Mercer: Заплатите в България през 2021 г. са с 4% по-високи

Проучването показва, че ръстът догодина се очаква да достигне 4.8%

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Средно с 4% по-високи са заплатите в България през тази година в сравнение с 2020 г. Това показва проучване на Mercer, направено сред 424 компании. Очаквано най-добре платени са служителите в сфери като фармация, IT и изнесени услуги, които получават над средното за пазара. Прогнозите за следващата година пък са ръстът на възнагражденията леко да се ускори и да достигне 4.8%.

Данните от изследването показват още, че в пандемичната 2020 г. доброволното текучество е едва 8%, което е доста по-ниско ниво от обичайното. Според експертите на Mercer подобно явление се наблюдава навсякъде в света, тъй като в криза хората имат нужда от сигурност и са по-малко склонни да напускат работата си.

Кой участва и какво включва

В проучването тази година са участвали 424 компнаии от 15 индустрии. Събрани са данни за индивидуалните възнаграждения на над 147 хил. служители на общо 1768 позиции. Най-голям е броят на производствените компании, следват тези в секторите на високите технологии, бързооборотните стоки, изнесените услуги, фармацията и финансовите услуги. Проучването отчита целия пакет възнаграждения - брутна заплата по данни към 1 май 2021 г., социалните плащания (за транспорт, храна, надбавки за празниците), променливите възнаграждения (различни бонуси), както и непаричните възнаграждения (като акции и опции) и допълнителните придобивки (здравна застраховка, служебна кола и т.н.).

Как растат заплатите

Данните на Mercer показват, че средното увеличение на заплатите в България тази година е 4% - толкова, колкото е било и миналата година. Очакванията за 2022 г. са за допълнителен и леко ускорен ръст от 4.8%. Резултатите разкриват и любопитна тенденция - в сектори като производство, изнесени услуги и фармация възнагражденията растат с постоянен темп, докато във високите технологии увеличението е по-голямо всяка година (виж графиката).

Само като брутна заплата (без допълнителните плащания) най-високи са паричните възнаграждения във фармацевтичния сектор, високите технологии и изнесените услуги, където те са над средното за пазара. Под средното ниво пък са заплатите във финансите, бързооборотните стоки, производството и търговията на дребно.

Секторни специфики

Данните по различните сектори и позиции също разкриват интересни подробности. Проучване на заплатите на оперативните работници в производството, което включва информация за 117 компании с около 60 хил. служители, например показва, че за едни и същи позиции възнагражденията в столицата са с 9% по-високи.

В сектора на информационните технологии огромната част от програмистите средно ниво - цели 88%, са в София. Най-високо платени са позициите за програмисти за мобилни технологии, които изпреварват софтуеристите, използващи езици като Java и C.

Възнагражденията в сектора на изнесените услуги зависят до голяма степен от езика на владеене, показва още проучването. Хората на административни позиции на оперативно ниво, владеещи и допълнителен език освен български и английски, получават средно 57% повече. Особено ценени са служителите, владеещи скандинавски езици, като тези с датски получават почти двойни заплати (94% по-високи). От Mercer уточниха, че данните не са изненадващи и са наблюдавани и предишни години, а сега се потвърждава тенденцията.

В същото време любопитен детайл е, че специалистите по обслужване на клиенти в банковия сектор получават средно с 9% по-ниско възнаграждение, отколкото същите специалисти, които работят в магазин или телеком. Разликата достига до цели 13% в градове като София и Пловдив.