Каварна, където булдозерите не влязоха в махалата

Малкият крайморски град успява с интеграцията на ромите, като ги приема за равноправни граждани със специфични нужди

"Как усещаш промяната ли? Влизаш в квартала и не знаеш, че си минал от българската в ромската махала", казва Ива Александрова от ЦИД
"Как усещаш промяната ли? Влизаш в квартала и не знаеш, че си минал от българската в ромската махала", казва Ива Александрова от ЦИД    ©  Мария Съботинова
"Как усещаш промяната ли? Влизаш в квартала и не знаеш, че си минал от българската в ромската махала", казва Ива Александрова от ЦИД
"Как усещаш промяната ли? Влизаш в квартала и не знаеш, че си минал от българската в ромската махала", казва Ива Александрова от ЦИД    ©  Мария Съботинова
В последния брой на седмичника ви разказахме за няколко успешни ромски интеграционни модели, които работят на различни места в страната. Казахме ви и защо е изключително важно те да се превърнат от изключения в правило, освен ако не сме склонни да рискуваме икономическото бъдеще и социалната стабилност на България. Безспорно водещият пример за интегрирана ромска общност у нас е този на община Каварна, за който споменахме в текста "Не можем без ромите". В следващия материал можете да прочетете в детайли как крайморският град се превръща не само в пример за страната, но и за Европа - през 2012 г. община Каварна е отличена с награда от Генералната дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия и института "Отворено общество" за цялостен подход в интеграцията на малцинствата. Историята на успеха ни беше разказана от Ива Александрова, социолог от Центъра за изследване на демокрацията, която изследва ефектите на публичните инвестиции върху домакинствата в ромския квартал, както и от проф. Илона Томова от Института за изследване на човека и населението в БАН.

Каварна е пример за цялостен подход към интеграцията на ромската си махала - само преди 10 г. тя е изглеждала по много по-различен начин. Тогава ромският квартал е бил на прага на гетоизацията, но общината подема цялостна програма и инвестира във физическа, образователна и административна инфраструктура. Усилията на общината, и в частност на кмета Цонко Цонев, са само едната страна на монетата. Другата започва още през 1989 г. когато една голяма част от ромите в квартала, които са професионални строители, тръгват да търсят работа в чужбина. Първоначално го правят незаконно, но това се променя по време на предприсъединителния период на членството на България в ЕС, когато българските граждани имат право да работят по три месеца в държави-членки на съюза. Някои от тях стават строители и амбулантни търговци в Полша, където си "предават" работата - три месеца работи мъжът, след него отива жена му, брат му, братовчед… Спестяванията им се връщат в квартала, но това, което прави модела наистина устойчив, е инициативността на общината и политическата воля на кмета.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  oldschool avatar :-P
  oldschool

  явно всички журналисти са ходили на рокфеста тази година и ни заливат с новини за Каварна.

  то не беше момиченце от ромски произход от Каварна дето станало първо по английски на някакво състезание, то не бяха новите вятърни мелници, то не е интеграцията на ромите. много тенденциозно, господа журналисти, ама последно време и без това леко се излагате.

 • 2
  lmj56384563 avatar :-|
  lmj56384563

  @ коментар 1 'олдскул' - всеки може да интегрира балерини от скандинавския полуостров или десетокласници от Баден-Вюртемберг.

  Да превърнеш обаче ромско гето в чист, спретнат квартал е карлимарвковски подвиг. Който е работил с такива хора, знае, че има огромни проблеми от двете страни.

  Уважения на всички замесени в това дело. • 3
  oldschool avatar :-|
  oldschool

  До коментар [#2] от "lmj56384563":

  прав си, но това което имах предвид по-скоро е, че изведнъж се заговори за Каварна покрай рокфеста, което е тенденциозно. цяло година надали някой щеше и да чуе нещо свързано с това градче. просто много ми се наби в очите последните дни, понеже явно всички са ходили на рок и бира на черноморието и покрай това ако може и някакви други новини да закачат.

 • 4
  jpd35392479 avatar :-|
  Мартин Димитров

  Уважеми oldschool, за жалост все още не съм имал възможността да ида "на рок и бира на черноморието" тази година, а новината "закачихме" докато с колегите ни подготвяхме темата на броя. Мога да Ви уверя обаче, че при първа възможност това лято бих отишъл на рок, бира и репортаж в ромския квартал на Каварна - едното не е задължително да пречи на другото :)

 • 5
  qhj47316807 avatar :-|
  qhj47316807

  Браво на общината и на кмета ето така се решават сериозно проблеми. Дано държавата оцени този пример и го направи национален приоритет,защото това е начина . Явно е че нещата не вървят със събаряне на къщи и говорене а само се задълбочава проблема и е въпрос на време да се стигне до необратимото.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Имам чистел, че олдскул чак сега чува за рокфеста в Каварна, след като доста се изтърка. Че преди няколко години редовно Каварна и кметът й бяха в медиите като все го водят като един от най-успешните. Радвам се, че и с циганската махала се е справил.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Имам чистел, че олдскул чак сега чува за рокфеста в Каварна, след като доста се изтърка. Че преди няколко години редовно Каварна и кметът й бяха в медиите като все го водят като един от най-успешните. Радвам се, че и с циганската махала се е справил.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Явно каварненци са намерили кмет, който милее за общината и има идея какво трябва да постигне. Дано този ентусиазъм и грижа да се пренесат в останалите части на държавата и да не четем повече как кметове злоупотребяват с общински пари, за да си купуват лимузини за по над 100 000 лева, докато общините им тънат в мизерия и хаос.

 • 9
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Хе-хе-е-е-е... Малко са поукрасили нещата покрай Каварна и циганската махала, ама карай! Пооправиха го циганския квартал, само дето в Каварна никой не ще да чуе за хамелеона Цонко повече, даже няма и да се кандидатира за кмет! На предните избори с голяма мъка на балотажа успя да се задържи!
  И защо не са сложили снимки от мястото, че да придобият читателите по-вярна представа! Това на снимката не е циганската махала, ами улицата от светофара в ляво, по която се спускаш към морето.

 • 10
  oldschool avatar :-|
  oldschool

  До коментар [#4] от "Мартин Димитров":

  интересно, г-н Димитров, явно непосредствено около феста всички журналисти са подготвяли материали за Каварна.

  намирам го за леко подозрително, но нямам друг избор освен да ви повярвам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал