Доставките на оръжия за Украйна може да пропукат западната солидарност

Великобритания ще изпрати противотанкови ракети на Киев за разлика от Германия, която продължава да води пацифистка политика спрямо Кремъл

Вашингтон от месеци насам снабдява въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin.
Вашингтон от месеци насам снабдява въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin.
Вашингтон от месеци насам снабдява въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin.    ©  Reuters
Вашингтон от месеци насам снабдява въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin.    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

През последните дни и седмици държавите от Западна Европа и Северна Америка демонстрират безпрецедентна политическа солидарност с Украйна, край чиято граница Русия е струпала 100-хилядна армия в максимална степен на бойна готовност, настоявайки НАТО да спре разширяването си веднъж завинаги и да не разполага съюзнически сили по своя източен фланг. По всичко личи обаче, че ситуацията не е аналогична, когато става дума за практическата военна помощ, за да може Киев да се защити в случай на масирано въоръжено нахлуване на своя територия. Докато страни като САЩ, Великобритания и Канада директно обещаха доставки на отбранителни оръжейни системи и изпращането на военни инструктори, които да обучават украинската армия, не така стои въпросът с други водещи натовски държави, като например Германия, която продължава да не откликва на молбите на Киев в тази сфера.

Най-видимият жест на военна помощ за Украйна, която не попада под защитата на прословутия член 5 на НАТО за взаимна защита, идва от САЩ. Вашингтон от месеци насам снабдява въоръжените сили на Киев с прословутите самонасочващи се противотанкови ракети Javelin. Специфичното при тях е, че се изстрелват от нараменни установки, които ги прави изключително мобилни и удобни за нападения от засада срещу напредващата противникова бронирана техника. Освен с тях в очакване на евентуално нападение Украйна системно се запасява с месния аналог на Javelin, наречен "Стругня-П". Въпросните ракети също са самонасочващи се и имат подобни параметри на щатските, но с тази разлика, че са много по-евтини и при нужда украинските военни предприятия бързо могат да произведат хиляди бройки от тях. Предполага се също така, че САЩ ще предоставят на Украйна и нараменни зенитни ракети от типа Stinger, благодарение на чиито по-стари версии афганистанските муджахидини успяха да обърнат хода на войната срещу окупационните сили на СССР през 80-те години на миналия век.

Във вторник също така военният министър на Великобритания Бен Уолъс декларира, че страната му е готова да предостави на Киев още противотанкови ракети за самоотбрана срещу евентуално руско нападение. Освен това в страната ще бъде командирован малък екип британски военни, които ще обучават местните войници да боравят с новите бойни системи. "Украйна има пълното право да защитава границите си и новият пакет от военни помощи ще увеличи нейните способности да го прави", обяви Уолъс пред парламента на страната. Той допълни, че първата пратка вече е била изпратена в понеделник, но не уточни за какъв тип ракети става дума. Готовност за предоставяне на помощ по линия на отбранителните оръжейни системи са заявили също така и други държави като Франция и Литва.

"Нека бъде ясно: тази подкрепа включва чисто отбранителни оръжия с малка далекобойност; няма стратегически оръжия, които да заплашват Русия", уточни британският военен министър. Според него всяко руско нахлуване ще бъде разглеждано като "окупация", която "може да доведе до огромни човешки жертви от двете страни". Според западните разузнавания през последните седмици Кремъл подготвя активно мероприятие, което да послужи като претекст за нахлуване - обвинения, които Кремъл шумно отрича. Посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко благодари за решението в родината му да бъдат изпратени британски оръжия и войници, но коментира, че по-големият проблем е, че страната не е член на НАТО и не е защитена по линия на колективната отбрана.

Паралелно с решението на Лондон стана ясно, че Канада се готви да изпрати в Украйна екип от своите специални части. Местният телевизионен канал Global News цитира неофициален източник от армията на страната, според който група командоси ще бъде командирована, за да подпомага украинското правителство и при нужда да организира евакуацията на канадския дипломатически персонал, ако се стигне до пълномащабна инвазия. Говорител на Канадските сили за специални операции е отказал да потвърди информацията, но е коментирал, че страната периодично подпомага украинските сили за сигурност от 2020 г. насам като осигурява "инструктори, тренировки и експертиза по отношение на лидерството". Неофициалната информация по темата изтече, след като канадският външен министър Мелъни Джой се срещна с украинския премиер Денис Шмигал в Киев в понеделник, като основна тема е възпирането на "агресивните действия на Русия".

Не толкова солидарна във военната сфера обаче е Германия. За момента страната отказва да промени своята политика да не осигурява за Украйна дори отбранително въоръжение, стана ясно след посещението на новия външен министър на страна Аналена Бербок в Киев в понеделник. "Германското министерство на външните работи наскоро разясни по време на посещение във Вашингтон, че позицията на федералното правителство по отношение на контрола на въоръженията остава рестриктивна", коментира говорителят на ведомството Андреа Сасе. Вместо това Германия е заявила готовност да подпомогне Украйна по други начини като например лечение на ранени военнослужещи, помощ при изграждане на военни болници и доставка на медицинско оборудване. По неофициална информация новата администрация в Берлин е била изключително недоволна и във връзка с опитите военна помощ за Украйна да бъде предоставяна и чрез многонационалните агенции към НАТО. И все пак, по време на посещението си в Москва във вторник, германският външен министър Бербок все пак е заявила, че страната е готова да защити фундаменталните ценности в конфликта с Русия заради Украйна, дори това да означава да се плати висока икономическа цена. В момента администрацията в Берлин е под натиск от САЩ да не разреши активирането на новия газопровод "Северен поток 2", който минава по дъното на Балтийско море и директно свързва Русия с преносната система на Западна Европа, заобикаляйки Украйна.