където има гето, има и проблем. И обикновено решението еднодневка, което се размахва за успокояване на страстите, когато шумът стигне до медиите, е да се бутнат незаконните постройки и да се изгонят хората. Без значение, че утре те ще създадат същото нещо триста метра по-нагоре или в съседна община. "Ако ще се бутат гета, трябва да се помисли къде ще отидат тези хора", казва Мариана Писарска.

В казуса "Орландовци" изгонването на "пришълците" беше поставено като едно от условията пред местната власт. Кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев казва, че не може да установи колко са на брой те, защото някои идват, други си отиват. Той цитира, че от началото на тази година са издадени 14 протокола за незаконни постройки и до края на юли ще бъдат премахнати още две незаконни сгради в "Орландовци". За последните три години пък са отстранени общо 17. "Дейностите по установяване и премахване на незаконни постройки продължава, независимо дали има сигнали или не", подчертава той.

Социалният работник в Центърa за социална рехабилитация и интеграция "16+" Ники Миланов е убеден, че премахването на къщи се прави за обществеността. Но често се действа необмислено и дори глупаво. "Например общината събаря постройки, но там има семейства, които имат кон и каруца и се препитават, като ровят по кофите и разделят цветна пластмаса от бяла пластмаса. Така си заработват пари. Общината, обаче ги праща в център за временно настаняване, но там те не могат да отидат с коня и каруцата си. Така насила тези хора могат да станат престъпници. Освен това след три месеца ще трябва да напуснат и центъра за временно настаняване и пак да отидат да направят гето на друго място. Машината върти на празни обороти", обобщава той.

Част от работата на Ники Миланов като социален работник е да съдейства на уязвими хора да започнат работа. И обикновено се сблъсква със следния парадокс. За да започнат работа, хората имат нужда от документи за самоличност. В полицията не им издават такива без жълт лист за постоянен адрес. А когато подадат молба в общината, обикновено им се отговаря, че гетото ще се бута. Нищо че те живеят там от двадесет години и вече второ поколение расте там. Това се отнася и за част от ромите в "Орландовци". "След няколко дни ще мине кметът: "Не се бойте, няма да ви бутаме, гласувайте за дедо ми. Ще ви направим асфалт, ще ви направим шкембе чорба от катерички и така", разказват те в какъв сценарий живеят вече повече от 20 години. Същият впрочем, в който живеем всички. Съшит от парадокси. Е не е ли тъпо?

"Бъл-га-ри ю-на-ци!", с пълни гърди крещят четири хлапета и нетърпеливо се шмугват в навалицата на площада пред читалището "Райна Княгиня" в столичния квартал "Орландовци". Мъжът, който ги води, вероятно баща на някое от децата, пък се дере по посока на полицаите: "Защо ги пазите, беее... тия мангалиииии?!" Протестът вече наброява повече от 200 души, сред които жители на квартала, тийнейджъри, веещи български знамена, здрави момчета с тениски на възрожденски герои и двулитровки бира в ръка, представители на крайнодясната формация "Национална съпротива" и, разбира се, предводителката на Сдружението на футболните запалянковци Елена Ваташка, която през по голямата част от времето нарежда по телефона за "мръсните цигански физиономии". 

Пет минути по-късно цялото това множество ще започне да се бута със служителите на реда, които възпират шествието да се насочи към ромската част на квартала. Това е тактиката на полицията, след като предишната вечер уж мирният протест премина в обсада на ромски къщи. Към прозорците им летяха камъни и дървета под звуците на викове и песни "циганите на сапун, турците под ножа".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Тъпо или умно, ножът е опрял до кокала.Разбирам, че като сериозна медия не може да подкрепите протест, съставен главно от футболни хулигани, нискочели деградирали типове и откровени престъпници.Омразата и насилието никога не водят до решаване на проблемите (освен по отношение на някои от политиците ни, там трябва физическа саморазправа).

  Хайде обаче да ви помоля поне веднъж да застанете на страната на българския народ, колкото и озлобен, объркан и тъповат да е на моменти.

  Как пък веднъж не обвинихте човекоподобните цигани за нещо????Все държавата е виновна, че не ги интегрира, все гражданите сме виновни, че ги репресираме и не им даваме равен шанс...

  Писна ми честно...напишете поне веднъж истината, че тия животни не искат да спазват елементарни правила и се множат като зайци и за това са си виновни само те.

  Протести трябват и то масови, във всички населени места, където циганията застрашава живота на останалите хора.

  Когато ги сплашиш, започват да мислят и за работа и сякаш спират да се страхуват да ти оберат лозето...

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Всъщност искам да ви обърна внимание на следния контраст - родолюбивите българи веднага скачат на протест и побой срещу непослушен ром евентуално откраднал макс 100 лв. или самонастанил се в незаконна къща, но същите "родолюбци" въобще не възстават и не са войнствени когато няколко - ясно кои - бели българи им открадват 4 млрд. ...
  ама друго си е да гоним роми, дори вдигаме рейтинга на партиите бледолики кадци

 • 3
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Аз имах следната случка веднъж в друг областен град.
  Пия си кафе и чета Капитал в едно открито кафене.
  Отпред хората си паркират, срещат се с колеги/приятели в кафето.
  По едно време спира една калибра със силна маане музика. Паркират, спират музиката.
  Влиза групата в кафето, обслужват ги и т.н. По едно време ще си тръгват, и, докато някой плаща - другите от групата - млади и добре облечени циганета, започват да се закачат един други, и се замерват с опаковка от някакъв сок. Накрая тя пада на земята.
  Един мъж на около 40-50г. от заведението им казва:
  -Момчета, вдигнете си боклука и го изхвърлете в коша.
  Изведнъж тия замръзнаха.. Обърнаха се към мъжа и му казват:
  - Бе кой си ти бе, че ще ни казваш кво да правим.. Знаете специфичното циганско изразяване.. Едното момче тръгна с изцъклени очи към мъжа... ама в този момент се обадиха и се надигнаха и други клиенти..
  Мъжът каза:
  - Ами тогава няма да се сърдите, като ви наричат "мангали"...
  Пишлеметата пуснаха въздуха, но така и не изхвърлиха кутийката... кошчето беше на 3 м. от тях... Накрая го изхвърли сервитьорката - младо красиво създание..
  Можеше да се усети термодинамичната температура на момента...

  С тия ли бе, хора, ще ходиме в Европа?
  Ами там.. за българите знаят от циганите, които им лалала в градината...

 • 4
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Друг случай- баща ми, лека му пръст, имаше едно лозенце над града.
  Знаете, едно време, ако искаш да пиеш истинско вино, трябва да копаеш лозе... От едно време имаше колове в него от метални тръби, забити в бетонова основа. Знам, защото като малка по гроздобер веднъж си обелих коляното на един такъв, изровен от дъждовете.
  Една пролет идва баща ми вбесен. "Измъкнали са ми коловете от лозето"
  Как бе, тате? Март месец - киша, кал, как изобщо са влезли в лозето? Не знам, ама нашите и на съседите колове са вдигнати барабар с бетона.. само няколко, забити по-дълбоко са останали... И откъде да взема пари за нови? И кой ще ги набие наново?...
  Аз му намерих нови бетонни. Помохихме роднини и приятели да помогнат... слава на бога, баща ми се хвали с ново вино нея година..
  Но... на другата година.. Февруари, студ, замраз, вятър... Идва тате и казва - Един съсед турчин - видял една хайка - обадил се на полицията и мене - че вдигат колове от лозето... Докато ида там, само 4 кола са останали.... Ама как бе, тате, то тежък кол, бетон... колко желязо има в него... Не знам, казва той и диша тежко, но и полицаите, като дойдоха - верно, теглиха им един бой на заловените, ама коловете ги НЯМА...
  После 3 пъти ходи при дознателя, ама колове не му върнаха...
  Сложи дървени... салкъмени... един приятел му помогна... На есен след гроздобера, в ранния ноември отиде да наобиколи лозенцето...
  Върна се, седна, наля си една ракия и се разплака... знаете ли какво е да се разплаче мъж на 76 г.? Който е видял какво ли не през живота си...
  - И тия ги вдигнаха... Сигурно да ги горят, тяхната......

 • 5
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#2] от "krastitel":

  И аз се ядосвам, че никой не гъкна за КТБ.Там наистина трябваше да се насочи енергията на обществото и да се протестира както преди 2 години.
  За съжаление обаче народът не е добре информиран и не знае КОЙ точно е виновен.

  А виновните поименно по-умните ги знаем и можем да ги назовем - Борисов и Станишев, които изсипваха милиарди държавни пари в КТБ по време на управлението си (Борисов мина с безумния аргумент, че не дърпа парите, защото банката щяла да фалира хахахах), Ахмед Доган, който даде власт на Пеевски и Василев аа въртят парите и да направят финансова империя с тях.Покрай тези има още доста, но това са основните виновници, които имаха реалната власт да прекъснат отвратителното крадене.Доган и Станишев всички знаем какви клептомани са, Борисов можеше да промени нещата, но с КТБ доказа за пръв път колко е корумпиран и как изобщо не иска да се промени статуквото.

  Относно циганите не си изобщо прави.Те ни излизат по едно КТБ всяка година през последните 25г.Не става въпрос за откраднати по 100 лева.Говорим за милиарди на година под формата на социални помощи, неплащане на ток и консумативи, неплащане на данъци, незаконно строителство, понякога и върху защитени територии, кражба на дървен материал (не за 100 лева както каза ти, опоскаха цяла гора край Стара Загора)....

  поне 3-4% от БВП на година е загубата от това малцинство.Това е едно КТБ както казах по-горе.Не можеш да отречеш нали?

 • 6
  player_m avatar :-|
  player_m
 • 7
  jovanoty avatar :-|
  Голямото прочистване

  И аз съм се нагледал на цигански безобразия, на циганско безхаберие и ниско интелектуално и културно ниво. Също смятам, че трябва Постепенно да вземем мерки за прекъсването на тази грозяща България опасност. ОБАЧЕ !
  Мисля, че тези протести и тази показност, не целят справянето с проблема, а по скоро някои политически игри. Изобщо не смятам, че справянето с този може би най важен за България проблем, трябва да стане ака явно,, с лозунги, с противопоставяне
  Ако искаме да вземем наистина ефективни мерки, това трябва да стане с хитри подмолни закончета и мерки, кротко и тихо, за да не ни се нахвърлят разни правозащитни организации и да спрат прилагането им.
  Такива публични изяви и още повече със закани за насилие са по скоро пречещи за решаването на циганския проблем.

 • 8
  jovanoty avatar :-|
  Голямото прочистване

  Омръзнало ми е да гледам подобни коментари които Констатират циганското поведение, омръзнало ми е и да слушам някой да ми говори и Констатира какво и как били циганите. Аман от Констатации ! Всички като някакви селски клюкарки, повтарят. Айде спрете се и почнете да изреждате варианти за справянето с този проблем, че от вайкане са ме заболяли ушите. Поствайте решения, а не констатации. На тъпите в стил "на сапун" а отговоря предварително. " а вас ?"

 • 9
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#8] от "jovanoty":

  Аз отдавна съм казал какви са според мен адекватните мерки:

  1.До две деца циганката получава помощи, за три и ги резват на 50%, за 4 вече нито лев.

  2.Ако детето не ходи на училище - НИТО ЛЕВ.

  3.Междувременно държавата да помогне като финансира образованието им-учебници, дрехи, транспорт, а не да ги дава на тъпата майка да си купи цигари.

  4.Всички незаконни жилища поетапно в рамките на 5 години да бъдат изринати.Тези, които няма къде да живеят - в социални жилища за временно настаняване или фургони като бежанците.Не може всеки да строи където иска, а аз да ходя по институции за една беседка половин година.

  5.Задалжително средно образование за гласуване.

  6.Без работа над година - никакви помощи.

  Така как ти звучи, малко дискриминационно сигурно.Ми друг начин няма брат.

 • 10
  jovanoty avatar :-|
  Голямото прочистване

  [quote#9:"cocacola"]поред мен адекватните мерки:

  1.До две деца циганката получава помощи, за три и ги резват на 50%, за 4 вече нито лев. [/quote]
  Браво! Е на това му се казва конструктивен диалог. А не махленско циврене с констатации които всички знаем.
  Ако мога да добавя, да се измисли механизъм, как незабележимо да се прокарат подобни идеи като закони. Но без разни сблъсъци, футболни протести и подобни партийно полезни изяви.
  Акомога да добавя към предложенията ти някаква форма на финансов стимул за тези цигани които останат с едно дете. Знам, че на много хора може да им се вижда глупава идеята да им плащаме и за това. Но по-добре да платим ние сега, вместо да плащат солено децата ни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал