🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Експерт "Информационни системи в човешките ресурси"

За професията разказва Боряна Божкова, "Експерт информационни системи в човешките ресурси" в "Теленор"

Боряна Божкова    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може да звучи малко абстрактно, но ролята на специалиста по информационни системи в човешките ресурси е ключова в една компания.

Позицията е свързана с изграждането, въвеждането и поддържането на инфраструктурата от системи за управление на човешките ресурси. Ролята на този експерт е ключова поради все по-засилващата се необходимост от такъв тип цялостни решения при управлението на човешкия капитал във всяка организация. Заедно с темпа на развитие на информационните технологии и динамиката на пазара на труда нараства и потребността от далеч по-гъвкави системи, способни да проследяват и консолидират в едно целия "житейски цикъл" на всеки от служителите в компанията (от неговото кандидатстване до приключване на отношенията с дадения работодател). Съвременните информационни системи за управление на човешките ресурси представляват много повече от софтуер за изчисляване на възнаграждение и удръжки на данъци и осигуровки. Те са интегрирани платформи, включващи различни модули като целеполагане, проследяване на изпълнението и ефективността, оценка на представянето на даден служител, неговото кариерно и професионално развитие и т.н. Освен намаляването на разходите и възможностите за грешки чрез редицата варианти за автоматизация, които те предлагат, тези системи играят и ключова роля в битката за таланти. С тяхна помощ става далеч по-лесно идентифицирането и задържането на топ талантите, способни да допринесат за успешното и устойчиво развитие на всяка една компания. А всяка компания на свой ред има нужда от експерт, който, познавайки нейните специфични нужди, да съумее да ги преведе на езика на информационните технологии и обратното, така че да бъде избран и приложен възможно най-оптималният вариант.

Визитка

Боряна Божкова е бакалавър по "Информатика" и магистър по "Управление на човешките ресурси". Комбинацията на двете специалности се оказва успешен избор, който се отплаща. Била е консултант в българска IT компания по внедряване на софтуер за управление на човешките ресурси, преди да приема поканата да работи за "Глобул".

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.