Маршрути на отчаянието

Къде е България в незаконния трафик на бежанци към Западна Европа

Една лятна сутрин полицай отваря задните врати на камион, който би трябвало да превозва храни. Вместо това открива разлагащите се трупове на няколко десетки души. Мигранти, поели към по-добрия живот в Европа през каналите за нелегален трафик. Европа е покрусена. Amnesty International казва, че тази "трагедия е била въпрос на време". А директорът на бежанската служба признава, че "ако не намерим по-добър начин да управляваме миграцията като цяло, хората ще продължат да се поставят в подобни опасни ситуации".  Европейските лидери се събират спешно, за да обсъждат кризисни мерки. В памет на загиналите граждани застават под огромен транспарант с надпис "Никога повече".

Не, това не е историята на 71 бежанци, които бяха открити мъртви в изоставен камион край Виена тази седмица. Това е историята на 58 китайци, намерени в хладилен камион край английския пристанищен град Дувър преди петнадесет години. Млади мъже и жени, починали от задушаване, докато се опитвали да пресекат Ламанша. Отзвукът от този нещастен случай е толкова голям, че води до подписването на Протокола от Палермо за предотвратяване, противодействие и наказване на трафика с хора, особено жени и деца. Важен документ, който допълва Конвенцията на ООН срещу международната организирана престъпност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  areta avatar :-|
  areta
  • - 4
  • + 10

  Далеч по-смислена статия от съседната мелодраматична боза, призоваваща към абстрактна човечност и не знам си още какви розови балончета.

  Нередност?
 • 2
  areta avatar :-|
  areta
  • + 9

  Разгледах внимателно графиките. Прави впечатление рязкото покачване на наплива през 2015 в сравнение с 2014. При почти всички националности е така. Защо? Кое е накарало бежанците да се втурнат така масово към ЕС?

  За Ирак и Украйна имам за себе си някакво обяснение. В Украйна нещата не могат да решат въпреки активната намеса на големите заинтересовани, това означава, че конфликтът ще продължи въпреки уж постигнатите договорки за спиране на военните действия, които явно никой няма намерение да спазва. Населението спря да се надява на мирно решение и търси други начини.

  В Ирак ситуацията стана значително по-тежка с разширяването на териториите контролирани от ИС, а великите сили не могат или не желаят да я спрат.

  За останалите страни не мога да си обясня. За мен има два основни момента, които могат да предизвикат този феномен:
  - или в страните (повечето), от които идват бежанците обстановката се променила, принуждавайки хората да прибягнат до този изход
  - или сигналите, които подават приемащите страни са се променили, окуражавайки хората да прибягнат до този изход

  А може би има друго? Може би са няколко фактора едновременно?Предполагам това е твърде опростена картина, но каква е действителната движеща сила на процеса?

  Нередност?
 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#2] от "luda_krava":

  Наплива се е увеличил, защото хората разбраха, че за разлика от минали години не ги връщат, а дори им дават помощи. И в момента всеки, който може да намери средства се опитва да се засели в страните от Западна Европа. Напливът е по-скоро икономически обусловен.

  Нередност?
 • 4
  areta avatar :-|
  areta
  • + 4

  Тоест ситуациите в страните с войни не са се променили драстично, но се е променило отношението на Европа и тя сама си е докарала проблема?

  Аз се размислих и стигнах до заключението, че може би на Турция й е писнало да я залъгват с празни обещания за помощ срещу задължението да приема бежанци. И е започнала тихомълком да ги информира за възможностите в Европа, и ако не да ги окуражава, поне да не предприема нищо, за да ги възпрепятства да й се разкарат от главата в Европа, дето е толкова щедра на мелодраматично съчувствие.

  Нередност?
 • 5
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • + 5

  [quote#4:"luda_krava"]И е започнала тихомълком да ги информира за възможностите в Европа, и ако не да ги окуражава, поне да не предприема нищо, за да ги възпрепятства да й се разкарат от главата в Европа, дето е толкова щедра на мелодраматично съчувствие.[/quote]

  аз също си мислех върху това - реално, върху изненадващите статистики, които далеч не могат да бъдат обяснение само с войната в сирия, но в момента нямам ресурс да споделя размислите си. обаче - това, което си мислех относно турция, е че реално кампанията за "емигрирайте на запад евтино, бързо и с висок стандарт", върви в Близкия изток от години, не в турция. от десетки години. включително и до степента на разпространение в страните от арабския свят на брошурки "как да го направим". тук обаче изненадващи са цифрите от неарабски, неповлияни от реална война страни.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал