Професия: Go програмист

За професията разказва Иван Боршуков, лидер на екип "Бизнес системи" в "Хаос груп"

Иван Боршуков    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да си софтуерен инженер, използващ Go, е интересно и вълнуващо, защото този език набира все повече популярност в последно време, особено при разработката на облачни приложения. Използва се от най-големите компании в света като Google и Facebook, както и от много други по-малки. Друг интересен факт е, че голяма част от най-популярните проекти с отворен код за последните години също са разработени с Go. Това дава възможност на човек да придобие представа за множеството различни направления, в които езикът се използва успешно.

Макар да наричат себе си програмисти, тази работа по-точно се описва като софтуерни инженери. Програмирането се състои в писането на софтуерен код, докато инженерството включва и управляването на този код по време на неговия живот. Всеки инженер се интересува не само от кода, написан днес, но и от това как той ще бъде поддържан във времето и какво ще се случи при всяка промяна на изискванията.

Софтуерният инженер прилага принципи и практики във времето, като прави дизайн, строи, поддържа, тества и оценява софтуерни продукти.

Визитка

Иван Боршуков е част от екипа на "Хаос груп" вече повече от 3 години. Занимава се с разработка на софтуер, който е животоподдържащ за бизнеса на компанията.

Започвайки като програмист, Иван натрупва опит и експертиза относно бизнес процесите в компанията и разработката на Go приложения, което му позволява успешно да премине към ролята на технически ръководител на някои от критично важните за бизнеса на компанията проекти. В това число влизат лицензионният софтуер, както и цялата екосистема за онлайн търговия, изградена от компанията. В момента Иван е лидер на екип "Бизнес системи" в компанията.

Той е един от активните участници в потребителската група на Go в България и заедно със съмишлениците си организира срещи за обмяна на опит и информация по темата.

Самият той работи активно за запознаване с Go на младите хора. Преподава програмиране с Go в Нов български университет. Заедно със свои колеги води курсове и във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски", както и други курсове, въвеждащи в Golang.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар