И Министерството на транспорта поиска по-ниски цени на разговорите с Македония

Инициативата на ведомството се припокрива с тази на Европейската комисия, но в по-малък мащаб

Инициативата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се припокрива с тази на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел
Инициативата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се припокрива с тази на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел    ©  Георги Кожухаров
Инициативата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се припокрива с тази на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел
Инициативата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се припокрива с тази на еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел    ©  Георги Кожухаров

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще изготви пътна карта за намаляванетo на роуминг тарифите между България и Македония, съобщиха от ведомството. Българското министерство ще работи с македонския си еквивалент, министерството на информационното общество и администрацията, за да свали дългосрочно цените на разговорите между двете страни. За това са се договорили министър Ивайло Московски и македонският му колега Дамян Манчевски, като Манчевски е предложил Скопие да бъде домакин на допълнителни разговори в следващите седмици.

Припокриване с ЕК

Желанието на българското правителство се припокрива с кампанията, подета от еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел. В случая обаче става дума за конкретни двустранни договорки между България и Македония, докато Европейската комисия говори за сваляне на цените в по-голям набор от страни.

"Дължим това на потребителите. По данни на българските оператори само за месец около 300 хил. потребители са използвали роуминг услуги при пътуване в западните ни съседки. Те са провели около 180 хил. разговора с обща продължителност над 600 хил. минути, изпратили са около 120 хил. текстови съобщения и са изразходвали над 130 хил. MB данни", коментира Московски.

Неясно как

Както и при инициативата на ЕК, и тук не става ясно как точно ще бъдат накарани компаниите да свалят безпакетните цени на международните разговори. Пред "Капитал" от пресцентъра на министерството коментираха, че усилията са насочени към окуражаване на операторите да преговарят със своите колеги от Македония и Сърбия за постигане на по-ниски цени за потребителите. В началото на седмицата Мария Габриел обяви, че устойчиво сваляне на цените може да има едва през следващата година.

"Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията проведе срещи с българските оператори за очертаване на необходимите стъпки за намаляване на роуминга. Политическа воля за подкрепа на процеса беше декларирана и на съвместни срещи с представители както на македонското, така и на сръбското правителство", коментираха още от министерството.

От министерството също така добавиха, че с еврокомисаря Мария Габриел има "отлично взаимодействие по тази тема" и работата по двустранните договорки за свалянето на цените върви паралелно с инициативите на Европейската комисия. "Усилията са насочени към една цел - по достъпни услуги за потребителите и интегриране на региона към европейската цифрова икономика", добавят от пресцентъра.

Българските оператори вече частично намериха решение на проблема, като въведоха пакети за по-евтини цени при разговори между България, Македония и Сърбия. Извън тези пакети обаче цените остават високи: между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и 20-25 лв. на мегабайт за мобилен интернет.