🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплатите през 2023 г. растат най-често с 6 до 10% според проучване на Tack TMI

Все повече компании предлагат различни придобивки на служителите си, включително грижа за психичното здраве

След пандемията дистанционната и хибридната работа станаха норма в много офиси
След пандемията дистанционната и хибридната работа станаха норма в много офиси
След пандемията дистанционната и хибридната работа станаха норма в много офиси    ©  Цветелина Белутова
След пандемията дистанционната и хибридната работа станаха норма в много офиси    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Заплатите в страната продължават да нарастват и през тази година, макар и с по-умерени темпове, отколкото предходните години. Това показва проучване на възнагражденията и придобивките на българския пазар на Tack TMI Bulgaria за 2023 г. Компанията е част от групата Gi Group Holding и работи в областта на обучението и развитието на кадри. Променената ситуация след ковид е само една от причините за ръста, като роля играят и редица други фактори. Компаниите стават и все по-изобретателни в предлагането на социални придобивки за служителите си, става ясно още от анализа.

В проучването са участвали 350 компании от различни сектори, като най-силно представени са IT, производство, банки и финансови институции. От тях 25% са български дружества, а 75% са чуждестранни компании с дейност в страната.

Демография и заплащане

Данните показват, че при заплатите тази година най-често увеличението е между 6 и 10%. Такъв ръст са посочили над половината (53%) от анкетираните (виж таблицата). От Tack TMI Bulgaria коментират, че повишенията тази година са по-умерени, но няма публични данни от предишни изследвания. Сред факторите, които подкрепят ръста на заплатите, са демографската ситуация, ниската безработица и липсата на квалифицирани работници. Те ще продължат да оказват влияние върху ръста на възнагражденията и през следващите години. Битката за квалифицирани кадри пък е причината за това IT секторът да отчита най-големия ръст при заплатите.

Допълнителни придобивки

Предлагането на различни социални придобивки става все по-важен инструмент за привличане и задържане на кадри, показва още проучването. Макар че компаниите в чужбина са доста по-изобретателни - осигуряват например безплатна доставка на хранителни продукти по домовете и разхождане на домашни любимци за служителите в болничен, в България също предложенията се развиват. Така пакетът включва различни придобивки - от грижа за психичното здраве до средства за купуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет.

В опит да осигурят по-добър баланс между личен живот и работа на служителите си 73% от компаниите в страната дават възможност за работа от разстояние и гъвкаво работно време, а 71% предлагат допълнителни дни платена отпуска. Програми за психично здраве изпълняват 37% от анкетираните дружества. Най-голям е делът (74%) на компаниите, изплащащи бонуси на служители, които препоръчат познати за дадена позиция. Според работодателите това е най-добрият начин за привличане на квалифицирани и надеждни кандидати.

Програмистите предпочитат да работят дистанционно

Общо 63% от заетите в технологичния сектор искат да работят хибридно, а 27% споделят, че предпочитат изцяло отдалечени позиции. Това показва проучване на сайта за IT обяви DEV.BG, който развива Job Board за технологичната общност. Статистиката на платформата показва, че след пандемията дистанционният режим на работа остава предпочитан, а едва 8% от IT специалистите искат да се върнат в офисите. Тенденцията дори се засилва и през последните месеци активно се търсят отдалечени длъжности.