Професия: Уролог

За професията разказва д-р Калоян Давидов, началник на отделението по урология и медицински директор на "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годината е 2020, а роботизираната хирургия вече е част от съвременното оперативно лечение. Технологията осигурява прецизност при работа и щади пациента, което спомага за многократно по-бързото му възстановяване след операция. Една от най-модерните медицински специалности е урологията. Отвъд традиционните процедури специалистите по урология в България имат възможност да работят с лазерна и роботизирана апаратура. С такава технология разполага "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда", където начело на отделението по урология е д-р Калоян Давидов. От края на 2018 г. екипът му работи с най-прецизната хирургична техника - роботът Da Vinci.

Операциите на д-р Давидов с робота Da Vinci вече са над 250. Той обаче предпочита да го нарича инструмент, а не робот, защото операциите не са автоматизирани. Макар хирургът да е на повече от метър разстояние от пациента, той управлява машината, която прецизно изпълнява движенията на ръцете му. Роботът всъщност представлява две машини - едната са инструментите, които са в тялото на пациента, а другата е конзолата, през която хирургът ги управлява. За целта той поставя на конкретни места ръцете, ходилата и главата си, а през два окуляра вижда отблизо и триизмерно полето си на работа. Прецизните движения, които хирургът извършва с Da Vinci, ясната картина в комбинация с липсата на големи разрези и почти липсваща кръвозагуба спомагат за много по-бързото възстановяване на пациента.

Високотехнологичните и модерни оперативни методи в урологията правят специалността интересна за младите специалисти, а по думите на Давидов и много разнообразна. Така често може да се случи в един ден хирурзите да нямат две еднакви операции, което поддържа интереса към професията. Затова и с модернизирането на специалността се увеличава и търсенето на специалисти, които да продължат да развиват урологията на световно ниво.

Визитка

Д-р Калоян Давидов е началник на отделението по урология и медицински директор на "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда". Той завършва медицина през 1994 г. в Медицински университет - София. Още по време на обучението си влиза в отделението по урология и работи като медицинска сестра. По думите му именно това е периодът, когато разбира, че иска да специализира урология. Така и става, през 2000 г. взима специалност. След завършването си той работи в УМБАЛ "Александровска". Давидов става част от тогава МБАЛ "Токуда болница София" още от самото й начало и заедно с колеги създават отделението по урология. Специализирал е неколкократно в болниците на д-р Токуда в Япония, както и в университета в Патра, Гърция и Кеймбридж във Великобритания. През 2016 г. Давидов получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. д-р Давидов е медицински директор на МБАЛ "Токуда болница София", вече "Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда".

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар