Държавните заплати растат повече от частните
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавните заплати растат повече от частните

Държавните заплати растат повече от частните

В края на декември средното брутно възнаграждение в публичния сектор достига 1628 лв., а в реалния - 1415 лв.

Вера Денизова
5687 прочитания

© Цветелина Белутова


Дори и през кризисната 2020 г. средната брутна работна заплата в страната продължава да расте, като достига 1468 лв. в края на декември. За разлика от предходни години обаче сега основен двигател на повишението е публичният сектор, показват данните на НСИ за последните месеци от миналата година.

Така през последното тримесечие на 2020 г. средното възнаграждение в обществения сектор нараства с 13.1%, а в частния с 8.1%.

Ръст по време на криза

Нивото на средните възнаграждения расте през цялата кризисна 2020 г. След първия локдаун през пролетта изведнъж темпът на прираст рязко спада до 3.3% увеличение през април спрямо същия месец на 2019 г., след това се възстановява, но водещ фактор стават заплатите в публичния сектор, чийто ръст след май устойчиво изпреварва този в частния сектор.

Така в края на декември средното брутно възнаграждение в публичния сектор достига 1628 лв. (ръст с 13.8% спрямо декември 2019 г.), докато в частния то е 1415 лв. (ръст с 9.1%).

Общо през четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението на наетите в сектор недвижими имоти - с 22.4%, и в "Хуманно здравеопазване и социална работа" и "Държавно управление" - по 18.5%.

Зад увеличението на възнагражденията освен пазарни стоят и някои административно наложени фактори. Един от тях е ръстът на минималната работна заплата, както и увеличеният минимален осигурителен праг за работещите в заведенията от средата на 2020 г. (в замяна на по-ниска ставка по ДДС). В обществения сектор пък продължи обещаното вдигане на заплатите на учителите до удвояването им, бяха увеличени заплати в администрация, на работещи в МВР и военни. Отделно от това правителството гласува допълнителен 30% ръст на възнагражденията на определени администрации, който влезе в сила от есента на 2020 г., както и допълнителен стимул за работещите на първа линия в борбата с вируса медици.

Съкращенията в засегнатите от кризата сектори продължават

За разлика от заплатите обаче броят на наетите по трудово и служебно правоотношение намалява с 60.3 хил., или с 2.6%, в края на декември в сравнение със същия месец на 2019 г. Най-голям спад на наетите през миналата година НСИ засича през май, когато работещите на трудов договор намаляват с 5.4% (или със 122 хил. души) на годишна база. Тогава заради първото затваряне на икономиката част от дружествата изживяха ликвиден шок и съкращаваха служители, които обаче след това наеха отново, като това се случи дори и в отделни компании от иначе добре развиващият се IT сектор.

Числата в края на годината са доста по-красноречиви и показват най-голям спад на работещите на трудов договор в секторите, които бяха засегнати от втората вълна на епидемията и които бяха затворени със заповед на здравния министър. Очаквано през декември 2020 г. работещите на договор в сектор хотелиерство и ресторантьорство намаляват с 25.9 хил., следвани от преработваща промишленост (-22.4 хил.), и търговия - спад с 9.2 хил. Най-голям ръст на наетите има в сектор здравеопазване и социални дейности, както и в IT сектора.

Част от загубените работни места в края на миналата година може да се дължат и на сезонни фактори, но съпоставката с последната предкризисна 2019 е невъзможна, тъй като НСИ е ревизирало данните за 2018 г. и е повишило базата. Така излиза, че почти през цялата 2019 г., когато пазарът на труда прегряваше, наетите на трудов договор са намалявали в сравнение със същите месеци на 2018 г.

Топ 3 по заплати

Ето и секторите с най-висока и най-ниска средномесечна официална брутна работна заплата през последните три месеца на 2020 г.

Най-високоплатени са:

- Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 3346 лв.;

- Финансови и застрахователни дейности - 2250 лв.;

- Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 2196 лв.

Най-нископлатени са били наетите в:

- Хотелиерство и ресторантьорство - 787 лв.

- Други дейности - 948 лв.

- Селско и горско стопанство - 986 лв.

Дори и през кризисната 2020 г. средната брутна работна заплата в страната продължава да расте, като достига 1468 лв. в края на декември. За разлика от предходни години обаче сега основен двигател на повишението е публичният сектор, показват данните на НСИ за последните месеци от миналата година.

Така през последното тримесечие на 2020 г. средното възнаграждение в обществения сектор нараства с 13.1%, а в частния с 8.1%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.