България и 22 членки на НАТО основават фонд за рисков капитал

Бюджетът на NIF ще е в размер на 1 млрд. евро, а парите ще се влагат в стартъпи в сектора на отбраната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рисковият капитал вече може да се похвали с наличието на мултинационално "отбранително" звено за инвестиции. Фондът на НАТО NIF ще разполага с капитал в размер на 1 млрд. евро и планира капиталовложения в стартъпи, разработващи решения за отбрана и сигурност. Ограничените партньори във фонда включват 23 държави от НАТО, сред които и България.

NIF има 15-годишен мандат и ще прави директни инвестиции в млади компании във всяка от 23-те участващи съюзнически страни, както и непреки инвестиции в други фондове за дълбоки технологии с трансатлантическо въздействие. Очаква се първите сделки да станат факт до края на годината, като планът е разработките на компаниите да се използват от страните - членки на алианса.

Освен България във фонда като ограничени партньори влизат още 22 страни от НАТО - Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Турция и Великобритания. Швеция също ще се присъедини към групата след пълното си присъединяване към НАТО, с което ще добави допълнителни 40 млн. евро към фонда, съобщават от НАТО.

Изкуствен интелект и отбрана

NIF ще финансира компании в ранен етап на развитие (от сийд до Серия B), като не е изключено да прави последващи инвестиции в успешни стартъпи. Средният размер на инвестиция ще е 15 млн. евро, а първите сделки се очаква да бъдат обявени още този септември. Целта е да се управлява като вечен фонд за рисков капитал, което означава, че планира да набира още средства в бъдеще и е проектиран да съществува вечно, съобщават от НАТО.

Основните технологии, към които се ориентира NIF, включват изкуствен интелект, биотехнологии, квантови изчисления, космически технологии и хиперзвукови системи, енергетика, ново производство и материали и комуникации от следващо поколение, съобщават от TechCrunch.

Друга възможност за финансиране на български компании е акселераторската програмата на НАТО DIANA, която свързва 9 акселератора и 63 центъра за провеждане на тестове (3 от които се намират в България). През DIANA НАТО търси иновативни решения с критично значение за сигурността и отбраната, като обявява тематични предизвикателства, по които участващите стартъпи трябва да правят разработки по време на програмата. Одобрените кандидати получават 100 хил. евро безвъзмездна финансова помощ за доразработка на технологичното решение на кандидатите и за участие в шестмесечна акселераторска програма (Boot-camp Accelerator), а на втори етап могат да получат още 300 хил. евро грантови средства, за да ускорят развитието си.

DIANA ще приема проекти от всички компании, които отговарят на едно основно изискване за допустимост - да бъдат регистрирани в държава - членка на НАТО.

Все още няма коментари
Нов коментар