С атомни подводници срещу Китай

Новото отбранително споразумение AUKUS ще размести световния геостратегически баланс за десетилетия напред и се опитва да предотврати война в Южна Азия

Австралийските атомни подводници ще дадат изключително големи стратегически предимства заради своята безшумност и способността им да останат потопени в продължение на месеци.
Австралийските атомни подводници ще дадат изключително големи стратегически предимства заради своята безшумност и способността им да останат потопени в продължение на месеци.
Австралийските атомни подводници ще дадат изключително големи стратегически предимства заради своята безшумност и способността им да останат потопени в продължение на месеци.    ©  Reuters
Австралийските атомни подводници ще дадат изключително големи стратегически предимства заради своята безшумност и способността им да останат потопени в продължение на месеци.    ©  Reuters

Макар да не си личи от пръв поглед, тристранното стратегическо партньорство AUKUS, което изненадващо бе обявено от Австралия, Великобритания и САЩ миналата сряда, е едно от онези ключови събития, които обикновено се оказват повратни точки в световната история. На 15 септември трите държави неочаквано анонсираха нова и неизвестна до момента отбранителна инициатива, която според висш представител на САЩ "отразява решимостта на администрацията на Байдън да изгради по-силни партньорства за поддържане на мира и стабилността в целия регион на Индийския и Тихия океан". Макар това да не беше казано в прав текст, основната идеята на AUKUS е да създаде нови стратегически възпиращи способности, които да парират апетитите на Китай за експанзия в региона и изкушението да направи това с военни средства. В частност става дума за териториалните спорове и свободата на корабоплаването в акваторията на Южнокитайско море (откъдето преминава голяма част от световния търговски трафик), както и нарастващите опасения, че в близко бъдеще режимът в Пекин може да реши да окупира със сила Тайван, приеман от него за отцепила се провинция. Ключовата роля да бъде на първа линия при евентуална военна ескалация явно се пада на Австралия, чието военно ръководство още преди няколко месеца неофициално започна да предупреждава, че има "голяма вероятност" от избухването на конфликт с китайско участие в обозримо бъдеще.

"Целта на тази нова архитектура всъщност е задълбочаване на сътрудничеството по линия на редица отбранителни способности, отговарящи на реалностите на XXI век", коментират висши представители на Белия дом в първия неофициален бекраунд брифинг по повод AUKUS. От друга страна обаче, споразумението показва желанието на САЩ да преориентират отбранителните си приоритети от Европа и Близкия изток към Азия, като инвестират във възпиращи военни възможности на ключовите си азиатски си партньори. Подобни намерения за префокусиране на политиката в сферата на сигурността към Далечния изток бе заявена още преди години от тогавашния американски президент Барак Обама. Въпросният стратегически завой от своя страна създава и потенциална възможност за възникване на стратегически вакуум в Европа, или казано по-просто - за постепенно "обезкръвяване" на НАТО, чиито европейски членове в момента не отделят достатъчно средства за модернизация на армиите си и основно разчитат на американските стратегически бойни способности, когато става дума за мащабни военни операции. Подписването на AUKUS също така показва, че администрацията на Байдън тихомълком е склонна да продължи да придава все по-голяма тежест на двустранните и тристранните отбранителни договори с ключови съюзници за сметка на многостранните формати, без обаче да хвърля бомбастични реплики в стил "НАТО е отживелица" по подобие на Доналд Тръмп.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 2
  • + 8

  По-абсурдно заглавие би било единствено "С атомни подводници начело в борбата за мир", което е смисъла на газещият напреко през фактите пропаганден текст.

  Като се започне от 1951 г насам САЩ не са престанали да творят военни блокове в Азиатско-Тихоокеанския район: ANZUS (Австралия, Н.Зеландия, САЩ), ANZUK (Австралия, Н.Зеландия, Британия, Сингапур, Малайзия), CENTO.
  Отделно са двустранни военни договори на САЩ с Япония, Ю.Корея, Индонезия, Филипините, Н.Зеландия, Австралия, чиито продукт са стотиците американски бази в района.
  Китай няма нито една военна база в АТР. Нито една.

  В същото време САЩ не участва в нито един многостранен икономически съюз в АТР.
  В нито един икономически ги няма, но на всичко военни са основатели.
  Китай пък има търговски договори с всички от изброените страни и ако не е най-големия инвеститор в някоя от тях, е на второ място.

  Казано с две думи сегашната военна активност на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския район нито е нещо ново, нито е предизвикана от актуалното противопоставяне с Китай.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Образец за аналитично писане по темата за значението на поредния американски военен проект за Европа: Янис Варуфакис в Project Syndicate от 23.9:
  https://www.project-syndicate.org/commentary/european-leaders-to-blame-for-subordination-to-america-by-yanis-varoufakis-2021-09

  Нередност?
 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Поредните бомби за "мир".

  Нередност?
Нов коментар