Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Професия: Урбанист

За професията разказва Нурхан Реджеб, управител на студиото за градско планиране и дизайн place.make

Професията урбанист е една от новите у нас. Корените ѝ са свързани с Великобритания и САЩ, където още в началото на миналия век осъзнават необходимостта от комплексен подход относно "градското планиране" и свързаното с него процеси. В България институционализирането на професията става през 2002 г., когато е открита първата бакалавърска програма по урбанизъм.

Урбанистите са хората, които превеждат сложните политики за развитие на градовете чрез аналитични инструменти и данни на достъпен и разбираем език както за гражданите, така и за политиците. Те играят ролята на медиатор и балансьор, чиято най-важна и водеща ценност трябва да бъде публичният интерес.

Основното им предизвикателство е да адаптират съществуващите градове и системи към промените, да задават въпроси и да намира решения чрез различни инструменти. Те трябва да намират баланса между нуждите на общностите и другите заинтересовани страни в процеса на развитие - администрация, управляващи и инвеститори. В наши дни за това много помага по-активното гражданско общество.

Визитка

Нурхан Реджеб завършва магистърската и бакалавърската си степен по урбанизъм в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Неговата страст за публичните пространства и застроената среда го отвеждат във Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ), където се дипломира като магистър по градски дизайн. Там той е стипендиант по програмата на фондация "Фулбрайт" в периода 2012-2013 г. Допълнителни специализации има в Ирландия (Университетски колеж Дъблин) и Китай (университет "Тонгджи", Шанхай).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове