Броят на заетите расте за първи път от края на 2019 г.

През първото тримесечие на годината безработицата намалява на годишна база до 4.9%

Близо 65% от заетите работят в сектор услуги, показват данните на НСИ
Близо 65% от заетите работят в сектор услуги, показват данните на НСИ
Близо 65% от заетите работят в сектор услуги, показват данните на НСИ    ©  Надежда Чипева
Близо 65% от заетите работят в сектор услуги, показват данните на НСИ    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на труда в страната продължава да се възстановява след шока от пандемията през изминалите две години. През първите три месеца на 2022 г. нивото на безработицата спада с 1.4 пункта спрямо същия период на миналата година и достига 4.9%, показват данни на националната статистика. Стойността е малко по-ниска дори в сравнение с първото тримесечие на предкризисната 2019 г., когато е била 5%. Безработните лица са намалели с над 45 хил. в сравнение с година по-рано, а заетостта също продължава тенденцията на възстановяване. Броят на заетите лица е с ръст на годишна база за първи път от края на 2019 г.

Спрямо последното тримесечие на миналата година безработицата леко се увеличава с 0.4 пункта, или 12 хил. души. Прави впечатление, че при лицата със средно и висше образование нивото на безработица приблизително се запазва спрямо края на 2021 г., но при тези с основно скача с 4.8 пункта до 16.4%, макар да остава по-ниско в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Търсещите работа през януари-март са 158 хил. души, а от тях 12%, или 19 хил., за първи път са на пазара на труда.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове