Професия: Логопед

За професията разказва Ина Симеонова, логопед и психолог в логопедичен кабинет "Светулките"

Ина Симеонова    ©  Цветелина Белутова
Ако трябва да обясним простичко, какво е логопед - това е говорен терапевт. С това обаче изобщо не се изчерпва същността на професията и изкуството да я упражняваш. Почти всеки отдаден на работата си специалист, казва, че за да бъдеш логопед, да искаш да работиш като такъв, е необходимо много повече от това просто да си служиш умело с логопедична сонда (звучи страшно, но не е, става дума за обикновен помощен инструмент) и да демонстрираш на пациента правилната артикулационна позиция. Освен професионалната компетентност е необходимо да имаш чувствителност да забелязваш спецификите на пациента си. И тъй като в по-голяма степен става дума за работа с деца, да осъзнаваш, че всяко дете е една индивидуалност със своите предпочитания и модели на поведение. Трябва да се интересуваш какво го вълнува, кое го притеснява, с какво можеш да го грабнеш и впечатлиш, така че да го спечелиш като съюзник в борбата за преодоляване на проблема - бил той чисто говорен, езиков или поведенчески.

С влизането в кабинета малкият посетител често е впечатлен от купищата забавни и цветни играчки. Добрият логопед, който е и психолог, постепенно го включва в играта, предлагат му нови забавни идеи и превръща упражненията във весело преживяване вместо мъчително и еднообразно занимание.

Визитка

Ина Симеонова работи като логопед и психолог в логопедичен кабинет "Светулките". Основното, с което се занимава там, е терапия на деца с различни нарушения и консултиране на техните семейства, логопедична и психологическа диагностика по проблемите на ранното детство и училищна възраст, изготвяне на етапни статуси, изготвяне на програми за терапия и стимулиране на детското развитие.

Има бакалавърска степен по психология от СУ "Св. Климент Охридски" (2004 - 2008 г). Впоследствие става магистър "Клинична и консултативна психология", отново в Софийския университет (2008 - 2011 г.). Продължава обучението си и след това и придобива бакалавърска степен по логопедия.

Фокусът на професионалните й интереси е работа в сферата на диагностиката, терапията и превенцията на нарушенията в ранното детство. Насоченост на терапията по посока проблемите на храненето и захранването в кърмаческа и бебешка възраст, работа в прехода към обща храна. Възможност за изработване на схема на захранване и активна хранителна терапия в рамките на защитената терапевтична среда. Стимулиране и превенция на проблемите в езиково-речевите умения при децата в ранна и предучилищна възраст, работа с деца от аутистичния спектър, със сензорно-интегративни и психомоторни дисфункции, дисфункции на орално-моторните механизми, неврологични и генетични заболявания. Ина Симеонова има близо десет години опит като логопед. Постоянно учи и се развива и преминава през различни курсове, за да повиши компетентността си и да бъде полезна на пациентите си. Има сертификати от Института по позитивна психотерапия и е преминала обучителен модул "Приказна психотерапия", както и "Симптомите и диалогът с тях по методите на арт терапия" и много други. Повече за нея може да научите на сайта на логопедичен кабинет "Светулките".

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  Българските управленци, идващи от провинцията, задължително си записват час при логопед с цел отстраняване на мекия говор. Шопско-циганският жаргон, който е лингва франка на жълтите павета, ги принуджава да произнасят ясно и гладко лафове като "Бате к*ре, идзмицлИхме ли къфф чеп ч' им дзабучиме ън 7 милиона пе'еруги?". Ако не могат да кажат нещо такова, когато си издърпват стола, за да седнат ма масата с колеги, другите може и да не го погледнат - смятат го за чуждо тяло.

  Нередност?
 • 2
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#1] от "cinik":

  "Мекият говор" не е обект на логопеда.

  Нередност?
 • 3
  ntv16503953801114365 avatar :-|
  Radka Ilieva

  Моето внуче като беше на 2 годинки разбираше всичко, но не говореше. Започнахме да му даваме от гъбите рейши и кордицепс и на всички има направи впечатление, че изведнъж се отприщи и започна да изговаря цели изречения. Аз бях гледала 2 руски лекарки в ютубе, които споделяха, че гъбите кордицепс се отразяват много добре наумственото развитие на децата.

  Нередност?
Нов коментар