И двете оферти за натовски бойни машини са много над 1.46 млрд. лв.

Предстоят полеви изпитания и стрелби с прототипите, както и преговори за сваляне на цените. Може обаче да се стигне и до прекратяване или рестарт на мегапроекта за Сухопътни войски

   ©  Р’Рµр»Рєрѕ Рђрѕрірµр»Рѕрі
   ©  Р’Рµр»Рєрѕ Рђрѕрірµр»Рѕрі

Министерството на отбраната отвори днес ценовите оферти на селектираните участници в мегапроекта за превъоръжаване на Сухопътни войски със 150 натовски бронирани бойни машини. От съобщението на военното ведомство индиректно се разбира, че нито една от компаниите не е успяла да се вмести в определения от парламента бюджет за модернизационната програма на стойност до 1.46 млрд. лв. с ДДС.

По информация на "Капитал" и мултинационалната General Dynamics European Land Systems, и финландската Patria са превишили максималните средства с много, като сумата наближава астрономическите половин милиард лева. Разликата между двете ценови предложения обаче била минимална (доколкото може да се говори за нещо подобни при подобен милиарден бюджет), но фирмата с по-скъпата оферта предлагала повече от 150 машини и покривала някои незадължителн изисквания на пехотата. И двете компании са успели да отговорят на условието за осигуряване на поне 20% локално производство в България.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се