Рисковете за България и Европа от кризата в Украйна

Малка или голяма ще е войната

Как може да изглежда руската инвазия в Украйна

Според дипломатически източници от НАТО Украйна едва ли ще се размине с хибридна операция в стила на анексирането на Крим и доста по-вероятен е сценарият с пълномащабна конвенционална война.
Според дипломатически източници от НАТО Украйна едва ли ще се размине с хибридна операция в стила на анексирането на Крим и доста по-вероятен е сценарият с пълномащабна конвенционална война.
Според дипломатически източници от НАТО Украйна едва ли ще се размине с хибридна операция в стила на анексирането на Крим и доста по-вероятен е сценарият с пълномащабна конвенционална война.    ©  Reuters
Според дипломатически източници от НАТО Украйна едва ли ще се размине с хибридна операция в стила на анексирането на Крим и доста по-вероятен е сценарият с пълномащабна конвенционална война.    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Текстът е публикуван на 28.01.2022 г.

"Не очаквам на картата на Украйна да се появи голяма червена стрелка, която минава през цялата територия и се насочва към Киев. Подобно нещо би означавало много жертви без гаранция за успех." Това е краткият коментар на ген. Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на Сухопътните сили на САЩ в Европа, по повод все по-бързо ескалиращата военнополитическа криза по източната украинска граница, където Кремъл е струпал поне 100 хил. свои военнослужещи и бойна техника в най-висока степен на бойна готовност. Според повечето западни анализатори и разузнавателни служби в момента ставаме свидетели на финалния етап от подготовката на руска военна операция, като големият въпрос не е дали тя ще бъде извършена, а кога и в какъв мащаб. "Путин ще трябва да направи нещо", коментира преди около седмица щатският президент Джо Байдън по повод струпването на руски сили. В противен случай след цялото публично нагнетяване на напрежението обитателят на Кремъл би изглеждал слаб - както във вътрешнополитически план, така и зад граница.

Според дипломатически източници от НАТО Украйна едва ли ще се размине с хибридна операция в стила на анексирането на Крим и доста по-вероятен е сценарият с пълномащабна конвенционална война. При нея съседните държави ще трябва да се подготвят за поне 1 млн. бежанци, нарушения в енергийните доставки от Русия, прекъсвания на логистичните вериги и проблеми с инфраструктурата в региона, което косвено може да затрудни НАТО да гарантира подсилването на съюзническата отбрана по източния фланг. Също така може да се очаква целият спектър от прикрити хибридни действия срещу западните страни, включително кибератаки срещу критична информационна инфраструктура. Най-сериозен е рискът от неволни погранични инциденти между нахлуващите руски сили и натовските войски, разположени на първа линия в близост до Украйна и Беларус, което може да доведе по неконтролируема ескалация на конфликта.

Оптимистичният сценарий

В най-оптимистичния вариант Русия ще прибегне до "малка инвазия" - опция, което бе спомената в уж случайно изпусната реплика на Байдън и като че ли бе неофициално подхвърлена като "компромисен" вариант за излизане от кризата с арсенала на "реалполитиката". При нея целта ще бъде извършването на демонстративна руска "наказателна" операция, която в максимална степен да осакати въоръжените сили на Украйна и критичната инфраструктура на страната, без да се стига до трайна окупация и евентуални партизански действия в тила на нахлуващата армия, за какъвто сценарий властите в Киев се готвят от няколко месеца. В този случай Русия вероятно ще се възползва от тоталното си въздушно надмощие и технологично превъзходство при ракетните технологии, като демонстрира в реални условия потенциала на най-новите руски крилати и хиперзвукови боеприпаси от типа на "Калибър" или "Циркон" и опитвайки се да повтори сравнително "безкръвните" американски кампании с "хирургически" удари от безопасна дистанция.

При подобно развитие на ситуацията Кремъл най-вероятно официално ще се опита да окупира и да консолидира контрола само над сепаратистките области Донецк и Луганск, като към това прибави сухопътна връзка към Крим, завземайки крайбрежието на Азовско море и ключовия пристанищен град Мариупол. В този случай конфликтът може да приключи за няколко седмици по подобие на анексията на Крим. Сухопътната връзка към стратегическия полуостров е ключова за властите в Кремъл, тъй като в момента Украйна практически контролира подаването на питейна вода към него и може да използва това като хибридно оръжие в своя полза. Дори този "най-мек" сценарий обаче няма да е чак толкова лесен за осъществяване - от началото на конфронтацията с Русия през 2014 г. до сега украинската армия е натрупала достатъчно мотивация и практически боен опит, а благодарение на доставените през последните седмици преносими западни противотанкови и зенитни ракети придвижването на настъпващите бронирани машини и щурмова авиация може да се окаже твърде опасно начинание.

Хазартният вариант

По-амбициозният, но и по-рискован, вариант ще е Москва да се опита нахлуе по-навътре и да окупира цялото Черноморие на Украйна. Това би лишило Киев от морски транспорт, ефективно би задушило украинската икономика и е много вероятно да доведе до падането на сегашната власт в страната. При подобно развитие на кризата руските войски ще достигнат до румънската граница при устието на река Дунав, изправяйки се лице в лице със съюзническите сили на НАТО. В този случай най-вероятно ще станем свидетели също така на хибридно нахлуване на специални части от Приднестровието - проруски сепаратистки регион на Молдова, който не е под контрола на властите в Кишинев. Също така Русия най-вероятно ще извърши военноморски десанти в ключови пристанищни градове като Одеса, Миколаев и Херсон, а също така силно ще милитаризира най-малкото Северозападната част на Черно море. Този сценарий е далеч по-опасен, защото крие рискове от пряко съприкосновение със силите на НАТО в региона и преливането на конфликта отвъд границите на Украйна. Също така ще направи комерсиалното корабоплаване в Черно море проблематично.

При още по-мащабна операция Кремъл може да се опита да завладее приблизително половината от Украйна (до поречието на Днепър) и евентуално да превземе Киев, установявайки там марионетен режим. Според някои западни анализатори изобщо не е изключено руснаците да имат подобни амбиции. "Между тях и Киев не виждам много неща, които могат да ги спрат", коментира Дейвид Шлапак от авторитетния мозъчен тръст RAND Corporation, специализират в сферата на отбраната и сигурността. За подобен вариант на ескалацията предупреди и Великобритания, разсекретявайки по безпрецедентен начин оперативни данни на своето разузнаване. Според специалните служби на Лондон паралелно на военната операция Русия подготвят и заговор за свалянето на официалната власт в украинската столица и подмяната й с колаборационистко правителство начело с бившия депутат Евгений Мураев. За целта най-лесно могат да бъдат изпратени руските части, изпратени през последните дни за учение в Беларус. "Тези войски не са случайно там", коментира за "Капитал" и дипломатически източник от Брюксел.

Какви са опциите на Киев

До цялостна официална окупация на Украйна обаче най-вероятно едва ли ще се стигне. От една страна, Русия ще има сериозен проблем да управлява разнебитена от военни действия огромна държава с враждебно настроено население, а от друга - най-вероятно ще се трябва да се справя с партизанско движение и съпротива в градските райони.

В така създалата се ситуация какви са вариантите на Украйна да се отбранява? В момента Киев разполага с около 200 - 250 хил. войници и офицери на активна служба, което е около 4 пъти по-малко от Русия, но горе-долу равностойно по численост на силите, които Москва в момента се готви да хвърли в офанзивата. Най-вероятно също така ще се стигне до обща мобилизация на отслужилите украинци и раздаване на оръжие на цивилното население за самоотбрана.

Първоначално Киев най-вероятно ще се опита да прибегне до териториална отбрана, а ако тя не удържи (което е много вероятно да се случи срещу модерно оборудваната и професионална руска армия) - да се прегрупира в западната част на страната в близост до Полша и да премине към партизанска стратегия в тила на руските сили - в източната. Целта на Украйна в този случай ще е да накара Кремъл да затъне в асиметричен конфликт, тъй като руската армия няма ресурсния капацитет да води твърде дълги окупационни военни действия. В крайна сметка продължителна война на територията на Украйна може да докара на Путин нещо подобно на това, което окупацията на Афганистан докара на СССР. Проблемът в случая обаче е, че държава с преобладаващо равнинен релеф като Украйна не е толкова добра за водене на ефективна партизанска война като планинския и практически невъзможен за цялостно контролиране Афганистан.