Европейските министри си разпределиха 55 хил. бежанци

България ще приеме 500 имигранти в следващите две години

Новият коридор за бежанците от Близкия изток по пътя към Европа преминава през Западните Балкани. Ако държавите от ЕС решат да връщат бежанците, преминали през тези държави, това може да предизвика хуманитарна катастрофа.
Новият коридор за бежанците от Близкия изток по пътя към Европа преминава през Западните Балкани. Ако държавите от ЕС решат да връщат бежанците, преминали през тези държави, това може да предизвика хуманитарна катастрофа.    ©  Alexandros Avramidis
Новият коридор за бежанците от Близкия изток по пътя към Европа преминава през Западните Балкани. Ако държавите от ЕС решат да връщат бежанците, преминали през тези държави, това може да предизвика хуманитарна катастрофа.
Новият коридор за бежанците от Близкия изток по пътя към Европа преминава през Западните Балкани. Ако държавите от ЕС решат да връщат бежанците, преминали през тези държави, това може да предизвика хуманитарна катастрофа.    ©  Alexandros Avramidis

След срещата на европейските вътрешни министри в Брюксел в понеделник вечерта стана ясно как ще бъдат разпределени 32 526 от мигрантите, пристигнали в Италия и Гърция от началото на годината, измежду останалите страни от ЕС. Решени бяха още и квотите за доброволно разпределяне межу държавите-членки в следващите две години на 22 504 души в крайна нужда от защита, живеещи в бежански лагери извън Европа. Преместването на първите 32 хил. души ще се случи до края на месец октомври тази година, но то няма да бъде финално - според плана на Европейската комисия до края на годината трябва да бъдат разпределени още 8 хил. души. Това превръща преговорите за преразпределението на бежанците от такива, базирани на икономическите и демографски съображения, в "търговия" между държавите.

Малко, но за сметка на това недостатъчно

В края на април комисията предложи своята "Европейска програма за миграцията". Най-спорното предложение в нея беше разпределението на 60 хил. бежанци - 40 хил. заселени в Гърция и Италия, и 20 хил. - в бежански лагери в трети страни - в останалите страни от ЕС. Общото финансиране на тази схема, която трябва да продължи две години, е 50 млн. евро, а всяка страна в ЕС трябваше да получи брой бежанци, пропорционален на своя БВП и население. Заради разногласия, предизвикани заради решението на Великобритания, Ирландия и Дания да бъдат изключени от квотния принцип и след опозицията на повечето нови членки на ЕС от Източна Европа, министрите така и не успяха да се съгласят на квотен принцип.

Дори съгласието, постигнато снощи, нямаше да се осъществи без доброволното приемане на около 4100 души от страна на Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария, които не са част от ЕС. Освен това Германия се е съгласила да поеме 10,5 хил. търсещи убежище (или с една трета повече от заложените й 7400 по правилата на комисията) и допълнително още 1600 души по схемата за преместване от трети страни. По информация на БТА Унгария е единствената държава в ЕС, която няма да приеме нито един чужденец от двете схеми. Австрия пък няма да приеме нито един чужденец, пристигнал в Италия и Гърция, а ще подслони 1900 души, заселили се временно извън ЕС.

Всичко това поставя принципите за солидарно и прагматично разпределение на 60 хил. нуждаещи се от убежище в ЕС под въпрос.

Неспособността на Европа да си разпредели квотите е още по-фрапиращо на фона на ниските цели, поставени от ЕК. Според информация от ВКБООН, само за първата половина на тази година в Европа са пристигнали 137 хил. нови мигранти, само по средиземноморския маршрут. През изминалата година ООН е преброила 219 хил. души, които са пристигнали в Европа по опасни канали, а общият брой на подадени заявления за хуманитарен стаут в ЕС през 2014 г. е бил 627 хил.

Чий проблем?

Докато министрите обсъждаха квотите в Брюксел, министърът по европейските върпоси на Турция Волкан Бозкир предупреди пред белгийския Hürriyet, че страната навярно няма да се справи с нова масова бежанска вълна, ако не получи помощ от страна на ЕС. Единствените средства, обещани на Турция от ЕС за справянето с бежанския наплив в страната, са 70 млн. евро. През последните 4 години Турция се е преврънала в дом на поне 2 млн. бежанци от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан.

"Трябва да стане ясно, че държавите-членки трябва да изпълнят ангажиментите си, поети пред Съвета на Европа преди месец... Искам да съм честен с вас: разочарован съм, че това не се случи днес, но решението ни все пак е важна стъпка напред", каза на пресконференция по повод сделката комисарят по миграционните въпроси и вътрешните работи на ЕС Димитрис Аврамопулус.

Друго решение на Съвета беше да настоява пред всички членки на ЕС да признаят статут на "сигурни държави" за Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Сърбия. Това практически ще улесни европейските държави да връщат обратно бежанци, първоначално подали молба за статут в една от тези страни. За Сърбия и Македония, където са регистрирали над 30 хил. мигранти, които могат да кандидатстват за статут през изминалите няколко месеца, подобно решение може да се окаже път към хуманитарна катастрофа.

 

България ще приеме 500 имигранти

По предложената на 27 май от ЕК схема за разпределение на бежанците, България трябваше да поеме 572 души от двете бедстващи средиземноморски страни - 343 от Италия и 229 от Гърция, както и 216 души от идващите извън Европа. По това разпределение на страната ни се падаха 788 имигранти, като за всеки един от тях щяхме да получим по 6000 евро допълнителна помощ. Според новото разпределение България ще поеме 500 души - 50 от лагерите извън Европа и 450 от Гърция и Италия. Не е изключена възможността обаче на страната ни все пак да й се наложи да приеме допълнително бежанци от Италия и Гърция до края на годината.

Още от Капитал