Германия прекратява връщането на сирийски бежанци

След среща на върха между Меркел и Оланд Германия поема курс в посока справяне с бежанската криза

Протест срещу анти-имигрантското движение PEGIDA и неговия лайпцигски клон LEGIDA. Германци са разделени в своето отношение към бежанците, които влизат  в страната.
Протест срещу анти-имигрантското движение PEGIDA и неговия лайпцигски клон LEGIDA. Германци са разделени в своето отношение към бежанците, които влизат в страната.    ©  Hannibal Hanschke
Протест срещу анти-имигрантското движение PEGIDA и неговия лайпцигски клон LEGIDA. Германци са разделени в своето отношение към бежанците, които влизат  в страната.
Протест срещу анти-имигрантското движение PEGIDA и неговия лайпцигски клон LEGIDA. Германци са разделени в своето отношение към бежанците, които влизат в страната.    ©  Hannibal Hanschke

Германия няма да връща бежанци от Сирия в други страни от ЕС, независимо от това къде са кандидатствали за убежище. Страната прекратява процедурите по връщане на бежанците в т.нар. "трети сигурни страни", където първоначално те са били регистрирани и поема отговорност за техните молби. Това на практика означава, че 2966 бежанци, които може да бъдат върнати в България от Германия, няма да бъдат депортирани обратно.

Германският Федерален офис за миграция и бежанци (BAMF) е променил вътрешния си правилник и вече няма да следва дъблинския регламент по отношение на сирийски граждани. Според промените молбите за закрила на сирийците - независимо дали преди това са кандидатствали за убежище в друга страна, подписала Дъблинската конвенция или не - ще бъдат разглеждани в Германия. Според тази конвенция бежанците могат да искат убежище само в първата страна от ЕС, в която техните данни биват снети и те трябва да кандидатстват за бежански статут там. Ако бежанците решат да потърсят по-добри условия за живот в трети страни, дъблинският регламент позволява на тези страни да ги връщат обратно в първите страни, в които те са поискали статут.

Информацията, разпространена вчера от германската мрежа от организации, работещи с бежанци ProAsyl, беше потвърдена във вторник в съобщение на BAMF в социалната мрежа Twitter. На запитване на "Капитал" от BAMF отговориха, че "BAMF не прилага дъблински процедури, доколкото е възможно, към този момент. Процедури по придобиване на бежански статут, които все още не са приключени, ще бъдат довършени в Германия." В съобщението се казва още, че промените в правилнка са препоръчителни и че до края на юли Германия е депортирала само 131 души по дъблинските правила. В същото време страната е получила документите на 44 147 души, кандидатстващи за бежански статут.

Това се случва след като френския президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха за пръв път след политическата лятна ваканция. След срещата държавните глави заеха твърда позиция спрямо насилието и дискриминацията на мигрантите. В последните дни градовете Хайденау и Дрезден са разтърсени от анти-имигрантски протести. "Начинът, по който крайнодесни и неонацистки гласове разпорстраняват своята позиция е противен", каза Ангела Меркел, цитирана от Bloomberg. "Но е срамно как граждани, и дори семейства с деца застават зад тях."

Според британския Independent решението на лидерите на Германия и Франция и промяната на правилата в Германия е посрещнато с одобрение от британски бежански организации. Очаква се решението на Меркел да послужи за пример на други Европейски държави. Германия очаква до 800 хил. нови мигранти само през тази година и канцлерът се надява този ход да бъде последван и от други страни от ЕС.

Още от Капитал