Байдън обеща безусловна подкрепа за НАТО и за защитата на Европа

За първи път в отбранителната стратегия на алианса ще се споменава и Китай

"Член 5 от устава на НАТО е свещен дълг." С тези думи президентът на САЩ Джо Байдън днес отново ясно даде да се разбере, че генерално ще ревизира политиката на своя предшественик Доналд Тръмп по отношение на американските ангажименти към Северноатлантическия алианс и защитата на Европа от въоръжено нападение. Във въпросния текст от устава на НАТО е записано, че атаката срещу една държава членка се приема като агресия срещу целия алианс. Предишният американски президент обаче нееднократно поставяше под условие ангажимента на Вашингтон по отношение на защитата на онези страни, които не изпълняват стриктно финансовите си ангажименти и не отделят достатъчно средства за своите армии. Още на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. страните членки се договориха постепенно да увеличат бюджетите си за отбрана до 2% от БВП - нещо, което много държави все още не са постигнали.

В момента Байдън е на първата си официална обиколка в Европа, а днес участва в официална среща на върха с лидерите на държавите - членки на НАТО, в Брюксел. "Искам да е ясно: НАТО е критично важна за американските интереси. Ако тази организация не съществуваше, щеше да се наложи да я основем", обяви Байдън малко след пристигането си в централата на алианса, където беше посрещнат от неговия председател Йенс Столтенберг. И добави: "Искам цяла Европа да знае, че САЩ са тук."

Основната цел на Байдън в НАТО е да накара останалите държави членки да действат по-сплотено по отношение на заплахите, отправяни от страна на Русия и все по-често от Китай. "Имаме пред себе си нови предизвикателства. Русия не действа консистентно, както се надявахме, също важи и за Китай", коментира американският президент.

Същото каза и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, който изрично подчерта, че настоящата среща е "нова страница в трансатлантическите отношения" и че страните членки съвкупно вече са повишили с 260 млрд. долара бюджетите си за отбрана през последните 7 години. "Не влизаме в нова студена война, а Китай не е наш противник, нито враг. Но трябва да посрещнем заедно, като алианс, предизвикателствата, които възходът на Китай отправя към нашата сигурност", каза Столтенберг.

Той отбеляза, че Китай се приближава все повече и повече до територията на натовските държави. "Виждаме ги в киберпространството. Виждаме ги в Африка, в Арктика. Също така ги виждаме да инвестират активно в нашата критична инфраструктура и да се опитват да я контролират. Видяхме и дискусиите за 5G, Huawei", продължи генералният секретар на НАТО, добавяйки, че допреди 18 месеца Китай не е присъствал в документите на алианса по никакъв начин. Според Столтенберг е притеснително, че въоръжените сили на Пекин участват във все повече съвместни учения с Русия, провеждат кибератаки и бързо изграждат най-многочисления боен флот в света.

По отношение на Русия генералният секретар на НАТО отбеляза, че "отношенията са в най-ниската си точка от времето на студената война", като основната причина за това е агресивното поведение спрямо съседни страни като Украйна и Грузия. "Но също така кибератаки, хибридни действия, отравяния, включително спрямо хора в съюзнически страни", уточни Столтенберг. Затова той приветства възможността за консултации между съюзниците преди срещата на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин, която е насрочена за сряда в Женева. Според генералния секретар на НАТО обаче каналите за диалог с Кремъл все пак трябва да останат отворени. "Диалогът не е признак на слабост, а на сила. Докато сме обединени, докато сме силни, бихме могли да разговаряме с Русия", отбеляза той и добави, че контролът над въоръженията ще бъде важна тема на настоящата лидерска среща.

По неофициална информация ръководителите на натовските държави ще подкрепят инициатива за премахване на наземно базираните ракети с ядрен заряд от територията на Европа. Столтенберг също приветства решението на САЩ и Русия да продължат действието на договора "Нов СТАРТ", касаещ стратегическите нападателни оръжия и лансиран по времето на президента Обама.

По време на настоящата лидерска среща на НАТО беше формализирано и решението действието на член 5 да бъде официално разширено и по отношение на атаки, извършени в киберпространството, както в и от Космоса. Страните също така вече ще могат да искат прилагането на член 5 в случай на хибридна атака. В стратегическата концепция на алианса ще присъства и темата за климатичните промени, които ще имат все по-голямо отражение върху сигурността и конфликтите на бъдещето. Очаква се разгорещена дискусия по темата за общия военен бюджет, контролиран от централата на НАТО - идея, която среща остра съпротива от страна на Франция. Планирана е и среща не четири очи между Байдън и турския му колега Реджеп Ердоган, където да се потърси изглаждане на острите противоречия между двете страни през последните години.

Още от Капитал