Съвместният "ер полисинг" предефинира охраната на небето ни

Защитата на въздушното ни пространство със съюзническа помощ ще позволи на българските пилоти да тренират повече и по-ефективно

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"До застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство в F-16 ни делят още дълги години. Това е мисия, която ние трябва да изпълняваме, затова очаквам енергични действия да се реши проблема с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам. А това застрашава и безопасността на полетите, и сигурността на страната. Затова очаквам и тук енергични действия, така че българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети."

Това заяви днес президентът Румен Радев по време на деня на отворени врати на съвместното международно учение на военно-въздушните сили "Тракийска пепелянка" в авиобаза Граф Игнатиево. В авиационната подготовка участват бойни самолети от България, Румъния, Гърция, Канада и САЩ, като американската армия пребазира у нас шест свои изтребителя F-16, които ще останат в страната ни до края на октомври за т.нар. съвместен ер полисинг, който ще подсили отбраната на югоизточния фланг на НАТО.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал