Професия: Софтуерен консултант с React

За професията разказва Станимир Тодоров, старши софтуерен консултант във VMware

Станимир Тодоров    ©  Капитал
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

React се позиционира като де факто стандарт за реализиране на потребителски интерфейс за уеб приложения през последните няколко години. Създаден от екипа на Facebook, за да реши техните проблеми по елегантен начин, React със своята лекота и бързина става любим инструмент на много разработчици. Както глобално, така и в ИТ сектора у нас, React е сред най-предпочитаните уеб решения от компаниите.

Всичко това е предпоставка за търсене на добре подготвени специалисти и превръща React в следващата стъпка от развитието на един Front-End разработчик. Това е и причината "Телерик Академия" да организира първия цялостен практически курс по React. Програмата започва през октомври и е за програмисти с поне една година опит, които искат да надградят уменията си и да минат едно ниво напред в кариерата си.

Какво още прави ролята на React разработчика толкова важна? За да се създаде успешен потребителски интерфейс, който е полезен на потребителите, е необходимо да се премине през различни етапи. Започва се от анализирането на изискванията на потребителите и тяхното планиране. След това създаване на прототип и дизайн. Последната, но не по важност, стъпка е неговата реализация. По време на този процес участват различни роли, но като най-съществени са бизнес анализатор, UX/UI дизайнер и React разработчик.

React разработчикът участва във всички етапи и със своите знания, умения и опит е определящ за крайния резултат. Точно затова тази професия е критична за успеха на потребителския интерфейс, но е и една от предпоставките за кариерно израстване. Контактът с различни екипи, планирането и търсенето на решения за разнообразни потребителски нужди могат да развият техническите, личностните и управленските качества на разработчика. Някои от следващите кариерни стъпки могат да бъдат именно софтуерен консултант или архитект.

Визитка

Станимир Тодоров е старши софтуерен консултант във VMware и главен трейнър в програмата Telerik Academy Upskill React. Има повече от 13 години опит в софтуерната индустрия, израствайки до водещи позиции в международни компании. Изградил е над 5 големи екипа от разработчици с различни специализации - React, Angular, C# .NET, NodeJS и други. Ръководил е цялостното изграждане и развитие на множество успешни проекти, сред които и уеб приложение на React за оценяване на риска за пробив в корпоративна мрежа. Станимир е водил обучения за React разработчици, реализирали се успешно след курса. Той е сертифициран Scrum трейнър.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар