Добре дошли в настоящето

Shutterstock

Добре дошли в настоящето

Новото десетилетие ще изпълни повечето обещания на изминалото по отношение на професии

Йоан Запрянов
11559 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Бъдещето може да бъде както вълнуващо, така и често разочароващо: според "Завръщане в бъдещето 2" например през 2015 г. левитиращите ховърборди трябваше да са реалност и масово наложен начин за транспорт. Пет години по-късно такива все още не съществуват и по всяка вероятност и след още пет едва ли ще има сериозна промяна. По същия начин липсва и цялата индустрия по дизайн и производство на подобни футуристични технологии, които човечеството очаква, но не стават реалност. И все пак не се заблуждавайте: вие живеете в бъдещето и технологиите променят всичко, включително и професиите и образованието.

Кариерните пътища на настоящето са прекалено много, за да могат всички да бъдат изброени. Само преди десет години някои от тях или не съществуваха или бяха толкова бутикови, че няма разлика дали са съществували или не - такива са например специалистите по наука за данните или програмистите в сферата на машинното самообучение. През това десетилетие те ще бъдат сред най-търсените и високо оценени експерти където и да било по света.

Идните години могат да се окажат и тези, в които най-накрая се случва чаканата от някои и плашещата за други масова автоматизация: според изследване на мозъчния тръст Brookings 25% от работните места в САЩ, или общо 36 млн., имат над 70% потенциал да бъдат автоматизирани от роботи и достатъчно умен софтуер. Изследването може да е конкретно за САЩ, но същите икономически принципи важат навсякъде.

"Капитал" реши да се спре на три конкретни типа професии, които ще са най-търсени и най-важни за новото десетилетие. Първата група е свързана именно с автоматизацията и роботиката - до голяма степен неслучилата се революция на отминалите десет години. Втората е свързана с нарастващата нужда от софтуерни разработчици навсякъде по света - сигурен залог както за миналото, така и за настоящето, а вероятно и за още по-следващото десетилетие. Третата група е на офлайн професии, за които едва ли ще се говори особено много, защото не са така привлекателни или лъскави както първите, но за които все пак ще има високо търсене.

Времето на роботите

Когато става дума за роботи, може да се каже, че има два типа хора: такива, които са убедени, че краят на човечеството е близо, и такива, които искат час по-скоро да бъдат автоматизирани всички не особено креативни дейности. Масовата роботизация по всяка вероятност ще заличи повече на брой професии, отколкото ще създаде, но по отношение на общ брой работни места изчисленията не са толкова сигурни. Новосъздадените работни места ще бъдат и много по-различни от тези, които или ще изчезнат, или ще бъдат сведени до графата "бутикови". Вместо заварчици например ще има нужда от програмисти с насоченост конкретно в сферата на изкуствения интелект, както и много по-масово и прецизно производство на сензори, отколкото днес. Дизайнери, хора за проверка на качеството и управление на цели флотилии от роботи ще отворят високоплатени работни места - въпросът е само колко на брой.

"Най-засегнати ще бъдат професиите в производството, обслужването на клиенти и кулинарията, доставки и логистика. Предвид автоматизацията на определени дейности проучванията предвиждат увеличаване на професиите, свързани със създаване на иновации", казва Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). "Личната ми представа за бъдещето е засилване ролята на инженери в науката за данните и изкуствения интелект, както и такива в областта на производството и поддръжката на роботи. По-често срещани ще станат и професиите, изискващи т.нар. меки умения и креативността, присъща на хората. Мениджърските професии, свързани с роботиката, ще се развият значително, включително тези по поддръжка на роботизирани системи", добавя той.

Много от "историите на бъдещето" всъщност са такива от настоящето. Особено известни например са складовете на технологичния гигант Amazon, които са почти изцяло автоматизирани и при които линията на някои от доставките започват от софтуер, преминават през роботи и приключват с дрон. Друг по-малко известен пример са изцяло роботизирани кухни в Ню Йорк, където машини приготвят храна за доставка. Хуманоидни роботи като Pepper на SoftBank вероятно ще излязат извън екзотиката през идните години. Тези примери обаче не означават, че хората са изчезнали от цялата верига - те просто са на заден план, но с дори по-важна роля, отколкото преди.

България може да изглежда далеч от тези тенденции, но всъщност не е - в крайна сметка, роботите се задвижват от код, а софтуерната индустрия на страната има отдавна доказан потенциал. Ocado, британският онлайн супермаркет, работи с почти изцяло роботизирана складова дейност, разработва част от системите си именно в България. Математическите, инженерните и софтуерните специалности остават нискорисков избор и през това десетилетие.

Търси се код - и кой да го напише

Софтуерните умения в масовата дигитална ера са свързани с много повече професии и сектори, отколкото изглежда на пръв поглед. Както роботизацията е пряко зависима от създателите на код, така има нужда и от все повече програмисти, които да осигурят "умния" елемент на настоящето и бъдещето - от неща, с които сме свикнали, като мобилни приложения до изкуствения интелект зад автономните коли.

Нуждата от софтуерни разработчици е лесна за прогнозиране, защото такава има и в момента. По-трудно е да се прогнозира какви точно ще бъдат нужни те. Голяма част от езиците за програмиране, които се търсят най-много на пазара на труда днес например, не съществуваха преди десет години. Тенденции като миграцията към облачни технологии се случват бързо и са една от причините за глобалното несъответствие между търсенето и предлагането.

"Трудно е да прогнозираме с точност кои ще са най-търсените професии в софтуерната индустрия за такъв дълъг период като десетилетие напред. Преди малко над десет години беше пуснат първият iPhone и това промени начина, по който създаваме софтуер. Приложенията вече трябва да работят добре на всеки вид екран и устройство, появиха се нови езици и технологии за програмиране, а с това и нови професии", казва Мартин Вешев, мениджър "Технологични обучения" в "Телерик академия".

Вешев все пак дава своите прогнози - още по-силно търсене на специалисти в сферата на машинното самообучение, изкуствения интелект, виртуалната и добавената реалност, инженери по облачни технологии и все повече разработчици на уеб и мобилни приложения. "Все повече се търсят т.нар. full-stack специалисти. Това са разработчици, които умеят да боравят достатъчно добре с широк набор от технологии, необходими за цялостния софтуерен цикъл и същевременно са тесни специалисти в конкретно направление", добавя Вешев.

Голяма част от тенденциите на пазара на труда вече започнаха през последните две десетилетия и настоящото просто ще ги продължи. Компаниите, при това далеч не само софтуерните, ще имат все по-голяма нужда от програмисти във всякакви направления. Това обаче ще бъде или поне би трябвало да бъде десетилетието, в което тези промени да бъдат отразени адекватно и в образованието на всички нива, особено при най-малките, където изучаването на компютърен език от ранна възраст на много места вече се превръща в също толкова важно, колкото изучаване и на чуждестранен език.

"Необходимите умения за специалистите ще стават все повече, а инструментите за работа - все по-разнообразни. Основни умения като логическо и аналитично мислене, както и възможността за бързо решаване на проблеми са безценни за всеки специалист. При професии, свързани с обработката на големи обеми от данни, математиката и всички свързани с нея точни науки остават основополагащи, казва още Вешев. Но не само техническият аспект е важен. Личностните умения ще стават все по-ключови, защото ще се увеличи нуждата от ежедневна комуникация с много и различни хора."

Извън мрежата

Не всички промени в търсенето на човешки капитал през тепърва настъпващото десетилетие са свързани с роботи, изкуствен интелект и софтуер. През идните години ще се увеличи търсенето и на много професии извън мрежата - някои от тях ще загубят стигмата си на непрестижни.

Застаряващият западен свят например ще има нужда от все повече хора, които да се грижат за възрастни. Недостиг има и сега - дотолкова, че и там има роботи като SARA, които да се опитват да се справят с тази ниша. Тя обаче изглежда запазена конкретно за човешката работна ръка.

Същото важи за строителите например, където по света - и особено в България - има нужда от все повече качествени работници. Тези доскоро забравени и пренебрегвани професии ще изживеят свой малък или голям ренесанс, в който търсенето и предлагането ще нарасне, а заедно с тях и заплащането.

Там, където софтуера и роботите отнемат от работните места, като автоматизират най-масовите дейности, ще се появи ново търсене за същите дейности, но извършвани в по-малък мащаб от висококвалифицирани хора. Ако роботите в Ню Йорк правят масова кухня за всички, това неминуемо ще продължи да засилва вълната от гурме ресторанти. Същият принцип важи за направени на ръка, без голяма поточна линия, напитки, мебели и други. Текущото десетилетие не е моментът, в който хората остават без работа, а само това, в което започват по-големите експерименти какво може да бъде автоматизирано и какво не.

Всичко това са обаче прогнози. Изминалото десетилетие завърши с търсене на професии, умения и знания, които не съществуваха в началото му. Най-реалистично е да си представим, че същото ще се случи и с идното, но ако все пак искате малко сигурност, прогнозата, че технологиите и пазарът на труда ще продължат да се развиват постепенно и без революционни скокове, звучи като най-малко рисковия залог.

Бъдещето може да бъде както вълнуващо, така и често разочароващо: според "Завръщане в бъдещето 2" например през 2015 г. левитиращите ховърборди трябваше да са реалност и масово наложен начин за транспорт. Пет години по-късно такива все още не съществуват и по всяка вероятност и след още пет едва ли ще има сериозна промяна. По същия начин липсва и цялата индустрия по дизайн и производство на подобни футуристични технологии, които човечеството очаква, но не стават реалност. И все пак не се заблуждавайте: вие живеете в бъдещето и технологиите променят всичко, включително и професиите и образованието.

Кариерните пътища на настоящето са прекалено много, за да могат всички да бъдат изброени. Само преди десет години някои от тях или не съществуваха или бяха толкова бутикови, че няма разлика дали са съществували или не - такива са например специалистите по наука за данните или програмистите в сферата на машинното самообучение. През това десетилетие те ще бъдат сред най-търсените и високо оценени експерти където и да било по света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход