Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Повечето служители харесват дистанционната работа, но разбират недостатъците й

Ключови изводи от проучването "Как ви се отразява дистанционната работа" на "Капитал Кариери"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Онлайн проучването "Как ви се отразява дистанционната работа" на "Капитал Кариери" се проведе в периода 1-8 април сред 731 служители, работещи дистанционно/хибридно. Повечето участници са висшисти, като 67.3% от тях работят в компании с до 500 служители, а 32.7% - в компании с над 500 служители. Кои са основните изводи от него:

Основна тенденция: Гъвкавият модел е най-харесван

Като най-голям недостатък на работата от вкъщи през ноември м.г. анкетираните в тогавашното проучване "Голямото предизвикателство: Как работите по време на епидемия" посочиха липсата на баланс между личен и професионален живот (44%). Сега изглежда, че хибридният режим (с възможност за работа от вкъщи и от офиса), който все повече компании започнаха да въвеждат с идеята да върнат постепенно служители си в офисите, е спомогнал този фактор да се отличи като най-голямата полза на дистанционната работа. Такива са впечатленията на 63.9% от всички отговорили. Явно това е причината гъвкавият модел да е и най-харесван - 79.9% имат позитивно отношение към него, за сравнение - едва 24.2% имат същите позитивни нагласи към работата 100% в офис, а 62.8% към работата 100% вкъщи.Разлики при поколенията

Поколението на тъй наречените милениали (родените в периода 1981 - 1996 г.) изглежда е по-пестеливо през последната година от поколението Х (родените в периода 1965 - 1980 г.) - 64.6% от тях отговарят, че сред най-големите ползи на дистанционната работа е възможността да се спестяват пари от ежедневни разходи, при по-възрастните процентът е 55.2. Този резултат до определена степен и при извънредни обстоятелства, потвърждава и международните поколенчески проучвания, според които милениалите са по-пестеливи от останалите. Например проучване на Bank of America от 2017 г. показва, че поколението спестява от заплатата си с 50% повече от по-възрастните и от по-младите (поколението Z). Повечето изследователи обясняват тази тенденция с факта, че милениалите израстват във времена на финансова криза, която създава по-конкурентен пазар на труда, който изисква от поколението подготвеност за справяне с увеличаващата се конкуренция и умения за разумно управление на личните финанси. Милениалите също така усещат по-добър баланс между личния и професионалния живот, който идва заедно с възможностите за дистанционна работа - 67.7%, при по-възрастните процентът е 57.2.
Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове