Професия: Уролог
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Професия: Уролог

Професия: Уролог

За професията разказва д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология и медицински директор на "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда"

6213 прочитания

© Надежда Чипева


Годината е 2020, а роботизираната хирургия вече е част от съвременното оперативно лечение. Технологията осигурява прецизност при работа и щади пациента, което спомага за многократно по-бързото му възстановяване след операция. Една от най-модерните медицински специалности е урологията. Отвъд традиционните процедури специалистите по урология в България имат възможност да работят с лазерна и роботизирана апаратура. С такава технология разполага "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда", където начело на отделението по урология е д-р Калоян Давидов. От края на 2018 г. екипът му работи с най-прецизната хирургична техника - роботът Da Vinci.

Операциите на д-р Давидов с робота Da Vinci вече са над 250. Той обаче предпочита да го нарича инструмент, а не робот, защото операциите не са автоматизирани. Макар хирургът да е на повече от метър разстояние от пациента, той управлява машината, която прецизно изпълнява движенията на ръцете му. Роботът всъщност представлява две машини - едната са инструментите, които са в тялото на пациента, а другата е конзолата, през която хирургът ги управлява. За целта той поставя на конкретни места ръцете, ходилата и главата си, а през два окуляра вижда отблизо и триизмерно полето си на работа. Прецизните движения, които хирургът извършва с Da Vinci, ясната картина в комбинация с липсата на големи разрези и почти липсваща кръвозагуба спомагат за много по-бързото възстановяване на пациента.

Високотехнологичните и модерни оперативни методи в урологията правят специалността интересна за младите специалисти, а по думите на Давидов и много разнообразна. Така често може да се случи в един ден хирурзите да нямат две еднакви операции, което поддържа интереса към професията. Затова и с модернизирането на специалността се увеличава и търсенето на специалисти, които да продължат да развиват урологията на световно ниво.

Визитка

Д-р Калоян Давидов е началник на отделението по урология и медицински директор на "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда". Той завършва медицина през 1994 г. в Медицински университет - София. Още по време на обучението си влиза в отделението по урология и работи като медицинска сестра. По думите му именно това е периодът, когато разбира, че иска да специализира урология. Така и става, през 2000 г. взима специалност. След завършването си той работи в УМБАЛ "Александровска". Давидов става част от тогава МБАЛ "Токуда болница София" още от самото й начало и заедно с колеги създават отделението по урология. Специализирал е неколкократно в болниците на д-р Токуда в Япония, както и в университета в Патра, Гърция и Кеймбридж във Великобритания. През 2016 г. Давидов получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. д-р Давидов е медицински директор на МБАЛ "Токуда болница София", вече "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда".

Моята професия

Урологията е може би една от най-модерните и иновативни специалности в медицината. Младите колеги с интерес към динамичната и модерната медицина вероятно веднага биха се влюбили в специалността.

В годините урологията еволюира изключително много. Нивото на специалността в България вече е каквото е навсякъде по света. Младите специалисти например в рамките на 10 дни в операционната тук ще видят много и различни случаи и методи, каквито биха видели и във водещите центрове в Европа и по света. Имало е дни, в които имаме по 11 операции и няма две еднакви между тях. От малки операции, до роботизирана хирургия и големи процедури.

Моето образование и умения

Завършил съм столична гимназия, a след това медицина в Mедицински университет - София. Пътят ми в урологията започна като доброволец в един от урологичните кабинети на МБАЛ "Александровска". В края на трети курс започнах да работя там като медицинска сестра и продължих повече от две години, което ми беше изключително полезно.

Специализирах урология в катедрата по урология, тогава специализацията беше 4 години. След това станах редови лекар в УМБАЛ "Александровска" в отделението по урология. Впоследствие спечелих и асистентски конкурс. През 2006 г. дойде поканата от МБАЛ "Токуда болница София" да стана завеждащ урологията. Всички поканени бяхме млади и много ентусиазирани лекари и успяхме да направим наистина добро и модерно урологично отделение. Бяхме едни от първите, които започнаха лапароскопия в урологията преди 6-7 години. Вече има няколко центъра в страната, където се работи много добре.

Съвременната лазерна хирургия на простатата видях в университетската болница "Аденбрук" в "Кеймбридж". Веднага разбрах, че това е моята процедура, които искам да науча и да се развивам и в тази посока.

Моите задачи и отговорности

Всеки ден като отида на работа, първо минавам на визитация при пациентите. Следващата спирка е администрацията, защото съм и медицински директор на болницата. След това започват операциите, планирани за деня, които често са много и разнообразни. В четвъртъците имам основно прегледи. Денят ми е организирано хаотичен и никак не е скучно.

Нашата мисия има чисто икономическо измерение. Поддържаме работната сила, защото ако аз не си свърша работата добре, пациентът също няма да може да свърши своята, което би се отразило на обществото.

Нужните умения и опит

Няма универсална характеристика. Всичките ми сътрудници са различни и се справят много добре. Качеството, което може би всеки трябва да притежава, е издръжливост и любопитство. Също така способността да си поставиш цел за развитие в професията. В България все още няма стройна програма, в която може след определен срок да кажем, че младият специалист ще стане завършен съвременен уролог. Затова е много важно ученето в движение и проактивността, "да откраднеш занаята".

Моите предизвикателства

Основното предизвикателство е да не спреш да се усъвършенстваш и да не влезеш в комфортната си зона, защото специалността и необятна и винаги има какво ново и още да научиш.

Моите удовлетворения

Самото практикуване на професията и резултатите от работата ми. Да виждам спокойни пациентите, а колегите да виждам как израстват и се развиват урологията.

Заплатата

Стартовото заплащане не много впечатляващо и това не е само в България. Тук би могло да се каже, че стартовата заплата е около 1000 лв. Заплащането зависи от това в коя болница работи колегата и каква е специалността му.

Моментът, в който може да се очаква сериозно нарастване на дохода, е напред в медицинската кариера. Професията изисква огромна инвестиция на усилия, обучение, трупане на знания и опит до момента, когато един лекар може да си позволи по-висок стандарт.

Бих посъветвал младите хора, които имат желание да се занимават с медицина, да не се отчайват и да не гледат само на Запад. Като абсолютна стойност заплатите там са по-високи, но да не забравяме и разходите. Във Великобритания 2 хил. паунда е месечният доход на един специализант по урология в първите му години. Бих казал, че колегите, които остават тук, могат да се чувстват по-добре с дохода, който ще получават след време.

Не на последно място човек влиза в медицинската професия не за да забогатее, тръгваме по този път, движени от други мотиви и идеали.

Моите планове за кариерно развитие

Нови методи има и винаги ще има. Започнахме работа с робота в края на 2018 г. и има вече направени над 250 роботизирани процедури.

За мен предстои ново предизвикателство от гледна точка на това, че болницата стана част от медицинския факултет на Софийския университет и скоро ще имам първи студенти, от което много се вълнувам. Бих се опитал да ги направя част от процеса на работа. Да видят сухата материя за четене в действие. Искам да ги науча, че да бъдеш лекар не е просто да оперираш, а е процес - от приемането на пациента до изписването му, което освен всичко е и екипна работа.

Моите източници на информация

Сериозен източник на информация за мен са малките експертни срещи, които си организираме в европейски формати. Срещаме се с колеги от една и съща специалност. Във времето всеки от тях среща нова трудност, ново усложнение, направил е нещо по-добро. В приятелска атмосфера си обменяме информация и се връщаме към работата ни с нови идеи. Интернет, разбира се, също помага много - има множество процедури с видеа, изображения и т.н.

Търсени умения

- Медицинско образование

- Издръжливост

- Любопитство

- Проактивност
Годината е 2020, а роботизираната хирургия вече е част от съвременното оперативно лечение. Технологията осигурява прецизност при работа и щади пациента, което спомага за многократно по-бързото му възстановяване след операция. Една от най-модерните медицински специалности е урологията. Отвъд традиционните процедури специалистите по урология в България имат възможност да работят с лазерна и роботизирана апаратура. С такава технология разполага "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда", където начело на отделението по урология е д-р Калоян Давидов. От края на 2018 г. екипът му работи с най-прецизната хирургична техника - роботът Da Vinci.

Операциите на д-р Давидов с робота Da Vinci вече са над 250. Той обаче предпочита да го нарича инструмент, а не робот, защото операциите не са автоматизирани. Макар хирургът да е на повече от метър разстояние от пациента, той управлява машината, която прецизно изпълнява движенията на ръцете му. Роботът всъщност представлява две машини - едната са инструментите, които са в тялото на пациента, а другата е конзолата, през която хирургът ги управлява. За целта той поставя на конкретни места ръцете, ходилата и главата си, а през два окуляра вижда отблизо и триизмерно полето си на работа. Прецизните движения, които хирургът извършва с Da Vinci, ясната картина в комбинация с липсата на големи разрези и почти липсваща кръвозагуба спомагат за много по-бързото възстановяване на пациента.

Високотехнологичните и модерни оперативни методи в урологията правят специалността интересна за младите специалисти, а по думите на Давидов и много разнообразна. Така често може да се случи в един ден хирурзите да нямат две еднакви операции, което поддържа интереса към професията. Затова и с модернизирането на специалността се увеличава и търсенето на специалисти, които да продължат да развиват урологията на световно ниво.

Визитка

Д-р Калоян Давидов е началник на отделението по урология и медицински директор на "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда". Той завършва медицина през 1994 г. в Медицински университет - София. Още по време на обучението си влиза в отделението по урология и работи като медицинска сестра. По думите му именно това е периодът, когато разбира, че иска да специализира урология. Така и става, през 2000 г. взима специалност. След завършването си той работи в УМБАЛ "Александровска". Давидов става част от тогава МБАЛ "Токуда болница София" още от самото й начало и заедно с колеги създават отделението по урология. Специализирал е неколкократно в болниците на д-р Токуда в Япония, както и в университета в Патра, Гърция и Кеймбридж във Великобритания. През 2016 г. Давидов получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. д-р Давидов е медицински директор на МБАЛ "Токуда болница София", вече "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.