Новата нормалност на пазара на труда

Пандемията от коронавируса накара много компании и служители да сменят кардинално работния си ритъм

Работа от вкъщи, гъвкава заетост, виртуални оперативки - така ще остане в историята тази година за пазара на труда. Причината е една - пандемията от коронавируса накара много компании и служители да сменят кардинално работния си ритъм. В условията на несигурност заради все още неразрешения здравен проблем изборът на професия и търсенето на промяна се превръщат в още по-отговорна задача.

Вече няма да е достатъчно да се посветите само на призванието си, ще трябва да обърнете внимание и на промените на пазара на труда, които на практика ще засегнат почти всички професии и бизнеси. Ще трябва да сте наясно, че гъвкавото работно време и дистанционната работа ще се превърнат в стандарт.

Следването в университет или преквалификация ще става и онлайн, което също изисква по-различна нагласа - и за преподавателите, и за студентите.

В условията на променен пазар на труда ще трябва да търсите в кои сектори и професии са новите възможности, както и какви умения ще изискват те и как можете да се подготвите за новите предизвикателства при търсенето на работа.

Разбира се, глобалната криза не трябва само да ви плаши. Тя е и възможност за милиони млади, а и не толкова млади хора да действат умно.

Въпреки проблемите заради коронавируса за сектори като авиационния и производството на автомобили те ще останат привлекателни. Може да разберете повече за професии като авиоинженер и тест инженер, които на пръв поглед изглеждат сложни, но може да ви грабнат.

Програмирането и софтуерът са необятни, но продължават да се развиват - професии като софтуерен консултант с React и Go програмист са доказателство за това.

Интериорен дизайнер може да ви звучи претенциозно, но не забравяйте, че всеки дом и пространство имат нужда, освен да са красиви, и да са функционални.

Проверете и каталога с работодателите в края на книжката, които също търсят вас - предприемчиви и знаещи хора. А след време може да разкажем и историята на вашия кариерен път, която започва от днес.

Екипът на сп. "Моята кариера"