Адвокатурата e пред важен избор

В края на май предстои изборът на нови висши органи на адвокатурата, които ще са определящи за посоката през следващите години

Темата накратко
 • Предстои избор на висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат.
 • Петима бяха кандидатите за председател на Висшия адвокатски съвет, един отпадна след като пое поста на зам. министър на правосъдието
 • Залогът е опазването на авторитета и бъдещето на професията, която е силно разединена и атакувана.

Политическите събития затулиха всички останали процеси в държавата от новинарския поток, но в момента тече процедурата за едни други избори, които са много важни. На 29 и 30 май ще се проведе годишното общо събрание на адвокатите в страната, което предстои да избере висши органи на адвокатурата за нов четиригодишен мандат. На всеки четири години адвокатите избират председател и членове на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), Висш дисциплинарен съд и Висш контролен съвет.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  egl401055847 avatar :-|
  egl401055847

  С цялото ми уважение към всеки един от кандидатите бих искал все пак да отбележа, че изборът в лицето на д-р Ивайло Дерменджиев е очевиден и доста логичен. За пръв път имаме възможността да изберем един от най-успешните адвокати в България за позиция, която в правилните ръце би могла да вдигне адвокатурата в България до невиждани висини. Адвокат с 30 години опит, изпълнен с успехи в нациналното и най-вече международното право. Не говорим за консултант. Говорим за истински адвокат, защитавал България в едни от най-големите международни дела, по които тя е била страна. Адвокат с всепризната експертиза в търговското право, спортното право и най-вече международното частно право. Колегите знаят колко трудно е да се направи успешна кариера в последния правен отрасъл, който изброих. Кога се се случвало адвокат с толкова сериозен опит (и то не печално известен като на някои от другите кандидати), експертиза, квалификация, знания и безупречна репутация да се кандидатира за председател на ВАдС и изобщо да се интересува от адвокатурата? Имаме възможността да изберем човек, който явно е успял да се справи с живота си и да постигне изключително успешна кариера, да започне да ни води и със същите стъпки, подкрепени от общи усилия, да постигнем подобен резултат за цялата адвокатура и всички нас! Естествено, че всеки от кандидатите има качества, достойни за уважение, но просто в случая всички те не са случили на конкурент за въпросната позиция. Аз съм от много години в сферата и имам доста наблюдения върху повечето кандидати. Като резултат от това мога да заявя, че нивата им се различават много сериозно. Аргументите за Дерменджиев са прекалено много и прекалено сериозни, за да го пропуснем. Нека всеки колега гласува както усеща за най-правилно, но съветвам всички да си направят нужното проучване, защото наистина такава възможност не се е откривала никога пред българската адвокатура!

  Нередност?
 • 2
  antibg avatar :-|
  Dick Dickerson

  До коментар [#] от "":

  Ех, тази думичка "експертиза" така и не научихте, че на български език не означава това, което е буквалния превод от английски. Иначе, всички адвокати сте страхотни, наистина невероятни. Докато не влезете в съдебна зала и се окаже, че клиентите ви могат по-добре да се защитят.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал