Професия: Тест инженер

За професията разказва Антоанета Антова-Георгиева, ръководител на отдела по системно тестване в Bosch

Антоанета Антова-Георгиева
Антоанета Антова-Георгиева
Антоанета Антова-Георгиева    ©  Лилия Йотова
Антоанета Антова-Георгиева    ©  Лилия Йотова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В основата на създаването на софтуерен продукт стои работата на програмистите. Разработката обаче не може да бъде пусната на пазара, ако не е минала през проверка на тестови инженери, особено ако става въпрос за автомобилната индустрия. Въпреки това те често остават в сянката, защото ако работата на програмистите е да създават софтуерен продукт, то фокусът на тестовите инженери е да намират евентуални грешки в него. И двете професионални направления обаче имат обща цел и отговорност - да пуснат на пазара работещо технологично решение.

Именно вглеждането в детайлите и досегът с високите технологии провокират интереса на Антоанета Антова-Георгиева към професията тестов инженер. След като завършва "Комуникационна техника и технологии" в Техническия университет в София обаче, няма много възможности за работа в тази област. Близо 10 години по-късно тя започва работа като младши тестов инженер и минава през всички нива на кариерното развитие. Сега е една от двете жени - ръководители на инженерни отдели в центъра на Bosch в София, а фокусът й са технологиите за автомобилната индустрия. Разработка на екипа на Bosch например са таблата в някои бусове, като по думите на Антоанета Антова-Георгиева почти няма нещо в тях, което да не е тествала.

Екипът от тест инженери също пише код, близък по сложност до този на софтуерните разработчици. В случай че бъде открита грешка, те трябва да разяснят в детайли на какво се дължи тя и да дадат упътвания на програмистите. Затова Антоанета Антова-Георгиева определя работата си като контролирано деструктивна дейност, която дава възможност да се подобри качеството на устройствата, и провокира допълнителни идеи за подобряване на устойчивостта им. Така дори след 15 години в професията досегът до нови технологии и разучаването им продължават да вълнуват Антоанета Антова-Георгиева. Опитът обаче трябва да се споделя, затова една от целите й сега е да работи по проекти, с които да даде възможност на повече жени да се развиват в IT сферата.

Визитка

Антоанета Антова-Георгиева е ръководител на отдела за системно тестване в инженерния център на Bosch. Центърът в София участва в разработването на над 40 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Тя е сертифициран тест мениджър и в продължение на над 15 години работи в сферата на софтуерно и системно тестване, основно за автомобилната индустрия. Започва кариерата си като младши тест инженер и през годините преминава през различни нива в професията, като сред компаниите, в които е работила, са Johnson Controls, Visteon Corporation и Luxsoft. През 2019 г. е назначена за ръководител на екип от 40 души в инженерния център на Bosch.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.