Професия: Експерт "Информационни системи в човешките ресурси"

За професията разказва Боряна Божкова, "Експерт информационни системи в човешките ресурси" в "Теленор"

Може да звучи малко абстрактно, но ролята на специалиста по информационни системи в човешките ресурси е ключова в една компания.

Позицията е свързана с изграждането, въвеждането и поддържането на инфраструктурата от системи за управление на човешките ресурси. Ролята на този експерт е ключова поради все по-засилващата се необходимост от такъв тип цялостни решения при управлението на човешкия капитал във всяка организация. Заедно с темпа на развитие на информационните технологии и динамиката на пазара на труда нараства и потребността от далеч по-гъвкави системи, способни да проследяват и консолидират в едно целия "житейски цикъл" на всеки от служителите в компанията (от неговото кандидатстване до приключване на отношенията с дадения работодател). Съвременните информационни системи за управление на човешките ресурси представляват много повече от софтуер за изчисляване на възнаграждение и удръжки на данъци и осигуровки. Те са интегрирани платформи, включващи различни модули като целеполагане, проследяване на изпълнението и ефективността, оценка на представянето на даден служител, неговото кариерно и професионално развитие и т.н. Освен намаляването на разходите и възможностите за грешки чрез редицата варианти за автоматизация, които те предлагат, тези системи играят и ключова роля в битката за таланти. С тяхна помощ става далеч по-лесно идентифицирането и задържането на топ талантите, способни да допринесат за успешното и устойчиво развитие на всяка една компания. А всяка компания на свой ред има нужда от експерт, който, познавайки нейните специфични нужди, да съумее да ги преведе на езика на информационните технологии и обратното, така че да бъде избран и приложен възможно най-оптималният вариант.

Визитка

Боряна Божкова е бакалавър по "Информатика" и магистър по "Управление на човешките ресурси". Комбинацията на двете специалности се оказва успешен избор, който се отплаща. Била е консултант в българска IT компания по внедряване на софтуер за управление на човешките ресурси, преди да приема поканата да работи за "Глобул".

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал