Професия: Шрифтов дизайнер

За професията разказва Криста Радоева, собственик на дизайнерско студио

Криста Радоева    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Казват, че шрифтовете имат свой собствен език и създават различно усещане - могат да бъдат традиционни и дори скучни, със строга визия или с по-модерен и изчистен изказ, но могат да бъдат и нестандартни и крещящи. Изкуството на шрифта става все по-важно в динамично развиващото се съвременно информационно общество, а качествените шрифтове с изразена класа и идентичност стават все по-нужни за всеки дизайнерски проект.

Дизайнерът на шрифтове е човекът, който стои зад логиката и закономерностите в дългия процес по създаването им. Въоръжен със знания, талант, въображение и търпение, той обмисля всеки детайл, рисува всяка буква, изпипва и тества всяка функция, за да гарантира безупречна работа на шрифта.

Изкуството на шрифта в неговите два аспекта - шрифтов дизайн и типография - се преподава и в България (в Националната художествена академия), и в чужбина. Знанията за историята, теорията, практиката и технологията на шрифтовото изкуство са необходимо, но недостатъчно условие за успешна реализация в професията на шрифтовия дизайнер. Нужни са също умения за работа със специализиран софтуер, както и по графичен дизайн.

Завършилите такава специалност могат да бъдат свободно практикуващи художници, арт директори, художествени редактори, лого дизайнери, калиграфи, летъринг артисти, експерти в областта на визуалните графични изкуства. Но мнозина предпочитат да работят като шрифтови дизайнери заради удовлетворението от визуалното въздействие на създадения авторски шрифт, както и заради относително високите парични приходи, които професията би могла да донесе.

Визитка

Криста Радоева е завършила бакалавърска степен "Графичен дизайн" в Колежа за изкуства и дизайн Central Saint Martins в Лондон и магистратура "Шрифтов дизайн" (Type and Media) в Кралската академия по изкуствата в Хага. Носител на Catalyst Award на Обществото на любителите на типографията (SOTA) за млад талант в областта на шрифтовия дизайн. Работила е пет години в лондонско студио за шрифтове. От две години е в България и отскоро работи като дизайнер на шрифтове на свободна практика. Лектор е на престижни конференции като тази на Международната асоциация на типографите (ATypI) Серебро набора и TypeCon. В България помага на колегата си Борил Караиванов в организирането на конференцията "Типофест", както и участва в проекти за цел популяризирането и ползването на българската форма на кирилицата. Води работилници и лекции в областта на шрифтовия дизайн, дизайна на кирилица, калиграфия и летъринг в България, Великобритания, САЩ, Холандия, Швейцария.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole
  • + 2

  Искаше ми се да прочета повече за предпочитаните от Криста видове шрифтове, повече серифни или безсерифни шрифтове е разработвала; има ли пресечна точка между красотата на допълнителните графични начертания и изчистените от допълнения шрифтове?
  Беше ми интересно както представянето на професията, така и обучението и професионалното развитие на Криста Радоева. Желая ѝ успехи!

  Нередност?
Нов коментар