Ива Митева: Прокуратурата няма място в съдебната власт

Разговор за приоритетите на правосъдната реформа в следващия парламент с председателя на 45-то Народно събрание и кандидат за депутат от листата на "Има такъв народ"

Визитка

Ива Митева е кандидат за депутат от листата на "Има такъв народ" за предстоящите парламентарни избори. Беше председател на 45-от Народно събрание, на който пост остана около месец.

От 2000 г. работи в администрацията на Народното събрание, където през последните години е била директор на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС".

Докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН, с тема за смесените изборни системи в парламентарните избори в България.

Разговорът с Ива Митева е продължение на дебата за съдебната реформа, който "Капитал" организира, за да получи от партиите от антистатуквото повече конкретика какви действия ще предприемат още в първите месеци от мандата на следващия парламент. Партия "Има такъв народ" бе поканена да изпрати представител на този дебат, но предпочете да очертае своите приоритети в отделно интервю. Също както и дебата, интервюто с Ива Митева е по инициатива на "Капитал" и не е част от платената предизборна кампания на партиите.

Наскоро заявихте, че първите закони, с които трябва да започне следващият парламент, са свързани със съдебната власт и са много. Как виждате законодателната програма в тази област като последователност и разположение във времето?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове