"EY България": Работата от разстояние и други трудовоправни въпроси за работодатели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"EY България": Работата от разстояние и други трудовоправни въпроси за работодатели

Shutterstock

"EY България": Работата от разстояние и други трудовоправни въпроси за работодатели

Сред важните стъпки са инструкции, отчитане на работно време, застраховки

4276 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Работата от разстояние е работа, която може да се извършва извън помещенията на работодателя, чрез информационни технологии. От всички заповеди, които бяха издадени последните дни, и от инструкциите на Министерството на труда и социалната политика изглежда, че не е възможно тя да бъде наложена едностранно. Но такава възможност е предвидена в законопроекта, който в момента се гледа в парламента. Това обясни Ребека Клейтмън, мениджър от правната практика на "EY България". На първия от поредицата уебинари на компанията на тема "COVID-19 и какво трябва да има предвид бизнесът?" в сряда тя отговори и на други актуални трудовоправни въпроси.

1. Какви са спецификите на договора за работа от разстояние?

Работата от разстояние има доброволен характер. Това означава, че ако не е предвидена в съществуващите трудови договори, това трябва да бъде направено с допълнителни споразумения, обясни експертката. Всичко това изправя работодателите пред допълнителни предизвикателства.

Дистанционното работно място

Схващането, че работникът може да си вземе компютъра и да работи от място, което му е удобно, е вярно само частично. Той наистина може да избере всяко място, което му харесва - кафене, вила или поляна, но не може да го сменя, обясни Ребека Клейтмън. Служителят би трябвало да обособи своето ново постоянно работно място и да го съобрази със здравословните и безопасни условия на труд. Най-голямото предизвикателство е, че здравословните и безопасни условия на труд остават задължение на работодателя дори при полагането на труд от разстояние. За да е изпълнил своята част от тези задължения, е добре той да създаде допълнителни инструкции към служителите.

Отчитането на работното време също трябва да бъде предвидено в договора за дистанционна рабата. Има възможност да се изключат изрично нощният труд, извънредният труд и трудът по време на празници. Това е важно, защото служителят на теория може да реши самостоятелно да работи нощем и да поиска допълнително възнаграждение затова.

Разпределението на работното време може да бъде запазено същото. Ако работодателят иска да промени разпределението му, ако всичко се прави по закон, трябва да измени правилата за вътрешния трудов ред.

Оборудването

Служителят следва да бъде ограничен да го ползват за лични цели. Кодексът на труда казва, че извън пряката си работа работникът и служителят може да използва оборудването в рамките на разумното и добрите нрави за лични цели. Тоест предвидил е, че служителят може да използва малко компютъра си, за да порови във Фейсбук, но тук стои и въпросът с т.нар. данък уикенд. Ако от офиса за пръв път се изнася оборудване на висока стойност, е добре да се направят допълнителни застраховки.

Контролът върху работата на служителя при дистанционно работене е практически, а не правен въпрос.

2. Има ли право работодателят да не допусне служителите си в офиса?

По Кодекса на труда работодателят има задължение да осигурява работа на служителите си. Ако недопускането до работа не бъде обосновано по съответния ред, то може да влезе в хипотезата на незаконно. В този случай работодателят рискува да трябва да плати на служителя обезщетение за пропусната заплата. Най-сигурно за работодателя е, когато реши да не допуска служителите си, да продължи да им плаща. В подобни случаи, въпреки че ще има формално нарушение на задължението на работодателя да осигури работа, рискът от искове се минимализира до незначителни нива. Съгласно Кодекса на труда в тези случаи работодателят дължи обезщетение, но няма задължение да плати едновременно и заплата, и обезщетение. Плаща се обезщетение, защото според общото правило, когато не се полага труд, не се дължи възнаграждение.

За болните служители

Диагностицираните служители имат забрана по своя преценка да се върнат на работа, преди да изтече разрешеният им отпуск, а работодателят има забрана да ги допуска до работа.

За служителите под карантина

Карантината дава право на служителя да получи болничен лист, ако е представил и съответните допълнителни документи. Възможна е и карантина на човек от семейството за гледане на заразно болно дете или за здраво дете, върнато от детската градина поради наложена карантина там. И тези служители получават болничен, а работодателят има право да не ги допусне до служебните помещения.

По смисъла на нормативната уредба не е карантина, когато служителите са изпратени да работят вкъщи.

Служители, идващи от рискови държави или контактували със заразно болни

Най-малко рискове за работодателя има подходът да не ги допуска до работните помещения и да продължи да им плаща. В сегашния контекст е препоръчително да се изготвят по-подробни инструкции към служителите за безопасни и здравословни условия за труд. Общественият интерес, който се пази в момента, е здравето на всички служители. Това дава основание да се направят препоръки към тяхното поведение и допълнителни защитни мерки.

3. Има ли задължение работодателят да изолира отделни служители?

Служителите с болнични.

Има задължение работодателят да не ги допуска да полагат труд, за да не заразят и останалите. По Закона за здравословните и безопасни условия на труд работодателят е длъжен да осигури безопасни условия на труд и трябва да избегне всички рискове, които е в състояние да избегне. Законът казва, че трябва да се приложат колективни средства за защита за сметка на личните.

Служители, идващи от рискови държави или контактували със заразно болни

Общественият интерес е здравето на всички служители и би трябвало той да бъде предпочетен пред правото на отделен служител да работи. В случаите, в които това няма да може да бъде документирано надлежно, има риск служителят да предяви претенции за незаконно недопускане до работа.

Работодателят няма право да влияе на личните планове на служителя да посети по неслужебен повод рискова дестинация (изключение са случаите, в които служителят го дискредитира с поведението си). В този случай е препоръчително да се дадат препоръки на служителите за тяхното поведение в служебния и извънслужебния им живот, за да се минимализират рисковете за целия колектив. Отворен е въпросът кои държави са рискови.

4. Може ли служител сам да реши да не идва на работа?

При самоотлъчка от два работни дни работодателят има право да уволни служителя си дисциплинарно. По Кодекса на труда и Закона за здравословните и безопасни условия на труд обаче служителят има право да откаже да работи, когато е възникнала сериозна и непосредствена опасност за живота или здравето му.

Дали обстоятелствата са такива трябва да се прецени във всеки отделен случай. За случаите, когато има сериозна и непосредствена опасност, ръководителят е длъжен незабавно да установи основателността на отказите и да предприеме необходимите мерки.

5. Какви са опциите на служителите да спрат да ходят на работа, когато смятат, че са застрашени?

Платен или неплатен отпуск

Те могат да поискат платен годишен отпуск. Могат да вземат и неплатен отпуск. Неплатеният отпуск до 30 работни дни не нарушава правата на служителя и натрупания трудов и друг стаж.

По законопроекта, който в момента се гледа в парламента, работодателят има задължение да осигури отпуск на определени видове служители (тези, които обикновено се ползват от защита) - бременни, майки на малки деца, самотни родители и непълнолетни.

Допълнителни възможности за родители

Родителите могат да вземат отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, ако не са го изчерпали. Могат и да получат неплатен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст, който се дава на всеки от родителите за по шест месеца. Този отпуск може да бъде ползван само от единия родител, когато той е самотен. При тези отпуски за отглеждане на малки деца служителите имат право да натрупват трудов и осигурителен стаж.

Работата от разстояние е работа, която може да се извършва извън помещенията на работодателя, чрез информационни технологии. От всички заповеди, които бяха издадени последните дни, и от инструкциите на Министерството на труда и социалната политика изглежда, че не е възможно тя да бъде наложена едностранно. Но такава възможност е предвидена в законопроекта, който в момента се гледа в парламента. Това обясни Ребека Клейтмън, мениджър от правната практика на "EY България". На първия от поредицата уебинари на компанията на тема "COVID-19 и какво трябва да има предвид бизнесът?" в сряда тя отговори и на други актуални трудовоправни въпроси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK