Блокадите в Китай и войната в Украйна забавят възстановяването на глобалния пазар на труда

Броят на отработените часове в световен мащаб пада през първото тримесечие на 2022 г., показва доклад на Международната организация на труда

Различни макроикономически фактори допринасят за обръщане на растежа на пазара на труда
Различни макроикономически фактори допринасят за обръщане на растежа на пазара на труда
Различни макроикономически фактори допринасят за обръщане на растежа на пазара на труда    ©  Reuters
Различни макроикономически фактори допринасят за обръщане на растежа на пазара на труда    ©  Reuters

Множество глобални кризи причиняват значително влошаване на възстановяването на световния пазар на труда, а освен това се наблюдават и нарастващи неравенства във и между страните, сочи нов доклад на Международната организация на труда (МОТ). Глобалният пазар на труда е изложен на риск да обърне посоката по пътя си към възстановяване до нивата преди ковид-19, след като блокирането в Китай и руската инвазия в Украйна правят икономическата реалност по-тежка.

Данните от проучването на МОТ, която е под опеката на Организацията на обединените нации (ООН), показват, че след значително нарастване през последното тримесечие на 2021 г. броят на отработените часове в световен мащаб пада през първото тримесечие на 2022 г. Намаляването се измерва с 3.8% под референтния показател преди кризата - последната четвърт на 2019 г. Това е еквивалентно на дефицит от 112 млн. работни места на пълен работен ден.

"Възстановяването на глобалния пазар на труда се обърна. Неравномерното и крехко възстановяване е станало по-несигурно от самоусилващата се комбинация от кризи. Въздействието върху работниците и техните семейства, особено в развиващия се свят, ще бъде опустошително и може да се превърне в социална и политическа дислокация", казва генералният директор на МОТ Гай Райдър в изявление, разпространено до медиите. "Сега е по-важно от всякога да работим заедно и да се съсредоточим върху създаването на възстановяване, ориентирано към човека", добавя той.

Множество нови и взаимосвързани глобални кризи, включително инфлацията, която е особено силно изразена в цените на енергията и храните, финансови турбуленции, потенциални дългове и прекъсване на глобалната верига за доставки означават, че съществува нарастващ риск от по-нататъшно влошаване на отработените часове през 2022 г. Организацията не изключва и сценарий, в който глобалният пазар на труда ще усети и по-широко въздействие през следващите месеци.

На Китай се падат 86% от намаляването на работното време поради мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Прекъсванията на глобалната верига за доставки, които са значително изострени от войната в Украйна, заплашват да доведат до по-нататъшен спад, независимо от развоя на събитията в Шанхай.

МОТ прогнозира, че през второто тримесечие ще има еквивалент на 123 млн. работни места по-малко на пълен работен ден в сравнение с нивата преди COVID. Генералният директор на МОТ Гай Райдър каза пред журналисти, че числата вероятно не отразяват последиците от войната в Украйна. "Има много реална опасност следващият мониторинг, когато го направим, да покаже доста рязко влошаване на условията на пазара на труда", смята той.

Докладът също така установява, че голямото и нарастващо разминаване между по-богатите и по-бедните икономики продължава да характеризира възстановяването. Докато в страните с високи доходи отработените часове се възстановяват, в останалите икономики има спад през първото тримесечие на годината. Тези тенденции вероятно ще се задълбочат през второто тримесечие на 2022 г., смятат от МОТ.

Общият риск от едновременно сериозно нарастване на заплатите и цените в близко бъдеще е нисък, като според организацията реалните заплати се увеличават по-бавно през 2021 г., отколкото преди пандемията. През миналата година трима от всеки петима работници са живели в страни, където трудовите доходи не са се върнали до нивото, наблюдавано през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар