Ползите от работата на непълно работно време

Дори да работят по-малко в кризата, хората нямат по-лошо психично здраве

Goldman Sachs нашумя с експлоатацията на младши персонал в банката
Goldman Sachs нашумя с експлоатацията на младши персонал в банката
Goldman Sachs нашумя с експлоатацията на младши персонал в банката    ©  Reuters
Goldman Sachs нашумя с експлоатацията на младши персонал в банката    ©  Reuters

Връзката на хората с работата е сложна. Въпреки всички оплаквания от еднообразието и бюрокрацията, безумните шефове и своеволните колеги хората се нуждаят от сигурността на работата си. Век изследвания показват, че безработицата е вредна за психичното здраве, което води до депресия, тревожност и намалено самочувствие. Средно тя има дори по-голям негативен ефект от развода.

Но точно колко работа трябва да вършите? Скорошен доклад на Центъра за бизнес изследвания към университета в Кеймбридж използва възможността, предоставена от пандемията, да проучи въздействието на намаленото работно време върху доброто физическо състояние. Много британски служители бяха включени в схема за отпуски, при която работните им часове бяха намалени и заплатите им бяха субсидирани от правителството. "Установихме, че хората, които работят с намалено работно време или са в отпуска, нямат по-лошо психично здраве", заключават авторите. Това предполага, че социалното благосъстояние би се подобрило, ако правителствата приемат схеми за отпуски за бъдещи рецесии, дори когато те не са предизвикани от вирус.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар