Уменията на бъдещето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уменията на бъдещето

Shutterstock

Уменията на бъдещето

Гъвкавостта и умението да се адаптираме към новото ще са сред ключовите фактори за успех

8397 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


В доклад на World Economic Forum, свързан с промените, които да очакваме в професионалната сфера, се предвижда, че до 2025 г. роботите/машините ще извършват над 50% от дейностите в световен план. С други думи казано, много хора ще загубят своята работа, ако не следят тенденциите и не се ориентират отсега как биха могли да се приспособят към това, което предстои.

Дори днес сме свидели на това как някои работни места са застрашени от съкращения, докато други преминават през промени, които изискват нов набор от умения, за да бъдат изпълнявани.

Но не казвам всичко това, за да се плашите, а за да знаете в каква посока предстои да се изменя светът и как да се подготвите за успех с уменията, които в бъдеще ще се ценят и търсят.

Образование

Все повече големи корпорации дават възможност на хора без диплома от университет да се развиват и ги наемат на работа. Това обаче не означава, че не търсят особено надарени кадри, открояващи се с редица умения, знания и качества. Но не си мислете, че наличието на академично образование е ненужно. Имайки знания и технически умения в сфера, в която искате да се развивате, винаги ще е фактор, който ще е полезен за развитието ви.

Важно: Подхождайте критично към всяка информация и направете задълбочен анализ, преди да си изберете специалност в университета. Това, което е било перспективно преди години, може да не бъде особено полезно за вас в бъдеще.

Екология и опазване на околната среда. Борба с климатичните промени

Темата за опазването на планетата от вредните влияния, както и борбата с настъпващите климатични промени ще става все по-актуална. Замърсяването на въздуха, храната и водата са сред наболелите проблеми, чието разрешаване става все по-нужно.

Биотехнологии. Генно и клетъчно инженерство

Това са области, които тепърва ще ни изумяват с откритията и възможностите си и са сред сферите, които ще се развиват в бъдеще.

Изкуствен интелект. Роботика

Бурното развитие на технологията ще налага все по-голяма нужда от специализирани инженери. Изкуственият интелект навлиза все повече в ежедневието на хората и може да ви предложи неограничени възможности. От една страна, ще са необходими висшисти, които да развиват AI, а от друга, ще са необходими и такива, които да се справят с потенциалните опасности от неговото използване. Развитието и в областта на роботиката ви гарантира, че знанията ви ще са търсени и полезни.

Дигитален свят. Видеоигри. Социални мрежи

Трудно е да се предвиди как ще се променя дигиталният свят, но едно е сигурно - милиарди хора използват социалните мрежи и играят редовно видеоигри. Дигиталните технологии непрекъснато еволюират и предлагат нови начини за забавление на хората. Всичко това няма тенденция да спира, а само ще се надгражда и развива.

Хуманитарни науки

Ролята на специалистите, които се занимават с психология, човешки ресурси и т.н., ще става все по-нужна в бъдеще. Като социално същество всеки човек има нужда да се изразява и да общува, но за съжаление това има тенденция да става все по-трудно. Технологичното развитие и липсата на социални интеракции ще създава голяма нужда от грижа за психическото здраве.

Меки умения

Към каквато и професия да се насочите в бъдеще, има умения, които са универсално необходими на всеки от нас и нямат срок на годност. В свят на дигитални технологии, изкуствен интелект, роботи и машини човешкият фактор ще става все по-рядък и ценен.

Емоционална интелигентност

Това е сред най-ключовите качества на хората, което машините и изкуственият интелект няма да могат да усъвършенстват, не и в близко бъдеще. Емоционалната интелигентност позволява да разбираме, контролираме и изразяваме както своите емоции, така и тези на другите. Притежаването на този тип интелигентност позволява на човек да работи в екип, да може да се свързва с околните, да взаимодейства с тях ефективно и успешно.

Лидерски умения

Както всичко друго, така и лидерството ще еволюира. Хората на лидерски позиции ще трябва да могат да въздействат, да навигират и да мотивират своите служители дори когато физически не присъстват пред тях.

Адаптивност

Както вече споменахме, чакат ни много промени във всеки аспект от живота. Гъвкавостта и умението да се адаптираме към новото ще са сред ключовите фактори за успех. По тази причина професионалистите, които могат да усвояват нови умения и знания, ще са тези, които ще са най-конкурентни.

Критично мислене

В днешно време сме затрупани с информация, много от която има за цел да ни дезинформира. Способността да подлагате на съмнение това, което достига до вас, ще ви помогне да филтрирате всичко, което има за цел да манипулира решенията ви.

Когнитивна пластичност

Когнитивната пластичност дава възможност да се превключва мисленето между различни концепции, както и да се разсъждава върху няколко концепции едновременно. Иначе казано, това означава да се притежава богат набор от умения и знания, които да позволяват да се поглежда на един проблем от различни гледни точки. За да се разгърне такова умение, е важно човек да може да лавира между своята аналитичност и творчество (съответно лявото и дясното полукълбо на мозъка).

Решаване на комплексни проблеми

Колкото повече фактори засягат даден проблем, толкова по-комплексно трябва да е и неговото разрешаване. Проблемите, които ще бъдат поставени в бъдеще, ще засягат редица елементи като технология, околна среда, данни, хора и т.н. Това означава, че ще се сблъскваме с изцяло нови проблеми, за които тепърва трябва да се търсят отговори как да се подходи.

Креативност и творчество

Умението да се мисли извън рамките е водило и ще води към нови открития, които променят света около нас. Най-големите компании в света неслучайно се стараят да стимулират креативността на своите служители, защото именно тя води до създаването на иновации. Хората, които използват въображението си и подхождат творчески към решаването на различни задачи, е по-вероятно да намират неочаквани възможности и подходи към проблеми и ситуации.

Планиране на времето

Планирането на времето е важно умение, което помага на човек да организира своя живот по оптимален начин. Невъзможността да се справи с разпределението между личен и професионален живот може да доведе до бърнаут, стрес, физически и психически проблеми.

Комуникация, общуване, презентиране

В бъдеще общуването ще еволюира заради огромното влияние на машините и ще бъде още по-ценно умение дори и от днес. Способността да изразяваме себе си, своите идеи, предложения и концепции ефективно ще бъде от ключова важност за бизнеса. Владеенето на отлични комуникативни умения ще е от критична важност за всеки бизнес.

Бъдете любопитни и отворете съзнанието си за всички възможности, които има пред вас!

За автора

Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на "Наука за хората" - компания, която предоставя обучения и консултантски услуги в сферата на ефективното общуване, невербалната комуникация, изграждането на имидж. Работи с действащи политици, популярни личности, мениджъри и предприемачи. В работата си тя е лицензирана да преподава най-съвременните методи, разработени от водещите специалисти по публично поведение в САЩ.

В доклад на World Economic Forum, свързан с промените, които да очакваме в професионалната сфера, се предвижда, че до 2025 г. роботите/машините ще извършват над 50% от дейностите в световен план. С други думи казано, много хора ще загубят своята работа, ако не следят тенденциите и не се ориентират отсега как биха могли да се приспособят към това, което предстои.

Дори днес сме свидели на това как някои работни места са застрашени от съкращения, докато други преминават през промени, които изискват нов набор от умения, за да бъдат изпълнявани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.