Максималният осигурителен праг се вдига с поне 450 лв., минималната заплата става 700 лв.

Бюджет 2022 ще е с до 4.5% дефицит, ДДС намаленията остават и догодина, премахват се данък уикенд и лихва, решиха преговарящите четири партии

Спорните въпроси във финансовия сектор, като например продажбата на миноритарни пакети от държавните предприятия, ще се обсъждат на специални работни групи
Спорните въпроси във финансовия сектор, като например продажбата на миноритарни пакети от държавните предприятия, ще се обсъждат на специални работни групи    ©  Георги Кожухаров
Спорните въпроси във финансовия сектор, като например продажбата на миноритарни пакети от държавните предприятия, ще се обсъждат на специални работни групи
Спорните въпроси във финансовия сектор, като например продажбата на миноритарни пакети от държавните предприятия, ще се обсъждат на специални работни групи    ©  Георги Кожухаров

Догодина няма да се пипат основни данъци, но за сметка на това ще бъдат направени куп други промени, които засягат бизнеса. Такива са увеличението на минималната работна заплата (на минимум 700 лв. при 650 лв. сега) и на максималния осигурителен праг (с поне 450 лв.), премахване на данък уикенд и на данъка върху депозитите. Около това се споразумяха преговарящите за правителство в частта финансова политика от БСП, "Демократична България", "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

По време на дебата стана ясно още, че най-вероятно 2022 г. ще започне без приет бюджет на държавата, защото настоящата финансова рамка ще трябва да се преработи, за да отрази и промените в новото правителство (най-малко беше договорено министерство за е-управление). Така бъдещите коалиционни партньори си обещаха да опитат да приемат бюджет поне до края на януари. Дотогава държавата ще работи по разчетите от предходната година.

Освен това в средата на годината ще бъде направена и актуализация, включваща резултатите от анализите на другите експертни групи за финансиране на различни реформи и социални плащания.

В дебата проличаха и различията между БСП, които настояват за повече държавни разходи и увеличаване на дефицита, и ДБ и ИТН, от друга страна, които пък искат държавата да харчи в разумни граници още от догодина. В крайна сметка партиите се обединиха около целта бюджет 2022 да се изготви с дефицит в рамките на 3.5-4.5% от БВП.

Спорът за максималните осигуровки

Напрежение в залата се повиши около темата за увеличение на максималния осигурителен праг от догодина. В момента той е 3000 лв., а повишението му ще засегне самоосигуряващите се с високи доходи и сектори с висока добавена стойност за икономиката, като например информационните технологии. Първоначално против идеята се обявиха от ИТН и "Демократична България", но впоследствие от ИТН се съгласиха компромисно с предложението на Асен Василев максималният доход всяка година да се определя като коефициент (2.3) от размера на средната работна заплата за предходната година. От ПП, които дадоха идеята, изчислиха, че това означава от догодина прагът да се вдигне с около 450 лв., което е увеличение от 15%.

Срещу идеята възрази остро икономистът от "Демократична България" Георги Ганев. Cпopeд нeгo ĸoлĸoтo пoвeчe cpeдcтвa ocтaвaт в paбoтeщитe, тoлĸoва пoвeчe тe щe мoгaт дa инвecтиpaт c пo-виcoĸa дoxoднocт и тaĸa дa имaт пo-виcoĸ cтaндapт нa живoт cлeд пeнcиoниpaнe. А и не се спазва съотношението принос към системата - пенсионно плащане, защото в момента се вдига прагът, за да се финансират социални плащания.

В крайна сметка преговарящите приеха идеята на Василев, но и записаха условие бъдещи промени в начина на формиране на пенсии да са съобразени с действителния индивидуален принос към системата. Да се въведе системата с индивидуалните партиди в НОИ.

Данъчни промени

При данъците се спазваше правилото да не се предлагат увеличения. Така се стигна да отпадане на два вида данък, обещание за децентрализация от 2023 - част от данъчните приходи да отиват в общините, и потенциално въвеждане на необлагаем доход.

Какво конкретно се прие от всички:

 • Отпада данък уикенд.
 • Отпада данъкът върху доходите от лихви по депозитите.
 • За 2022 г. ДДС остава какъвто е (това значи по-ниските ставки за ресторанти, книги, детски храни остават). Анализ на ефекта на ДДС с фокус диференциране на ставки, обратно начисляване, общо намаляване на ставката, като той трябва да е готов до септември 2022 г.
 • Вдигане на прага за задължителна регистрация по ДДС на 100 хил. лв. от 2023 г. И на 160 хил. лв. от 2024 г. Това да е съпътствано със строг контрол за свързаност между фирми и налагане на санкции.
 • В месечните ДДС декларации ще се подава информация и дали фактурата е платена (напълно или частично).
 • Софтуерната фискализация да бъде въведена до март 2022 г.
 • Сумите на ваучерите за храна ще растат спрямо средната работна заплата.
 • Ще се прегледат ставките по данък наследство.
 • НАП да получава данни от банките за всички еднократни тегления в брой от граждани и фирми.
 • Да се увеличи необлагаемата част на вноските за допълнителна пенсия в доброволния трети стълб, но след съгласуване със социалните партньори.
 • Контрол над всички входящи и изходящи акцизни стоки.

Договореното в други области

Всички се съгласиха, че трябва външен одит на процеса по несъстоятелност на КТБ и работата на синдиците, за да се установи има ли вторично разграбване, както и на държавната ББР. Ще се запълнят мандатите и анализират цялостно регулаторите (БНБ, КФН, КЗК).

Ето и някои по-конкретни обещания:

 • Безплатни ясли и детски градини, което ще струва 200 млн. лв. годишно.
 • Публичност и контрол по възлаганията инхаус.
 • Преглед и анализ на концесионните договори и на концесионните такси.
 • Създаване на споделени центрове за държавни услуги и цел 15% съкращения в администрацията с решение на МС.
 • Увеличаване на възможността пенсионните фондове да могат да инвестират по-рисково при засилен контрол.

Няколко въпроса останаха за работни групи. Нямаше пълно съгласие за приватизация на миноритарни дялове от държавни фирми на борсата, като тук съпротивата е най-вече за компаниите в енергетиката. Но пък ще се създаде работна група за анализ, която да цели развитие на капиталовия пазар. По същия начин ще се подходи и за уреждане на режима за дарения, меценатство, спонсорство.

Окончателно договореното ще стане видимо, след като париите обсъдят по е-мейл списъка от днес и върнат окончателни редакции.

На масата на преговорите

БСП: Орлин Ваташки, Драгомир Стойнев, Румен Гечев, Георги Ангелов, Минчо Казанджиев

ИТН: Любомир Каримански, Пламен Данаилов, Деляна Иванова

ДБ: Георги Ганев, Венцислав Бенов, Мартин Димитров, Владислав Панев

ПП: Асен Василев, Кирил Петков, Андрей Гюров, Георги Клисурски
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Супер е. Кварталният ресторант, който не издава касови бележки ще е с 9% ДДС, но иначе се вдига максиналният праг с повече отколкото се вдига минималния.

 • 2
  velko.kurshumov avatar :-|
  velko.kurshumov

  ПП много бързо показаха, че са преоблечени комунисти, продукт на ДС. Обещания от светлия социализъм, но все пак средната класа ще трябва да плати сметката. Протести още преди нова година вече изглеждат реалистични.

 • 3
  scuby avatar :-(
  scuby

  4.5% предвиден дефицит за 2022?? Такова нещо не е имало сигурно от 15 години. Това означава, че тези всеки месец ще правят по 500 милиона дългове. Не ме учудва, че ще индексират пенсии и ще раздават пари на килограм. И това при условие, че младите манипулирани полезни идиоти са им основните избиратели. Дано не ни готвят гръцкия сценарий на свръх задлъжнялост и да ни принудят да правим това което искат. Защото ако още не сте разбрали чужди сили ги поставиха тези измамници сега с медиите си и финансова подкрепа и всичко може да се очаква!

 • 4
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Преговарящите пренебрегват злокобният проблем на Република България за наличието на неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане.

  Основните ситуации са две:
  Първа: Запазването на неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава щети. Тези щети подсигуряват провалът за правителството.
  Защо държавната власт запазва неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане?
  Втора: Прилагането на подобрен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Република България. Правителството е с възможност за устойчив успех.

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  Кирчо и Кокорчо са финансови корифеи и ще отключат рога на изобилието ...

 • 6
  aly02306991 avatar :-|
  aly02306991

  Очаквах наистина промяна, за това и гласувах. Какво виждаме всъщност, главни действащи лица на преговорите на които им се взима и мнението и политиките са Овчаров, Гечев, Масларова. Все компрометирани личности. БСП от край време настояваха за продължаващо облагане на най производителните и интелигентните от населението,тъй наречената средна класа и успяха. Борба със сивата икономика като ресторанти, строителни работници, магазини, кафенета, фризьори, фалшив
  Телк няма. Всички от изброените работят на сиво и дори печелят повече от 3к, но продължават или да се осиг на минимума или изобщо да не внасят осигуровки. Но дай тях да не ги бараме, избиратели ни трябват, дай да ударим хората дето цял живот са учили и борили да имат по добър живот. Отново посоката за пълнене на бюджета е грешна и неустойчива. Твърдо не подкрепям подхода и съм много разочарован, че пак се доверих на красиви думи за промяна.

 • 7
  bigman_1 avatar :-|
  BiGman1

  А нещо за отпадане на тавана на пенсиите...или само по високи вноски...абе кой е луд да плаща социалките на ромите и после да взема пенсии колкото тях?

 • 8
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  При вдигане на размера на минималната заплата, се вдига и осигурителния доход, съответно се вдигат и социалните и здравните осигуровки/например на самоосигуряващите се/.

  Така, че измамени ще бъдат всички работещи. Това ще е наказанието ни, че работим. Ще ни вдигнат и минималния размер, а и максималния размер на осигурителния доход.

  И забележете, за да е пълна измамата, платените от нас осигуровки, отново няма да са по нашите партиди. Ние ще захранваме основния бенефициент- пенсионерите и постоянно безработните, а и неосигурените, а и изобщо бюджета.

  Защото във Великобритания, ти можеш да използваш събраните пари от твоите осигуровки. А тук не само ти ги вдигат, БЕЗ ДА ГО ОБЯВЯТ В ПРЕДИЗБОРНАТА СИ ПРОГРАМА, а и ти го крадат и не е по сметката ти.

  Реална е ситуацията, когато станем пенсионери, което ще е трудно при вдигането на възрастта, ние да нямаме /предвид демографията/, кой да изкарва и дава парите за нашите пенсии.

 • 9
  bih31577470 avatar :-|
  Пламен

  И всички тези неща се случват, защото БСП са в преговорите. А са в преговорите, защото гласуваха много малко хора. Щат не щат, слушат и приемат някои идеи на Гечев и Масларова...

 • 10
  quandt avatar :-P
  Quandt

  От месеци пиша, че тези типове не знаят къде се намират, че бизнес успехите им са повече лустро, отколкото реални резултати.

  Сега ми е забавно да гледам реакциите и коментарите. Може би е редно да напомня, че:

  1. ПП ПП се създаде на плещите на движение Волт на Настимир Ананиев. Същата структура беше част и от ИБНИ на Мая Манолова, самият Настимир е всичко друго, но не и некомпрометиран дългогодишен некадърен строяч на смешни подобни движения. Не знам каква промяна се започва с движение, синоним на най-древната професия в света.

  2. В програмата на хибридното чудо ПППП никъде не присъстват приказки за осигурителната тежест. Интересно ми е дали толкова много "ай ти хора" щяха да дадат гласа си за тях ако и за секунда станеше дискусия откъде ще се подсигури ресурс... Суверенът освен краткопаметен, става и много гневен когато се говори за джоба му.

  3. Отвориха кутията на Пандора. Самите преговори между 4те партии се превърнаха в надцакване за идеи и проекти, без никаква яснота как ще се финансират. Границата между амбиция и глупост е тънка, а тези преговори направо си я преминаха. Сега, да очакваме ли да се говори след няколко месеца и за по-високи корпоративни данъци, защото някое от харвардските лекета е решило да прави 5 моста на Дунав? Ами защо не - напълно е възможно. Трогателно е по какъв начин превърнаха и участващите партии в заложници на сладкодумните обещания и приказки за проекти - ако сега ДБ например не подкрепи вдигането на прага ще излезне, че те не подкрепят промяната. Кирил Петков и заекващото му аватарче успешно превърнаха всички останали партии в свои заложници с този преговорен процес.

  4. Огромната част от дискутираните идеи са трудни за имплементация, за немалко от тях не е представен никакъв анализ на ефекта и дали няма да предизвика негативи. Жалкото е, че нито ще има кой да поеме отговорност при такива, нито това е целта.

  5. Паметта за съжаление е къса. Както никой от ИТН, ДБ и ИБНИ не пое отговорност(извън дежурните оставки) за отпадането на ограниченията за брой секции извън ЕС, така ще бъде и с реформите на тези покемони. Които ще подкрепят и прокарат с купчина компрометирани идиоти от миналото. Промяната продъжава, дами и господа, просто освен гласовете ни сега ще са им нужни и парите ни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал