🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Dev Оperations инженер

За професията разказва Юлиян Славчов, Dev Operations инженер – Build екип в Milestone Systems

Юлиян Славчов    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната общност не е напълно единодушна за това какво точно представлява DevOps - дали е култура или нова работна позиция; дали е начин за организиране на разработката или начин на мислене. Най-общо казано, DevOps е практиката Devs (програмисти) и Ops (системни администратори) да работят много близко заедно, като обменят най-добрите си практики. Освен това DevOps е движение, което проповядва по-доброто сътрудничество между софтуерните инженери и системните администратори, както и оптимизира процеса на работа и води до по-сигурни, стабилни и издръжливи системи. Така също е набор от софтуерни инструменти, които софтуерните инженери и системните администратори ползват, за да подобрят работата си заедно. Основната характеристика на DevOps се изразява в подкрепа на процеса на автоматизация и съблюдаване на всяка стъпка в процеса на софтуерна разработка - от интеграция, тестване и пускане на пазара до инфраструктурен мениджмънт.

В концепцията на DevOps разработката и ИТ операциите не са разделени, а взаимно зависими, като интеграцията на тези дейности помага на компаниите да произвеждат софтуер и ИТ услуги по-бързо, с чести обновления. На DevOps може да се гледа като на съчетание от няколко методологии - Agile, управление на операции (Systems Thinking & Dynamics), теория на ограниченията, Lean и управление на ИТ услуги. Чрез дебати в общността тези методологии се обединиха, раждайки философията на DevOps.

Визитка

Юлиян Славчов се присъединява към екипа на Milestone Systems в българския офис на датската компания като първия представител на Build екипа (Dev Operations) в страната на позиция стажант преди повече от 3 години. На практика вторият по големина R&D офис на фирмата се намира София.

Юлиян успешно развива позицията от нула за България, като през годините се наемат още колеги на Юлиян в екипа. Към момента той е отговорен за цялостната координация и конфигурирането на системи, спомагащи да улеснят работата с продуктите на компанията. Интеграцията на продукта за видеонаблюдение на Milestone Systems е използвана по време на европредседателството в софийското метро, за борба с престъпността в няколко полицейски структури отвъд океана, граничен контрол по сухопътните граници, както и на големи международни летища.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.