Професия: Парфюмерист
За професията разказва Диана Нешева, технолог иновации в "Българска роза" - Карлово
Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Тези, които притежават таланта да различават хиляди нюанси в ароматите и са превърнали това свое умение в професионално занимание, вече са твърде малко след оттеглянето от активна дейност на по-възрастните български парфюмерийни "носове".
Но професията е перспективна - козметичната индустрия в страната изпитва недостиг (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има специалност "Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката", където се подготвят инженер-технолози. Но ако искат да работят като парфюмеристи, завършилите я трябва след това да бъдат профилирано обучени, както и да запишат допълнителна магистратура. Това обаче също не е достатъчно.
Най-важен е талантът - изостреното обоняние, което позволява на човека-нос да различава и запомня съставките на уханието, да определя и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен анализ, както и познаването на хилядите натурално-ароматични продукти и синтетично-ароматични вещества, използвани във всекидневната дейност.
Уменията на парфюмериста отчасти могат да се сравнят с таланта на сомелиерите, казва изпълнителният директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" Гергана Андреева. Според нея, ако искат да имат парфюмеристи в компанията си, собствениците на козметични фирми в страната трябва да предложат адекватна работна позиция и професионално развитие на младите таланти, както и високо заплащане, което парфюмеристите обяснимо очакват.
Визитка
Диана Нешева е завършила "Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика" във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив (сега Университет по хранителни технологии). От 1974 г. работи в "Българска роза" - Карлово. Печелила е конкурс за научен сътрудник в Университета по хранителни технологии, специализирала е в Германия.Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.