Тези, които притежават таланта да различават хиляди нюанси в ароматите и са превърнали това свое умение в професионално занимание, вече са твърде малко след оттеглянето от активна дейност на по-възрастните български парфюмерийни "носове".
Но професията е перспективна - козметичната индустрия в страната изпитва недостиг (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има специалност "Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката", където се подготвят инженер-технолози. Но ако искат да работят като парфюмеристи, завършилите я трябва след това да бъдат профилирано обучени, както и да запишат допълнителна магистратура. Това обаче също не е достатъчно.
Най-важен е талантът - изостреното обоняние, което позволява на човека-нос да различава и запомня съставките на уханието, да определя и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен анализ, както и познаването на хилядите натурално-ароматични продукти и синтетично-ароматични вещества, използвани във всекидневната дейност.
Уменията на парфюмериста отчасти могат да се сравнят с таланта на сомелиерите, казва изпълнителният директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Гергана Андреева. Според нея, ако искат да имат парфюмеристи в компанията си, собствениците на козметични фирми в страната трябва да предложат адекватна работна позиция и професионално развитие на младите таланти, както и високо заплащане, което парфюмеристите обяснимо очакват.
Визитка
Диана Нешева е завършила "Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика" във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив (сега Университет по хранителни технологии). От 1974 г. работи в "Българска роза" - Карлово. Печелила е конкурс за научен сътрудник в Университета по хранителни технологии, специализирала е в Германия.Моята професия
Всяка професия има и хубави страни, има и лоши страни. Професията на парфюмериста е доста интересна и в същото време е много отговорна. Интересна - защото се докосваш до хиляди аромати и комбинация от аромати, които природата е сътворила, и отговорна - защото от парфюмериста зависи успеха на един козметичен продукт, на един парфюмериен продукт, на един продукт на битовата химия. С удоволствие ще препоръчам на млад специалист да стане парфюмерист, защото сега не можем да си представим живота без козметика, без парфюмерия и тази професия има бъдеще.
Моето образование
Завършила съм Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, специалност "Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика". Навремето образованието беше на много високо ниво и то ни е дало началото на професията, но за да стане един специалист парфюмерист, не е достатъчно висшето образование, много е важно следващото учение - практиката. Всеки ден парфюмеристът е длъжен да дегустира, да се усъвършенства, няма почивка за него - дори когато е на излет в планината, на море, дори в собствения си двор, той трябва да се стреми да помирисва всяко цвете, трева, дърво и да запомня техните аромати.
Моят път дотук
От студентската скамейка постъпих на работа в "Българска роза" - Карлово. Три месеца след постъпването ми се наложи във фирмата да направят конкурс за парфюмерист, защото едни от основните производства освен натуралните продукти беше производството на парфюмни композиции за битова химия и козметика, ароматични композиции за пасти за зъби, соуси и аромати за тютюневата промишленост. Спечелих конкурса и започнах да се занимавам с парфюмерия. Да си призная, не съм виждала никаква трудност, защото имам олфактивна (мирисова) памет, която всеки парфюмерист трябва да има. Това е просто даденост и затова не от всеки специалист става парфюмерист.
Моите задачи и отговорности
В момента съм още на работа в "Българска роза" - Карлово, и се занимавам повече с козметика, но силата ми е в парфюмерията. Сега рядко се налага да правим парфюмни композиции, но натуралните продукти, които произвеждаме, трябва да бъдат окачествени мирисово, въз основа на физико-химични анализи и аромат, да бъдат изготвени производствени партиди, които предлагаме в цял свят. Мирисовата оценка на натуралните продукти е изключително важна, защото на нос се хващат неща, които не се улавят и от най-прецизната техника. По време на розовата кампания се дегустира всеки ден произведеното масло и ако има проблем в аромата, парфюмеристът след като опише страничните нотки, веднага се търси причината - описанието на аромата е ориентир за технолога в производството.
Нужните умения и опит
Повтарям - не всеки специалист може да стане парфюмерист. На първо време трябва да притежава олфактивна памет - да запомня различните аромати. Освен това трябва да има нюх към съчетаване на различни аромати, непрекъснато да дегустира, без почивка. Парфюмерията е нещо средно между наука и занаят.
Моите предизвикателства
Непрекъснато излизат нови неща, нови аромати, мода има във всичко - в дрехи, в обзавеждане, в архитектура, мода има и в парфюмерията и козметиката. Козметиката и парфюмерията дават продукти, които доставят удоволствие на клиентите и специалистът парфюмерист трябва да отговори на тези предизвикателства - модерни аромати, доставящи удоволствие на хората.
Моето удовлетворение
Когато един козметичен продукт излезе на пазара и хората го приемат не само заради действието си, а и заради хубавия аромат, това е удовлетворение не само за специалиста, а за цялата фирма.
Когато партидите от натурални продукти намерят прием в цял свят и прославят не само фирмата, а страната ни, и знаеш, че зад тази партида стои работата на парфюмериста - нима това не е удовлетворение.
Заплащането
Заплащането е като на всеки технолог, който работи във фирмата.
Планове за развитие
Вече е късно да планирам - достатъчно съм работила и като парфюмерист, и като козметолог. Опитът и знанията, които имам, предавам с удоволствие на млади специалисти, които искат по-бързо да навлязат в професията.
Моите източници на информация
Информацията е много важна, но човек трябва умело да я ползва. Семинари, срещи с представители на водещи световни фирми, специализации в чужди фирми - всичко това е от голяма полза, но непрекъснатото експериментиране, непрекъснатото усъвършенстване, са най-добрият помощник на специалиста.
Търсени умения
- Прецизност- Познания по химия
- Олфактивна (мирисова) памет
- Различаване на аромати
- Изключителна точност при работа
- Умения при съчетаване на аромати.
Тези, които притежават таланта да различават хиляди нюанси в ароматите и са превърнали това свое умение в професионално занимание, вече са твърде малко след оттеглянето от активна дейност на по-възрастните български парфюмерийни "носове".
Но професията е перспективна - козметичната индустрия в страната изпитва недостиг (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има специалност "Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката", където се подготвят инженер-технолози. Но ако искат да работят като парфюмеристи, завършилите я трябва след това да бъдат профилирано обучени, както и да запишат допълнителна магистратура. Това обаче също не е достатъчно.
Най-важен е талантът - изостреното обоняние, което позволява на човека-нос да различава и запомня съставките на уханието, да определя и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен анализ, както и познаването на хилядите натурално-ароматични продукти и синтетично-ароматични вещества, използвани във всекидневната дейност.
Уменията на парфюмериста отчасти могат да се сравнят с таланта на сомелиерите, казва изпълнителният директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Гергана Андреева. Според нея, ако искат да имат парфюмеристи в компанията си, собствениците на козметични фирми в страната трябва да предложат адекватна работна позиция и професионално развитие на младите таланти, както и високо заплащане, което парфюмеристите обяснимо очакват.
0 коментара