Професия: Системен инженер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Професия: Системен инженер

Бисер Дешков

Професия: Системен инженер

За професията разказва Бисер Дешков, системен инженер в отдел "Сигурност и автоматизация" на "Телелинк инфра сървисис"

Кирил Кирчев
6842 прочитания

Бисер Дешков

© Цветелина Белутова


Професията системен инженер е една от най-важните в сферата на системите за сигурност, особено в днешно време, когато защитеността на хората, на бизнесите и цели държави е по-важна от всякога.

Системните инженери поставят основите на всяка система, задават нейното поведение и имат ключова роля през целия цикъл по изграждането й. Те дефинират всеки процес като част от цялостното функциониране на конкретната система - от концепцията до поддръжката на готовото решение, комуникират важна информация между всички заинтересовани страни по даден проект - представители на клиента, търговски отдел, мениджърите на проекта, екипа отговорен за техническото изпълнение, както и с хората, които впоследствие ще експлоатират и поддържат системите. Затова са нужни не само технически, но междуличностни умения и качества.

Уникалното в тази професия е, че тя помага за разрешаването на мащабни проблеми, които променят живота на всеки човек. Системните инженери могат да намерят поле за изява във всяка индустрия - от разработването на софтуер и роботиката до нанотехнологиите или гражданското инженерство.

Визитка

Бисер Дешков е възпитаник на Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи (ПГ по КТС) в гр. Правец. След като завършва висшето си образование във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", се специализира в изграждането на охранителни системи, работейки пет години като проектен мениджър". През ноември 2018 г. се присъединява към екипа на "Телелинк инфра сървисис" като системен инженер в отдел "Сигурност и автоматизация".

Моята професия

Моята професия е свързана с проектиране и интегриране на системи за сигурност и наблюдение, както и разработване на софтуерни решения за управление на "умни сгради". Целта е използваните системи да си взаимодействат по най-ефективния начин, така че да се осигурят комфорт, сигурност и ниски оперативни разходи. Aз участвам активно във всяка фаза на проекта - концепция, анализ на проблеми, архитектура на системата, дизайн, внедряване и поддръжка. В "Телелинк инфра сървисис" имам изключителната възможност да работя не само с клиенти в частния сектор, но и по мащабни проекти за изграждане на критична инфраструктура с обществено значение.

Моето образование и умения

В България няма университет, от който да се дипломираш като системен инженер. Основната предпоставка за успешна кариера в тази професия са знанията и опитът в различни области - компютърни науки, инженерни принципи и математически анализ.

Аз започнах от ПГ по КТС в гр. Правец, където получих много повече от качествено образование. Запалих се по технологиите, запознах се с много хора от цяла България и развих полезни навици, които остават за цял живот. След това продължих в Професионалния колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец" в София със специалност "Организация и тактика на охранителната дейност". Висшето си образование завърших във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - филиал Смолян, първо бакалавър - "Национална сигурност", след това магистър - "Съдебно-криминалистични експертизи". Всяка специалност ми даде комплекс от знания, среда, където обменяхме идеи, и стимул да продължа да се развивам.

За да си добър в работата си като системен специалист, не може да спреш да учиш. Светът се променя всеки ден и трябва не просто да бъдеш в крак с новостите, но и ти самият да водиш към тях.

Моят път дотук

Още след като завърших колежа по охрана и сигурност, започнах да си търся работа, в която да мога да приложа научените знания. Така попаднах на фирма, която се занимава с изграждане на охранителни системи. Щастлив съм, че за пет години работа там научих всичко необходимо за различните системи за сигурност и се запознах с цялостния процес, който извършва една компания в тази дейност. Обмислях да продължа развитието си в чужбина, но реших да остана в България, защото вярвах, че ще намеря компания на международно ниво. Така през ноември 2018 г. се присъединих към екипа на "Телелинк инфра сървисис".

Моите задачи и отговорности

За тези почти две години досега надградих доста. В компанията рядко се работи по сходни проекти, всеки е различен от предходния, което прави моята работа динамична, много интересна и предизвикателна. Досега съм участвал в изграждането на системи за измерване температурата на тялото, за ранно засичане на пожари, за подобряване на безопасността на труд, за управление на сгради и други подобни решения.

Имам различни отговорности във всяка фаза на проекта. В предпродажбения етап изготвям техническата документация и техническото предложение, на базата на които се определя и бюджетът. Избират се всички компоненти на оборудването и функционалностите на софтуера, които да бъдат включени. Определя се и начинът на интеграция между тях, така че да отговаря на подадените изисквания. Много често клиентите не познават добре новите технологии в областта на сигурността. Тук е моята роля заедно с колегите от търговския отдел - да ги представим и да ги убедим в техните предимства по разбираем начин.

След като приключи предпродажбената част, участвам активно в разработването и тестването на решенията. За мен това е най-интересната и креативна част от проекта - обединяването на отделните системи в една. В това е моята сила. На този етап изследвам детайлно всеки компонент и проблем, правя анализ на избраното оборудване и тествам всички системи, за да сме сигурни, че работят поотделно и заедно.

В последната фаза на проекта обучавам служителите на нашите клиенти и осигурявам технически съпорт при необходимост.

Нужните умения и опит

Този опит по реални проекти е безценен и формира ценни умения.

Според мен най-важните от тях за един системен инженер са да бъде търпелив и упорит, аналитичен и комуникативен. Търпелив и упорит, защото колкото по-комплексна е системата, толкова по-дълъг и "тежък" е проектът. Аналитичен, за да може да изследва даден въпрос от всички възможни аспекти, проактивно да търси решения на проблеми, които все още не са възникнали. И комуникативен, тъй като не всеки разбира това, което прави системният инженер. Необходимо е той да умее да си сътрудничи добре и с хора, които не са инженери. В това отношение съм облагодетелстван - над 80% от колегите във фирмата имат инженерно образование и това доста улеснява общуването помежду ни.

И не на последно място, много е важно човек да не се страхува от непознатото и да има желание да влиза в дълбоките води. Лично мен това ме зарежда и ме кара все повече да обичам работата си.

Моите предизвикателства

Най-голямото ми предизвикателство е да балансирам между работата с хора и работата с машини. В тази професия трябва еднакво добре да се справяш и с двете. Затова е важно да поддържаш на най-високо ниво едновременно техническите си познания, както и да развиваш междуличностните си качества, което невинаги е лесно. Компанията ни помага в това отношение. Дава достъп до специализирани обучения, но винаги трябва да има вътрешно желание и мотивация да участваш.

Моите удовлетворения

От друга страна, сложността и затрудненията по проектите ме провокират, често изваждат от мен неподозирани възможности, срещнат ме и с различни хора, мотивират ме да науча нещо ново. И накрая чувството от това, че съм намерил най-доброто решение, е незаменимо, от това, че виждам как отделните компоненти и интегрираните комплексни решения работят успешно в едно. Като се прибави и благодарността на клиента, вътрешното ми удовлетворение се засилва още повече. Аз обичам работата си. Истински се наслаждавам на това, което правя.

Заплатата

Заплащането на моята професия обичайно е малко над средното за компании, ориентирани към инфраструктурни проекти. Много зависи от натрупания опит и конкретните резултати, които постигаш.

Моите планове за кариерно развитие

За да работиш в компания като "Телелинк инфра сървисис", трябва да си с нагласата постоянно да научаваш нови практики и технологии. Секторът се развива много динамично и това налага да се адаптираш бързо. Затова бих искал да продължа с надграждането на техническите си познания в областта на новите технологии за сигурност. Тъй като компанията ме подкрепя, бих се сертифицирал и в областта на сървърните виртуализации. Стремя се да предавам своите знания и на други колеги в компанията. По този начин се чувствам още по-полезен.

Моите източници на информация

Като сравнително млад специалист най-много научавам от всекидневната работа. За щастие партньорите, с които работим, организират специализирани обучения за нас, за да може да се запознаем в детайли с предлаганите от тях системи и решения и да може да извлечем максимума от тях. В допълнение, в компанията регулярно се провеждат обучения за меки умения.

Търсени умения:

- задълбочени познания в областта на математиката, компютърните науки и информационните технологии

- технически познания в областта на мрежите, сървърите и специфични софтуери

- способност да виждаш голямата картина, като в същото време обръщаш сериозно внимание на детайлите

- умение да управляваш проект от край до край

- аналитични умения и способност да предвиждаш какво може да се случи

- силни комуникационни умения и умение да работиш в екип

- търпение, постоянство и упоритост.
Професията системен инженер е една от най-важните в сферата на системите за сигурност, особено в днешно време, когато защитеността на хората, на бизнесите и цели държави е по-важна от всякога.

Системните инженери поставят основите на всяка система, задават нейното поведение и имат ключова роля през целия цикъл по изграждането й. Те дефинират всеки процес като част от цялостното функциониране на конкретната система - от концепцията до поддръжката на готовото решение, комуникират важна информация между всички заинтересовани страни по даден проект - представители на клиента, търговски отдел, мениджърите на проекта, екипа отговорен за техническото изпълнение, както и с хората, които впоследствие ще експлоатират и поддържат системите. Затова са нужни не само технически, но междуличностни умения и качества.

Уникалното в тази професия е, че тя помага за разрешаването на мащабни проблеми, които променят живота на всеки човек. Системните инженери могат да намерят поле за изява във всяка индустрия - от разработването на софтуер и роботиката до нанотехнологиите или гражданското инженерство.

Визитка

Бисер Дешков е възпитаник на Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи (ПГ по КТС) в гр. Правец. След като завършва висшето си образование във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", се специализира в изграждането на охранителни системи, работейки пет години като проектен мениджър". През ноември 2018 г. се присъединява към екипа на "Телелинк инфра сървисис" като системен инженер в отдел "Сигурност и автоматизация".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK