Професия: Парфюмерист

За професията разказва Диана Нешева, технолог иновации в "Българска роза" - Карлово

Диана Нешева    ©  Личен архив
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Наричат парфюма магия, а хората, които създават аромати - магьосници. Професията на парфюмериста обаче не е сред най-разпространените в България.

Тези, които притежават таланта да различават хиляди нюанси в ароматите и са превърнали това свое умение в професионално занимание, вече са твърде малко след оттеглянето от активна дейност на по-възрастните български парфюмерийни "носове".

Но професията е перспективна - козметичната индустрия в страната изпитва недостиг (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има специалност "Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката", където се подготвят инженер-технолози. Но ако искат да работят като парфюмеристи, завършилите я трябва след това да бъдат профилирано обучени, както и да запишат допълнителна магистратура. Това обаче също не е достатъчно.

Най-важен е талантът - изостреното обоняние, което позволява на човека-нос да различава и запомня съставките на уханието, да определя и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен анализ, както и познаването на хилядите натурално-ароматични продукти и синтетично-ароматични вещества, използвани във всекидневната дейност.

Уменията на парфюмериста отчасти могат да се сравнят с таланта на сомелиерите, казва изпълнителният директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Гергана Андреева. Според нея, ако искат да имат парфюмеристи в компанията си, собствениците на козметични фирми в страната трябва да предложат адекватна работна позиция и професионално развитие на младите таланти, както и високо заплащане, което парфюмеристите обяснимо очакват.

Визитка

Диана Нешева е завършила "Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика" във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив (сега Университет по хранителни технологии). От 1974 г. работи в "Българска роза" - Карлово. Печелила е конкурс за научен сътрудник в Университета по хранителни технологии, специализирала е в Германия.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.